Paza bună trece primejdia rea! Pare banal și parcă cu toții cunoaștem care sunt regulile de bază de aplicat atunci când avem în beci butoaie cu must pus la fermentat, dar, în fiecare an, încă sunt înregistrate victime ale intoxicării cu dioxid de carbon. Vedeți în acest material încă o dată care sunt măsurile de precauție de care trebuie să ținem cont pentru a evita situațiile neplăcute.
Specialiștii îndeamnă populația să evite intrarea în încăperile unde are loc procesul de fermentare a vinului, fără a asigura ventilarea prealabilă. Dioxidul de carbon, produs în timpul fermentării, poate reduce nivelul de oxigen din încăpere și cauza intoxicații grave.
Totodată, oamenii sunt rugați să nu amplaseze recipientele cu must pentru fermentare în spații închise, unde circulația aerului este limitată. Mai mult, IGSU recomandă verificarea concentrației de oxigen înainte de a intra într-o încăpere destinată fermentării vinului, prin aprinderea unei lumânări. Dacă aceasta se va stinge, este un semn că nivelul de oxigen este insuficient și există risc de intoxicație.
Care sunt simptomele intoxicării cu dioxid de carbon
În cazul în care o persoană a fost expusă la dioxid de carbon, aceasta poate simți dureri de cap, amețeli, somnolență, puls rapid, vomă reflexe și judecată încetinită, iar în situații mai critice pot fi convulsii, comă sau chiar deces.
În acest context, salvatorii recomandă evitarea intrării fără echipament de protecție în încăperea în care există deja o victimă, pentru că există pericol de intoxicație. De asemenea, specialiștii îndeamnă să fie întreprinse următoarele acțiuni, precum scoaterea imediată a persoanei din zona de risc, aerisirea încăperii prin deschiderea ușilor și geamurilor și apelarea Serviciului de urgență 112.
IGSU îndeamnă toți cetățenii să respecte aceste măsuri pentru a preveni incidentele și a asigura un mediu sigur în perioada de fermentare a vinului.