Plantarea butașilor vegetativi de viță-de-vie în câmp se realizează la mijlocul lunii august. De ce se amână plantarea din iunie în luna august? Explică specialiștii de la Institutul Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare.
Butașii vegetativi de viță-de-vie cultivate în IȘPHTA au un sistem radicular bun, însă până la mijlocul lunii iunie acesta este încă foarte delicat și fragil. Trebuie remarcat faptul că în ultimii ani vremea în luna iunie în Moldova a fost uscată și caldă. Pentru a evita această problemă, plantarea a fost amânată până în luna august. Până în acest moment, butașii au un sistem radicular bine dezvoltat. Înainte de apariția primelor înghețuri, care în ultimii ani vin în prima decadă a lunii noiembrie, butașii sunt bine înrădăcinați în sol, iar vița-de-vie este suficient de matură pentru o iernare reușită. În primăvară, odată cu apariția condițiilor favorabile pentru vegetație, butașii vor începe să se dezvolte. Aplicarea acestei metode în plantarea unei plantații mamă vă permite să câștigați 1 an.
În mod tradițional, plantarea plantațiilor de viță-de-vie cu butași vegetativi era începută din a doua decadă a lunii iunie. În acest scop, campania de altoire a fost efectuată în luna februarie. Butașii vegetativi au fost cultivați în sere începând cu luna martie. Serele au fost încălzite cu generatoare de căldură. La prețurile actuale ale energiei, acest lucru este costisitor. Prin urmare, în IȘPHTA aceste lucrări sunt efectuate mult mai târziu.
IȘPHTA invită la colaborare cultivatorii de vița de vie și vinificatorii care doresc să planteze butași din categoria biologică „CERTIFICAT”. În anul 2024, vor fi altoite următoarele soiuri de viță-de-vie: Riton, Viorica, Floricica, Feteasca neagră, Copceac, Plavaie, Apiren roz, Moldova, Chișmiș lucistîi.