CUM A FOST MARCATĂ ZIUA NAȚIONALĂ A VINULUI PESTE HOTARELE ȚĂRII. “Moldova are vin bun și trebuie și are șanse mari pe plan mondial”

05 oct 2020
 
Ziua Națională a Vinului a fost celebrată și peste hotarele țării. 9 invitați străini specializați în domeniu din Marea Britanie, Franța, Canada, Olanda, Moldova, SUA, Danemarca, Belgia, Asia și-au spus într-un glas „Eu deVIN sărbătoare” și au degustat 4 vinuri emblematice produse în Republica Moldova. Webinarul de excepție a fost organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului.
 
Suntem bucuroși să fim gazdele unui eveniment la care participă mii de oameni din toate colțurile lumii. Cea de-a XIX-a ediție a Zilei Naționale a Vinului, cu sloganul „Eu deVIN sărbătoare” a permis străinilor să descopere vinurile de calitate produse în Moldova din soiuri indigene. Degustarea online a fost o continuare firească a sărbătorii vinului și o posibilitate de a celebra evenimentul la nivel mondial”, a declarat Irina Bîstrițchi, vice director, Oficiul Național al Viei și Vinului.
 
Evenimentul transmis live pe pagina de Facebook Wine of Moldova și a avut ca scop să consolideze sentimentul de mândrie națională pentru produsul care ne-a adus faima în lume. Degustarea transcontinentală online a fost moderată de scriitorul londonez specializat în vinuri Jamie Goode, iar participanții sunt cunoscuți pentru aportul publicistic pe care îl au în dezvoltarea această industrie. Experții și jurnaliștii străini au degustat „Negru de Purcari” de la vinăria „Purcari”, „Negre” de la vinăria „Fautor”, „Feteasca Neagră Individo” de la „Chateau Vartely”, „Harap Alb” de la vinăria „Minis Terrios”.
 
Moldova are cea mai mare densitate a podgoriilor din întreaga lume, pe care cresc 70 de tipuri diferite de struguri. În opinia mea, Moldova este o țară cu un mare potențial și sunt sigură că veți avea aceeași opinie după ce vom degusta cele 4 vinuri”, a menționat Jamie Goode, scriitor londonez specializat pe vinuri.
 
Am fost în Moldova o singură dată și am făcut și unele degustări. Pot să spun că vinurile au o calitate impresionantă, cu toate acestea însă, Moldova rămâne a fi un teritoriu mai puțin cunoscut, ca fiind parte a Europei. Este nevoie ca și consumatorii străini să cunoască că această țară oferă o calitate impresionantă”, a spus Frank Smulders, Master of Wine, Olanda.
 
În ultimii 10 ani, vinurile produse în Moldova au înflorit, iar impactul schimbărilor adus de tinerele generații este evident. Vorbim aici de vinării care înregistrează schimbări frumoase și fac o muncă extraordinară. Sunt fascinat de vinurile de cupaj din Moldova care conțin o combinație de struguri locali și internaționale, care dau naștere unor vinuri complexe pe care nicio altă regiune din lumea nu le poate produce”, a precizat Robert Joseph, consultant în domeniul vinului, Marea Britanie.
Am vizitat Moldova pentru prima dată anul trecut, am fost la mai multe vinării și am avut ocazia să degust mai multe vinuri. Am fost impresionat de aceste vinării, dar și de ospitalitatea oameni. Pot să spun că combinația dintre soiurile locale și cele internaționale dau naștere unor vinuri cu personalitate”, a spus Jacques Orhon, maestru-somelier și fondator al „Asociației Canadiene a Somelierilor”, Quebec.
 
Cred că vinurile din soiuri locale trebuie să fie mai cunoscute. Am văzut mari diferențe dintre soiurile locale cultivate în Moldova și România. Spre exemplu, calitate soiului Feteasca Alba din Moldova oferă mai multe prospețime, mai multe finețe. Aceste vinuri devin mult mai interesante atunci când sunt asociate cu gastronomia locală, iar moldovenii trebuie să se concentreze pe vinurile produse dintr-un singur soi”, susține Julia Scavo, somelier, „Cel mai bun somelier din România 2018”, România.
 
Experții străini s-au expus la fiecare vin în parte. Astfel, „Negru de Purcari” – de la vinăria „Purcari” a fost calificat drept un vin fantastic, cu note fine de ciocolată și fructe de pădure, care poate să reziste unor vinuri produse chiar și în California. Despre vinul „Negre”de la vinăria „Fautor” au spus că are o coloană vertebrală foarte taninică, cu parfum floral. „Feteasca Neagră Individo” de la „Chateau Vartely” i-a cucerit pe străini prin aroma de fructe și prospețime, dar și combinație de lemn de stejar. Vinul „Harap Alb” de la vinăria „Minis Terrios” a fost asociat cu gatsronomia asiatică, iar pentru că este proaspăt și echilibrat, degustatorii au spus te poate răcori într-o zi toridă. În următoarele zile, participanții la degustarea online vor scrie despre vinurile moldovenești și despre Ziua Națională a Vinului, susținând astfel eforturile de promovare lansate de ONVV.
Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VIDEO: PRODUSELE WUXAL DE LA UNIFER X, partenerul optimal al producătorilor agricoli. Ce spune compania „VIORIX-AGRO”

27 dec 2021

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022
Din aceeași categorie

BUTOAIELE PRODUSE ÎN MOLDOVA AU AJUNS TOCMAI ÎN SPANIA! Istoria de succes a lui Igor Severin

20 jan 2022

ELIZAVETA BREAHNĂ, DIRECTOR ONVV: Avem cea mai mare densitate a podgoriilor din lume. În domeniul vitinicol activează 150 mii persoane

19 jan 2022

DOMENIILE PANĂ, AFACEREA DE FAMILIE CU GUST AUTENTIC. Vinificatorul Nicolae Minciună și istoria lui de succes

17 jan 2022

VINIFICATORIII DIN MOLDOVA VOR FI VIZITAȚI DE PARTENERII FRANCEZI. Detalii de la webinarul PartnersInWine

13 jan 2022

TOPUL CELOR MAI RECOMANDATE VINURI PENTRU ANUL 2022: Vezi aici lista din zece branduri

10 jan 2022

CUM A FOST MARCATĂ ZIUA NAȚIONALĂ A VINULUI PESTE HOTARELE ȚĂRII. “Moldova are vin bun și trebuie și are șanse mari pe plan mondial”

CUM A FOST MARCATĂ ZIUA NAȚIONALĂ A VINULUI PESTE HOTARELE ȚĂRII

“Moldova are vin bun și trebuie și are șanse mari pe plan mondial”

CUM A FOST MARCATĂ ZIUA NAȚIONALĂ A VINULUI PESTE HOTARELE ȚĂRII. “Moldova are vin bun și trebuie și are șanse mari pe plan mondial”

loading ...