Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), împreună cu Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO) și Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) anunță deschiderea atelierului de inițiere a proiectului FAO dedicat sprijinirii producătorilor de struguri de masă din țară.
În cadrul atelierului, vor fi discutate necesitățile sectorului, inclusiv vor fi prezentate datele și informațiile disponibile pentru analiza lanțului valoric din punct de vedere social-economic și de mediu. De asemenea vor fi identificate domeniile strategice prioritare care vor contribui la stimularea investițiilor în lanțul valoric și sporirea competitivității sectorului. Ulterior, în baza priorităților strategice identificate la atelier, experții FAO și UNIDO vor efectua o cartografiere a lanțului valoric al sectorului strugurilor de masă.
Evenimentul va avea loc vineri, 28 iunie, la hotelul Marriott, str. Arborilor 21/A, ora 9:00.
Proiectul este parte a inițiativei FAO - OCOP (One Country One Priority Product), prin intermediul căreia FAO oferă asistență tehnică și sprijin financiar Republicii Moldova în valoare de 350.000 de dolari pe o perioadă de doi ani.
Beneficiind de expertiza FAO, proiectul va efectua o analiză amănunțită a Lanțului Valoric (VC) pentru dezvoltarea unui plan strategic de investiții, care să fie integrat în cadrul de politici al Ministerului. Mai mult, proiectul va facilita crearea a cinci Școli de Câmp pentru Fermieri în întreaga țară, unde producătorii de struguri de masă vor avea oportunitatea să învețe și să adopte tehnici sustenabile de producție și inovații de marketing. De asemenea, va fi înființat un Centru de Date, care va colecta și aduna informații relevante pentru sectorul strugurilor de masă, ulterior urmând a fi gestionat de Oficiul Național al Viei și Vinului sub egida Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA).