Sărbătoarea care ne-a dus faima în toată lumea și care adună în R. Moldova turiști de pe toate continentele, „Ziua Națională a Vinului” a ajuns la ediția XXIII. Așa cum ne-au obișnuit, organizatorii în fiecare an pregătesc ceva nou pentru vizitatori.
Școala Vinului, masterclass-uri organizate de specialiști, degustări însoțite de un ghid, excursii și program special la vinării și sticle cu vin moldovenesc pentru toți oaspeții ce vor ateriza pe Aeroportul Internațional Chișinău în perioada 5-6 octombrie – sunt doar câteva din surprizele sărbătorii.
Trebuie să menționăm că de fiecare dată, Ziua Vinului își depășește propriile recorduri la număr de vinificatori participanți și vizitatori ai festivalului. Anul acesta nu este o excepție, organizatorii așteaptă un număr de peste 100 de producători ce își vor expune vinurile în Piața Marii Adunări Naționale. 99 de vinificatori și-au anunțat deja participarea.
Vladimir Bolea, Viceprim-ministru , ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare:
Vinul a ajuns să fie cartea de vizită a Republicii Moldova. Oriunde mergem, despre Republica Moldova se vorbește că este o țară producătoare de vinuri de înaltă calitate. Acest fapt se datorează celor care stau în spate și produc vinurile, celor care fac tehnologie, dar și celor care îl promovează.
În acest an, sperăm să îl avem în calitate de invitat la Ziua Vinului și pe Comisarul European pe Agricultură, și pe ministrul agriculturii din România.
Astfel, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare invită toată lumea să vină în Piața Marii Adunări Naționale, să meargă în excursii la vinării pentru a celebra împreună vinul Moldovei, pentru a ne cunoaște vinificatorii și poveștile acestora.
Ștefan Iamandi, director al Oficiului Național al Viei și Vinului:
În acest an, vom desfășura sărbătoarea „Ziua Națională a Vinului” cu sloganul „Vinul Moldovei. Uimitor de Bun”. Acesta este un mesaj, care vine să consolideze relația dintre tradiții și inovații prin care noi ne propunem să promovăm tot ce are mai bun Republica Moldova, inclusiv produse vitivinicole. Totodată, muncim ca vinurile noastre să fie prezente nu doar pe piață locală, ci și pe piață internațională, unde noi exportăm peste 85% din producție.
Numărul participanților mereu în creștere demonstrează faptul că sectorul vinicol se dezvoltă și este un sector unde există potențial enorm de dezvoltare, inclusiv pentru micii producători.
Intrarea la eveniment este liberă, dar doritorii de a degusta vinurile deosebite expuse de producători au ocazia să-și cumpere un carnet al degustatorului. Cu acesta, vor putea degusta 11 vinuri. De asemenea, pentru prima dată, vor fi disponibile serviciile unor ghizi ce vor însoți doritorii și le vor povesti mai multe detalii despre eveniment, vinificatori, sărbătoare, etc. Pentru ghid și carnetul degustatorului participanții pot achita prealabil online sau în ziua evenimentului.
De asemenea vinăriile din țară au pregătit excursii, degustări și momente speciale pentru vizitatorii ce le vor păși pragul în perioada 5-6 octombrie 2024, când se desfășoară festivalul.
Elena Davidescu, direct marketing Vinăria din Vale:
Vinăria noastră este localizată în regiunea protejată Valul lui Traian, în proximitatea lacului Beleu, o regiune superbă unde este o climă favorabilă pentru producerea vinurilor de calitate înaltă. În acest an, la Ziua Națională a Vinului venim cu Gama de vinuri Vintage, formată din patru soiuri Saperavi, Chardonnay, Malbec și renumitul Rara Neagră pentru care am obținut foarte multe medalii internaționale.
Vom avea în acest an oaspeți din Canada, Polonia, Germania, Olanda. De asemenea, așteptăm vizitatorii de la noi din țară să vină să ne descopere și să savureze vinurile noastre de înaltă calitate.
Mihaela Sârbu, administrator Asconi Winery:
Noi ne dorim foarte mult ca Ziua Vinului să se transforme într-o sărbătoare internațională, așa cum este festivalul Oktoberfest, de exemplu. Să fie cunoscută în întreaga lume.
Pe 5 și 6 octombrie, așteptăm toți iubitorii de vin bun la noi la vinărie. Recolta încă este în toi. Oaspeții o să aibă posibilitatea să meargă prin zona producerii, să vadă procesul, să simtă aroma mustului proaspăt, să guste din tulburel. La fel, îi așteptăm cu faimoasele noastre plăcinte tradiționale.
Oficiul Național al Viei și Vinului, pe parcursul celor 2 zile de eveniment va organiza Școala Vinului. Zilnic, vor fi prezentate câte 4 materiale video despre personalități notorii din lumea vinului Moldovenesc: alb, roșu și spumant.
În acest an, ONVV organizează evenimente „Ziua Vinului” în mai multe țări ale lumii pentru a promova producătorii locali. Astfel de evenimente au avut deja loc În Varșovia, urmează la București, Tokyo și Canada.
Amintim că Ziua Națională a Vinului în acest an va avea loc pe 5 și 6 octombrie, în Piața Marii Adunări Naționale.
Evenimentul este organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului, cu sprijinul partenerului strategic USAID Moldova și Fondul American pentru Întreprinderi Ucraina-Moldova (UMAEF - Ukraine-Moldova American Enterprise Fund). Parteneri instituționali: Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova și Ministerul Culturii al Republicii Moldova.