GOGU WINERY: Vin ecologic, energie verde la producere și livrare cu mașini electrice

12 oct 2023
Plantația lui Gogu Winery, numită „Vița Verde,” a fost supusă unui proces riguros de certificare ecologică, care a durat trei ani. Au fost efectuate numeroase teste și evaluări pentru a se asigura că plantația respectă cele mai înalte standarde de protecție a mediului și sustenabilitate.
 
Drumul către certificatul care atestă strugurii bio nu a fost deloc ușor, până la plantarea butașilor terenul a trebuit să fie neatins de fertilizanți, iar toate lucrările în vie să fie efectuate manual și fără produse chimice, scrie Studio L.
 
Deși mai are și alte plantații de viță-de-vie Ilie Gogu a obținut certificatul ecologic pe cele 8 hectare plantate acum trei ani. Astfel, peste câteva luni, fermierul va scoate pe piață vinuri ecologice din struguri de selecție ouă precum Viorica și Riton, și din struguri autohtoni și europeni  Saperavi, Pinot Noire, Malbec, Șardone, Sovinion Blanc, Fetească Albă, Neagră și Regală. O parte din struguri au fost puși la maturare.
 


Anul acesta, după 3 ani de conversie, am primit deja certificatul pentru strugurii noștri. Și, începând cu acest sezon, vom produce vinuri ecologice. Dezvoltăm un concept nou. La procesare, folosim doar lumină verde. Avem panouri fotovoltaice care produc energie electrică. Livrările le vom face cu mașini electrice.
 
O parte din vin a fost pus deja la fermentare, sunt cam la jumătate de proces. La fiecare etapă, se fac degustări, și analize de laborator care determină nivelul de zahăr rezidual. Astfel se stabilește când vinul a terminat de fermentat.
 
Certificatarea ecologică vine într-un moment în care și consumatorii de la noi sunt din ce în ce mai conștientienți de impactul pe care îl au produsele pe care le consumă asupra mediului.
loading ...