BUTOAIELE PRODUSE ÎN MOLDOVA AU AJUNS TOCMAI ÎN SPANIA! Istoria de succes a lui Igor Severin

20 jan 2022
Un butoi bun de stejar influențează în mare măsură caracterul viitorului vin și durata de viață a acestuia. Prin urmare, vinificatorii acordă o mare atenție alegerii butoaielor. Multă vreme, acestea au fost cumpărate, în special, în străinătate. Dar și în Moldova există tradiții în ale dogăritului, iar butoaiele confecționate de meșterii noștri sunt prețuite în alte țări. Chiar și producători cu renume le cumpără și le revând sub propriul brand, inclusiv vinăriilor din Moldova. Apropo, același butoi, cumpărat în Moldova, este mult mai ieftin, comunică AGROMEDIA cu referire la wine-and-spirits.md.

Face butoaie de la 12 ani!



Igor Severin a deprins arta de confecționare a butoaielor la vârsta de 12 ani. Acest meșteșug îl practicau străbunelul, bunelul și tatăl său. În satul său natal, Scoreni, raionul Strășeni, erau mulți dogari. Ca să adune bani pentru deschiderea propriei afaceri, Igor a lucrat timp de 13 ani în Spania la o întreprindere de prelucrare a lemnului, care construia case prefabricate din lemn. Deși a trăit o perioadă îndelungata în această țară, Igor nu a vrut să rămână acolo.

„Pentru că aici este mai bine”, susține antreprenorul. „M-am întors în Moldova în 2008 și mi-am început afacerea în curtea casei mele, aproape de la zero. Inițial, am cumpărat un strung mic, apoi altul, apoi al treilea, multe lucruri le-am făcut singuri, cu mâinile noastre. La început, am lucrat singur, apoi cu tatăl meu, iar ulterior ni s-au alăturat doi muncitori. Primul an a fost cel mai greu, dar am confecționat circa 100 de butoaie pe care le-am vândut pe piața locală persoanelor fizice. Astăzi, întreprinderea are șase angajați, Severin senior este dogarul principal. Când timpul îmi permite, mă implic și eu în procesul de fabricare a butoaielor. Lemnul îl colectăm în cel mai înalt punct din Codrii Moldovei. „Moldsilva” emite autorizație pentru tăierea copacilor. Noi singuri alegem stejarii potriviți după inele și îi cumpărăm. Vârsta copacilor este de la 60 până la 100 de ani. Copacii mai bătrâni nu merg în producție, pentru că. densitatea lemnului scade odată cu vârsta. Cumpărăm aproximativ 500-600 de metri cubi de buștean.”

Vestea despre butoaiele bune se transmitea din gura în gură și, respectiv, cererea creștea, de aceea întreprinderea s-a extins. Acum doi sau trei ani, a apărut al doilea atelier de producție.

Cum se produc butoaiele la EcoBare

Pentru confecționarea butoaielor se folosește doar partea inferioară a trunchiului de stejar. Lemnul se despică inițial în două. Apoi fiecare parte este despicată iar și iar. Piesele ciobite sunt tăiate în scânduri de o anumită grosime, din care se fac doage. Apoi doagele sunt stivuite și uscate în mod natural sub cerul liber (pe ploaie, zăpadă, soare arzător și vânt) de la 18 până la 40 de luni. În acest timp, lemnul pierde o parte din taninuri și capătă o mai mare putere și rezistență la umiditate.

Când vine momentul, doagele sunt luate în lucru. Acestea sunt prelucrate, li se dă o anumită formă și se preasamblează: la un capăt, doagele sunt strânse în formă de butoi cu cercuri temporare. Apoi, acest semifabricat este aburit din interior, astfel încât doagele să poată fi îndoite, iar cercurile sunt puse pe partea inferioară a butoiului. Următorul proces este arderea, grație căreia lemnul conferă vinului aroma și gustul caracteristic maturității (note de condimente, cafea, ciocolată, tutun etc.).

„Efectuăm diferite tipuri de ardere, la dorința clientului. Cel mai căutat grad de ardere este mediu plus, deoarece conferă vinului arome maxime și face ca gustul vinului să fie mai conturat și plin. Culoarea lemnului din interiorul butoiului indică gradul necesar de ardere. Vă garantăm că toate butoaiele din lotul comandat sunt arse în mod egal”, a spus Igor Severin.

Apoi, în butoiul ars se bat fundurile, se șlefuiesc, se schimbă cercurile temporare cu altele noi, zincate și se marchează. Butoiul e gata.

E bun sau nu stejarul nostru pentru butoaie?

Butoaiele produse la EcoBare sunt etichetate ca stejar european. Mulți vinificatori din Moldova spun că stejarul crescut în Moldova nu este suficient de dens, așa că lor nu le plac butoaiele pentru vin confecționate din acest stejar.

„Acest lucru se întâmplă dacă cei care au făcut butoaiele nu s-au uitat la inelele anuale de stejar în timpul recoltării lemnului”, explică sursa. Daca stejarul este foarte bătrân, acesta va strica butoiul. Există o opinie potrivit căreia cu cât stejarul este mai bătrân, cu atât este mai bun lemnul, ceea ce nu este adevărat. Cu timpul, lemnul devine mai moale. Pentru butoaiele de vin nu este nevoie de stejari seculari. Pentru confecționarea unui butoi este necesară o densitate mare a lemnului, astfel încât acesta să țină vinul și să nu existe pierderi mari din cauza evaporării alcoolului prin micropori.”

Cum au ajuns în Spania

Igor Severin a decis să nu aștepte comenzi mari și a mers să le caute singur. Le-a găsit în Spania. El i-a propus cooperare unui mare producător de butoaie. De atunci, lucrează cu el de șase ani, aprovizionând atelierul spaniol cu butoaie proprii, dar sub marca cumpărătorului.
Apare întrebarea: de ce ei au nevoie de butoaiele moldovenești, dacă fac și ei butoaie?

„Ei au atât de multe contracte, încât propria capacitate nu este suficientă”, răspunde dogarul. - Cumpără butoaiele noastre și le vând împreună cu ale lor, sub brandul lor în Rusia, Ucraina, Moldova și alte țări. Adică butoiul nostru merge în Spania, iar apoi se întoarce în Moldova ca unul spaniol. În 2021, EcoBare a exportat 1 050 de butoaie în Spania. Doar 70 au fost comercializate în Moldova.”

EcoBare nu doar confecționează butoaie, ci și le restaurează, oferindu-le a doua viață. Anul trecut, 260 de butoaie, folosite timp de 40-50 de ani în producția divinurilor, au fost restaurate și readuse în producție. Un vas mare de (12 000 de litri) își așteaptă rândul să fie restaurant.
Acum un an, printre clienții acestei întreprinderi au apărut și vinăriile autohtone. Printre aceștia se numără unii dintre cei mai buni producători de vinuri de calitate - Chateau Vartely, de divinuri –Vinăria Bardar, precum și micii vinificatori. Un baric clasic (225 l) de la EcoBare costă 350 de euro, ceea ce este mult mai ieftin decât cel din import.



Întreprinderea produce butoaie de diferite capacități. Pe lângă cele standarde de 225 l, mai sunt confecționate și butoaie de 5 l, 8 l., 10 l, 20 l, 30 l, 50 l, 100 l, 1000 l. În general, de orice capacitate, la comandă. Butoaiele mici sunt cumpărate, în special, pentru cadouri. Recent, spaniolii au manifestat interes față de ele -  vor să comande un lot de „mărunțișuri” – de 5 litri, 8 litri și 10 litri.

Miza - Europa

EcoBare se dezvoltă rapid. Compania deja simte nevoia de a construi un atelier mai mare, lângă cel existent, și să procure utilaje noi.

„Voi dezvolta întreprinderea din contul profitului reinvestit. Aș dori să majorez treptat volumul producției cel puțin de două ori. Dacă faci butoaie bune și în cantități mari, atunci vor fi mereu clienți în Europa. Vinificatorii au impresii bune despre calitatea butoaielor”, menționează fondatorul afacerii.

Sursa: wine-and-spirits.md
 
loading ...