CUM A FOST MARCATĂ ZIUA NAȚIONALĂ A VINULUI PESTE HOTARELE ȚĂRII. “Moldova are vin bun și trebuie și are șanse mari pe plan mondial”

05 oct 2020
 
Ziua Națională a Vinului a fost celebrată și peste hotarele țării. 9 invitați străini specializați în domeniu din Marea Britanie, Franța, Canada, Olanda, Moldova, SUA, Danemarca, Belgia, Asia și-au spus într-un glas „Eu deVIN sărbătoare” și au degustat 4 vinuri emblematice produse în Republica Moldova. Webinarul de excepție a fost organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului.
 
Suntem bucuroși să fim gazdele unui eveniment la care participă mii de oameni din toate colțurile lumii. Cea de-a XIX-a ediție a Zilei Naționale a Vinului, cu sloganul „Eu deVIN sărbătoare” a permis străinilor să descopere vinurile de calitate produse în Moldova din soiuri indigene. Degustarea online a fost o continuare firească a sărbătorii vinului și o posibilitate de a celebra evenimentul la nivel mondial”, a declarat Irina Bîstrițchi, vice director, Oficiul Național al Viei și Vinului.
 
Evenimentul transmis live pe pagina de Facebook Wine of Moldova și a avut ca scop să consolideze sentimentul de mândrie națională pentru produsul care ne-a adus faima în lume. Degustarea transcontinentală online a fost moderată de scriitorul londonez specializat în vinuri Jamie Goode, iar participanții sunt cunoscuți pentru aportul publicistic pe care îl au în dezvoltarea această industrie. Experții și jurnaliștii străini au degustat „Negru de Purcari” de la vinăria „Purcari”, „Negre” de la vinăria „Fautor”, „Feteasca Neagră Individo” de la „Chateau Vartely”, „Harap Alb” de la vinăria „Minis Terrios”.
 
Moldova are cea mai mare densitate a podgoriilor din întreaga lume, pe care cresc 70 de tipuri diferite de struguri. În opinia mea, Moldova este o țară cu un mare potențial și sunt sigură că veți avea aceeași opinie după ce vom degusta cele 4 vinuri”, a menționat Jamie Goode, scriitor londonez specializat pe vinuri.
 
Am fost în Moldova o singură dată și am făcut și unele degustări. Pot să spun că vinurile au o calitate impresionantă, cu toate acestea însă, Moldova rămâne a fi un teritoriu mai puțin cunoscut, ca fiind parte a Europei. Este nevoie ca și consumatorii străini să cunoască că această țară oferă o calitate impresionantă”, a spus Frank Smulders, Master of Wine, Olanda.
 
În ultimii 10 ani, vinurile produse în Moldova au înflorit, iar impactul schimbărilor adus de tinerele generații este evident. Vorbim aici de vinării care înregistrează schimbări frumoase și fac o muncă extraordinară. Sunt fascinat de vinurile de cupaj din Moldova care conțin o combinație de struguri locali și internaționale, care dau naștere unor vinuri complexe pe care nicio altă regiune din lumea nu le poate produce”, a precizat Robert Joseph, consultant în domeniul vinului, Marea Britanie.
Am vizitat Moldova pentru prima dată anul trecut, am fost la mai multe vinării și am avut ocazia să degust mai multe vinuri. Am fost impresionat de aceste vinării, dar și de ospitalitatea oameni. Pot să spun că combinația dintre soiurile locale și cele internaționale dau naștere unor vinuri cu personalitate”, a spus Jacques Orhon, maestru-somelier și fondator al „Asociației Canadiene a Somelierilor”, Quebec.
 
Cred că vinurile din soiuri locale trebuie să fie mai cunoscute. Am văzut mari diferențe dintre soiurile locale cultivate în Moldova și România. Spre exemplu, calitate soiului Feteasca Alba din Moldova oferă mai multe prospețime, mai multe finețe. Aceste vinuri devin mult mai interesante atunci când sunt asociate cu gastronomia locală, iar moldovenii trebuie să se concentreze pe vinurile produse dintr-un singur soi”, susține Julia Scavo, somelier, „Cel mai bun somelier din România 2018”, România.
 
Experții străini s-au expus la fiecare vin în parte. Astfel, „Negru de Purcari” – de la vinăria „Purcari” a fost calificat drept un vin fantastic, cu note fine de ciocolată și fructe de pădure, care poate să reziste unor vinuri produse chiar și în California. Despre vinul „Negre”de la vinăria „Fautor” au spus că are o coloană vertebrală foarte taninică, cu parfum floral. „Feteasca Neagră Individo” de la „Chateau Vartely” i-a cucerit pe străini prin aroma de fructe și prospețime, dar și combinație de lemn de stejar. Vinul „Harap Alb” de la vinăria „Minis Terrios” a fost asociat cu gatsronomia asiatică, iar pentru că este proaspăt și echilibrat, degustatorii au spus te poate răcori într-o zi toridă. În următoarele zile, participanții la degustarea online vor scrie despre vinurile moldovenești și despre Ziua Națională a Vinului, susținând astfel eforturile de promovare lansate de ONVV.
loading ...