Procesul de obținere a clonelor de viță-de-vie sănătoase pentru plantarea unei plantații-mamă din categoria biologică „Bază” include următoarele etape:
- Selecția tufelor din plantații industriale cu vârsta de peste 20 de ani sau din parcele de selecție de viță-de-vie, care se caracterizează prin randament și calitate ridicată a strugurilor, cu caracteristici ampelografice tipice soiului.
- Testarea la prezența infecțiilor latente ale bolilor virale și a cancerului bacterian, și izolarea protoclonelor sănătoase.
- Propagarea accelerată a protoclonelor selectate prin tăieturi microclonale in vitro. Pentru înmulțire, se utilizează doar un tuf (protoclonă) dintr-un soi, pentru a obține descendenți vegetativi ai unei singure plante – o clonă.
- Cultivarea plantelor înmulțite in vivo într-o seră, până la stadiul de răsaduri vegetative.
- Plantarea unei plantații mamă din categoria „Prebază”.
- Cultivarea butașilor altoiți și plantarea unei plantații mamă din categoria biologică „Bază”.
În 2024, în plantația mamă de la IȘPHTA au fost plantate clone din următoarele soiuri, în categoria biologică „Prebază”: Chardonnay, Pinot gris, Pinot noir, Meleag, Onițcanskii belîi, selecție fără semințe forma VIII-1-24, și Manicure Finger – un soi de struguri de selecție japoneză.
Butașii vegetativi pentru plantarea plantației mamă au fost cultivați în sera Laboratorului de Virusologie și Control Fitosanitar al IȘPHTA.
Materialul săditor a fost obținut cu un sistem radicular bine dezvoltat și o creștere matură de 20-30 cm. Având în vedere că mai sunt 2-2,5 luni până la primul îngheț, butașii se vor înrădăcina bine pe plantație. În perioada 2025-2026, tufișurile acestor clone vor crește și se vor dezvolta. În toamna anului 2026 se vor recolta primele coarde pentru altoire.