CULTIVAREA STRUGURILOR DE MASĂ: Analiza pieței, tehnologii moderne și perspective de dezvoltare a sectorului

03 nov 2022
Viticultorii din Republica Moldova, experți internaționali și regionali, dar și o delegație de producători de ramură din Ucraina s-au adunat în cadrul unei conferințe internaționale cu genericul „Strugurii de masă ai Ucrainei 2022: experiența Moldovei”, desfășurată la Chișinău.

Deși Republica Moldova este unul dintre principalii exportatori de struguri de masă din Europa, iar experiența acumulată este un exemplu pentru țara vecină, procesul a fost îngreunat din cauza crizei economice și a războiului din Ucraina. Totodată, seceta, un alt factor negativ care a influențat asupra cantității produselor de struguri în acest an, a accentuat Iurie Hurmuzachi, directorul adjunct al Federației Agricultorilor din Moldova, FARM:

Chiar dacă în spațiile de depozitare din această țară se estimează a fi cu circa 50% mai puțină producție, comparativ cu anul precedent, cantitatea și calitatea strugurilor sunt la nivel. Potrivit estimărilor, din cantitatea totală, în jur de 30-40% va fi exportată.

Tudor Robu reprezentant adjunct FAO în Moldova, a menționat că recent sa făcut o analiză a impactului pe care a avut seceta asupra produselor agricole, iar strugurii sunt acel produs care a fost mai puțin afectat.

Deși prețul strugurilor de masă în acest an a început cu un nivel scăzut, prognozele arată că în prezent se înregistrează o creștere lentă, iar această tendință se va simți și în următoarea perioadă, lucru valabil atât pentru țara noastră, cât și la nivel internațional. Aspect pe care la confirmat și Andriy Yarmak, economist în Departamentul de Investiții FAO, Italia.

Deși tendințele globale vorbesc despre creșterea cererii pentru struguri, Aleksandra Manko, expertaproiect Fruit-Inform din Ucraina a venit cu o analiză a pieței realizate în statul vecin. Potrivit studiului prezentat, strugurii de masă autohtoni nu sunt foarte populari în rândul consumatorului ucrainean. Iar motivele sunt legate de felul în care percep viticultorii ucraineni această ramură. Aceștia oferă o gamă mai îngustă de soiuri, care arată că atractivitatea vizuală urmată de tehnologiile de păstrare și ambalare, cedează față de strugurii de masă de import. Totodată, felul în care viticultorii din Ucraina construiesc afacerile în domeniu este mai puțin orientat la cantități mari și diverse. Din acest motiv, Ucraina, deși sunt condiții asemănătoare cu cele ale Republicii Moldova în ceea ce privește condițiile climatice, continuă mai mult să importe decât să se orienteze spre export.

Deși Republica Moldova are o experiență bogată în creștere și exportul strugurilor de masă, încă este la capitolul în care și ea învață, potrivit celor expuse de Andrei Botezatu, specialist în struguri de masă. Acesta a prezentat atât punctele forte cât și cele care la care producătorul autohton urmează să tindă.

Un indicator negativ ar fi că există o tendință de descreștere în ceea ce ține de tendință de înființare a plantelor viticole, atât a soiurilor tehnice, cât și ale celor de masă. Spre comparație, dacă în 2020 această tendință era de 443,5 de ha de plantații noi de soiuri de masă, în 2021 această cifră a scăzut la cifra de 356,6 ha. Totodată, expertul a concluzionat că tendința pozitivă este că sectorul cultivării strugurilor de masă este mai organizat, dar necesită o mai multă fortificare.

Producătorii prezenți la eveniment au avut parte și de un panel de discuții, în care și-au adresat întrebări și au venit cu unele completări și explicații suplimentare.

Evenimentul a fost unul care a stârnit reacții pozitive din partea participanților, dar și din partea oficialilor. Tudor Robu reprezentant adjunct FAO a adăugat că FAO va continua să susțină și proiecte care promovează produsele agricole cu valoarea adăugată înaltă și care este un exemplu foarte bun pentru cultura agroalimentară din Republica Moldova.

Conferința Internațională ”Strugurii de masă ai Ucrainei 2022: experiența Moldovei” a fost organizată de Federația Agricultorilor FARM sub egida Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (EBRD) cu suportul proiectelor East-Fruit și АПК -Информ: овощи и фрукты.

Evenimentul a avut loc la Chișinău la data de 2 noiembrie, la care au participat circa 100 de persoane: producători de struguri de masă din țară, o delegație formată din 14 viticultori din Ucraina, proiecte internaționale, asociații de agricultori, experți internaționali și locali, mass. mass-media. 

În data de 3 noiembrie, delegația de producători din Ucraina se află într-o vizită de studiu la Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Struguri de Masă din Costești, unde vor face cunoștință cu tehnologiile moderne de cultivare a strugurilor de masă.

Sursa: agrofarm.md 
 
loading ...