ÎNRĂDĂCINAREA BUTAȘILOR DE VIȚĂ-DE-VIE: O METODĂ SIMPLĂ, DAR EFICIENTĂ

28 dec 2022
Butășirea sau înmulțirea viței-de-vie prin butași este o metodă veche prin care vă puteți extinde suprafața cultivată. Toamna este momentul oportun pentru această lucrare care nu necesită vreun efort special și poate fi executată de oricine.

Butașul este porțiune tăiată de coardă sau lăstar, cu unul sau mai mulți ochi care pus în pământ sau în condiții corespunzătoare de umiditate, căldură și aerație se înrădăcinează și dezvoltă o nouă plantă cu caractere identice cu planta de la care provine.

O metodă simplă, dar eficientă de înrădăcinare a butașilor de viță-de-vie

AVEȚI NEVOIE DE:
 • ramuri de viță-de-vie;
 • un borcan de 1 litru;
 • apă stătută;
 • un cuțit ascuțit și decontaminat;
 • ceară sau parafină (de exemplu, o lumânare);
 • pahare de plastic de 500 ml;
 • substrat din humus și sol de grădină (1:1).
MOD DE LUCRU:
 1. În primul rând, trebuie să știți că pregătirea butașilor de viță-de-vie se realizează în perioada 20-25 februarie. Dacă locuiți într-o țară cu climat foarte cald, puteți să omiteți toată procedura de înrădăcinare: pur și simplu pregătiți butașii după cum este descris mai jos și înfigeți-i în solul din grădină.
 2. Turnați puțină apă în borcanul în care veți pune butașii la înrădăcinat. Nivelul ei trebuie să fie de 1 cm. Dacă veți turna multă apă, vor dezvolta rădăcini doar 10-15% dintre butașii aleși.


Dacă nu aveți posibilitatea să urmăriți în permanență nivelul apei din borcan, puteți să puneți 1 cm de vată udată pe fundul lui. Ea vă va permite să mențineți gradul optim de umezeală pe parcursul câtorva zile. Este important să nu permiteți butașilor să se usuce, să rămână fără apă.
 1. Pregătiți corect butașii: capătul inferior al fiecărui butaș trebuie să se afle cu 1.5 cm mai jos de un mugure. Astfel el se va afla în apă, iar mugurele va fi deasupra ei.
 2. Fiecare butaș trebuie să prezinte 2-3 muguri. Capătul lui superior trebuie să se afle la 4-5 cm mai sus de mugurele superior.
 3. După ce veți pregăti butașul, îndepărtați-i mugurele inferior și realizați 3-4 secțiuni superficiale și longitudinale de la locul, în care s-a aflat mugurele inferior, în jos. Anume din aceste secțiuni se vor dezvolta rădăcinile.
 4. Puneți butașul pregătit în borcanul cu apă.
 5. Procedând similar, pregătiți toți butașii, de care aveți nevoie.
 6. După ce veți pregăti butașii, acoperiți-le neapărat capetele superioare cu ceară sau parafină. Altfel rata de înrădăcinare va fi mult mai scăzută (aproximativ 30%).
 7. Puneți borcanul cu butașii într-un loc cald și luminos (de exemplu, pervazul unui geam orientat spre sud) și așteptați apariția rădăcinilor. Rădăcinile butașilor apar în zilele 21-30 de la punerea în apă (uneori mugurii încep să se dezvolte înaintea lor). Nu vă grăbiți să-i aruncați.
 8.  Cel mai important este să nu țineți prea mult butașii în apă. Plantați-i în pahare de plastic, când rădăcinile lor abia încep să se dezvolte, având lungimea de maxim 5 mm (ziua 21 – maxim ziua 30). Altfel rădăcinile lungi încep să se rupă și rezultatul final poate fi nefavorabil.
 9.  Realizați câte o gaură de drenaj în fiecare pahar de plastic. Apoi umpleți-l cu substrat. Faceți o gaură în mijlocul lui și plantați butașul în ea, presând bine substratul din jurul ei.
 10.  După plantare udați foarte bine butașii cu apă stătută, ca să iasă bulele de aer din substrat și el să se lipească de rădăcini. Apa excesivă se va scurge prin gaura de drenaj.
 11.  Rupeți neapărat inflorescențele, care se dezvoltă pe butași în timpul înrădăcinării și dezvoltării în pahare. Dar nu vă grăbiți: aveți grijă să nu rupeți punctul de creștere. Așteptați până când frunzulițele de la acest nivel vor fi suficient de mari și doar după aceasta îndepărtați inflorescențele.
 12.  După ce butașii vor petrece 1-1.5 luni (maxim) în pahare, trebuie să-i plantați în grădină (nu uitați să-i udați regulat în timpul dezvoltării în pahare). Dar cu o săptămână înainte de acest eveniment ei trebuie căliți. Călirea se face prin expunerea treptată a butașilor la mediul extern: în prima zi lăsați-i timp de 60 minute afară, în a doua zi — 2 ore, în a treia zi — 3 ore … în a șaptea zi — 7 ore. Dacă nu veți realiza călirea, frunzulițele butașilor pur și simplu vor „arde”, ofilindu-se și uscându-se în 2-3 zile.


De ce trebuie să realizați rapid plantarea în pahare și apoi în grădină? Ca să permiteți dezvoltarea maxim de lungă și bună a butucului. Astfel el se maturează excelent, crescând bine în primul an de la plantare și intrând puternic în sezonul rece. În cel de-al doilea an veți forma deja tufa și veți obține prima recoltă într-un termen maxim de scurt.

Iată câteva sfaturi esențiale care sporesc șansele ca butășirea să vă reușească:
 • Folosiți doar coarde sănătoase și din lemn bine copt. Coardele pentru confecționarea butașilor trebuie să aibă lemnul sănătos și bine copt.
 • Alegeți butașii tineri. Atenție la vârsta butașului: cu cât este mai tânăr, cu atât butașul se înrădăcinează mai ușor, deoarece lemnul de 4-5 ani emite foarte greu rădăcini;
 • Alegeți butași cu mai mult de 3-4 ochi. Butașii cu mai mulți ochi, 3-4 ochi, sunt cei mai întrebuințați în practica viticolă. Cei cu un ochi se folosesc foarte rar și numai în cazul unor soiuri noi, valoroase ce trebuie înmulțite cât mai repede;
 • Temperatura și umiditatea sunt factori esențiali. Factorii legați de mediu sunt de asemenea hotărâtori în procesul de înrădăcinare. Astfel, temperatura cea mai favorabilă este de 18-25 grade C, umiditatea în sol trebuie să fie de 55-80 % din capacitatea maximă de reținere a solului respectiv pentru apă. Umiditatea din sol întreține umiditatea fiziologică din butași, ceea ce facilitează înrădăcinarea. Aceasta explică necesitatea ținerii butașilor în apă înainte de a fi puși la înrădăcinat;
 • Pământul trebuie să fie bine afânat. Aerul prin oxigenul pe care-l conține favorizează înrădăcinarea, deoarece odată cu emiterea rădăcinilor se intensifică și procesul de respirație și deci consumul de oxigen crește. De asemenea, oxigenul pătrunde în rădăcină și odată cu absorbția substanțelor hrănitoare din sol. Aceasta dovedește necesitatea ca pământul să fie bine afânat pentru ca aerul să pătrundă la rădăcină.
Sursa: retete-usoare.eu
loading ...