CUM SE CURĂȚĂ ȘI RECONDIȚIONEAZĂ BUTOAIELE PENTRU VIN?

13 sep 2023
În funcție de lemnul din care sunt confecționate, dar și de modalitățile de păstrare și de îngrijire, durata unui butoi din lemn poate varia între 50 și peste 100 de ani. Cel mai frecvent utilizat și totodată cel mai rezistent lemn folosit în confecționarea butoaielor de vin este cel de stejar.
 
Ce caracteristici trebuie să aibă un butoi de lemn de calitate?
Prima condiție pe care trebuie să o îndeplinească un butoi de calitate este rezistență la coroziune și cea la șocuri mecanice. Pentru că sistemele de prindere a elementelor din lemn sunt întotdeauna realizate din metal, este foarte important ca esența lemnoasă să reziste când acestea oxidează.
 
O altă calitate este aceea de a nu imprima vinului mirosuri sau gusturi neplăcute și de a nu favoriza formarea unor vapori nocivi, care pot afecta sănătatea consumatorilor.
 
Un butoi bun din lemn poate fi curățat și scurs cu ușurință. Acesta permite evacuarea sigură și completă a apei și a soluțiilor folosite la spălare și nu se deteriorează din cauza substanțelor folosite de regulă pentru dezinfectare.
 
Rezistența termică este o altă calitate a butoaielor. E important ca acestea să își păstreze proprietățile la temperaturi foarte scăzute, de sub 0 grade Celsius, dar și la temperaturi foarte mari, deoarece condițiile de depozitare și metodele de curățare implică uneori expunerea la astfel de valori extreme ale temperaturii.
 
Forma este și ea importantă, mai ales dacă spațiile de depozitare din gospodărie sunt limitate. Aceasta trebuie să permită utilizarea cât mai eficientă a spațiului disponibil. De altfel, formă poate avea un cuvânt de spus și în ceea ce privește cantitatea pierderilor de lichid suferite, care trebuie să fie cât mai mică.
 
În concluzie, un butoi de calitate este construit dintr-o esență lemnoasă superioară și rezistență, tratată astfel încât să poată fi curățată și dezinfectată corespunzător la nevoie. În ceea ce privește defecțiunile, butoaiele de calitate nu ar trebui să aibă nevoie decât de reparații simple, în urmă unor defecțiuni cauzate de șocuri mecanice sau de slăbirea în timp a sistemelor de prindere.


 
În ce condiții trebuie păstrate butoaiele pentru vin?
Butoaiele se păstrează pe podvale din lemn sau piatră. Acestea trebuie să aibă o înălțime de cel puțin 30 de centimetri, astfel încât butoaiele să fie ridicate față de nivelul pardoselii. De asemenea, e important să existe o distanță și între butoaie, pentru a putea fi aerisite cu ușurință.
 
Podvalele trebuie să fie văruite sau vopsite în fiecare an, pentru igienizare și împrospătare. Și butoaiele au nevoie de îngrijiri periodice; capetele doagelor și cercurile butoaielor trebuie vopsite la intervale de doi-trei ani, iar corpul acestora trebuie îmbibat cu ulei de în, cu ajutorul unei pensule, pentru o bună impermeabilizare și pentru sporirea rezistenței lemnului.
 
Cum se curată și recondiționează butoaiele de vin?
Butoaiele care nu au suferit defecte majore se pot clăti cu apă rece pentru eliminarea drojdiilor și se tratează ulterior cu ajutorul fitilelor de pucioasă, după ce au fost bine scurse cu gura în jos. De asemenea, acestora li se pot aplica diferite soluții cu apă fierbinte și substanțe de tratament; acestea trebuie scurse temeinic înainte de răcirea completă a butoaielor și uscarea acestora.
 
Tratament pentru butoaiele infectate
Dacă butoaiele sunt infestate cu bacterii acetice, acestea pot fi dezinfectate cu soluție pe baza de sodă caustică aplicată sub formă lichidă sau vapori, obținuți prin supraîncălzire. Aceste bacterii pot fi însă combătute și cu tratamente cu var nestins, în concentrație de un kilogram la un volum de zece litri de apă; tratamentul cu var trebuie lăsat să acționeze timp de 24 de ore. După oricare dintre aceste tratamente, butoaiele trebuie clătite bine cu apă rece și scurse cu gura în jos.
 
Infecțiile cu bacterii acetice sunt ușor de recunoscut, deoarece impregnează în butoaie un miros caracteristic și produc dioxid de carbon din abundență.
 
De asemenea, din cauza abundenței de CO2 și a lipsei de oxigen, producătorii de vin vor observă că, în încercarea de a arde sulful în butoaie pentru a le pregăti înainte de culegerea strugurilor, butoaiele infestate nu întrețîn arderea și „nu primesc sulf”.
 
Tratamentele cu var nestins și cu sodă caustică nu doar că distrug bacteriile acetice, ci și extrag substanțele metabolice rezultate din păstrarea generației precedente de vin, care pot conferi vinului tânăr un miros sau un gust neplăcut și nenatural.


 
Tratament pentru butoaiele mucegăite
Mucegaiul își poate face uneori apariția pe butoaiele din lemn pentru vin, mai ales dacă sunt depozitate în condiții necorespunzătoare și expuse la umezeală. Stratul de mucegai se îndepărtează însă cu ușurință, prin rașchetare, cu ajutorul unei perii de sârmă.
 
Ulterior, butoaielor li se aplică un tratament cu lichid fierbinte, pe baza de sodă calcinată, cu o concentrație de 10%. Tratamentul se lasă să acționeze timp de 20 de minute, cel mult o jumătate de ora, după care butoaiele sunt limpezite bine, răcite și uscate.
 
Alte sfaturi de îngrijire și recondiționare
Procesul de curățare este foarte important pentru întreținerea butoaielor în stare bună de funcționare. Acestea trebuie spălate imediat după golire. În intervalul de timp în care nu sunt umplute, tratamentele cu sulf trebuie aplicate în fiecare lună, prin arderea fitilelor de pucioasa în interiorul acestora. Cantitativ, se folosește un fitil de pucioasa de sulf pentru un volum de 100 de litri.
 
Sursa: Bricodepot 
loading ...