LUCRĂRI DE IARNĂ LA VIȚA-DE-VIE. Sfaturi practice

29 nov 2024
În sectorul viticol, lucrările nu se opresc nici după recoltarea strugurilor, odată cu venirea sezonului rece. Urmează lucrările definitorii pentru producția de anul viitor, cum ar fi: ultimele tratamente fitosanitare, lucrările solului și fertilizarea, dar și tăierile de ușurare sau rodire, precum și completarea golurilor sau plantarea.
 

Tratamentele fitosanitare ale viței-de-vie

După recoltarea strugurilor, vița-de-vie trebuie să fie pregătită pentru iernare și protejată de bolile care rezistă peste iarnă atât pe suprafața solului cât și în resturile vegetale ramase pe teren dar și pe butucii de vița-de-vie.
 
Formele de rezistență ale manei (Plasmopara viticola) oosporii, și ale făinarii viței-de-vie (Uncinula necator) cleistoteciile, sunt principalele vizate atunci când facem tratamentele de toamnă sau de primăvară.
 

Lucrările solului

Din punct de vedere al lucrărilor solului, în fiecare an, toamna, după căderea frunzelor se efectuează lucrările de arat, sau odată la 3-5 ani lucrările de subsolaj sau desfundat.
 
Diferența dintre arat și subsolaj este dată de adâncimea la care se lucrează solul, respectiv 15-25 cm la arat și 50-55 cm adâncime la subsolaj.
 
Datorită faptului că vița-de-vie este o plantă perenă, iar spațiul dintre rânduri suferă o compactare foarte pronunțată subsolajul este măsura prin care se asigură aerisirea solului.
 
Odată cu arătura, se poate realiza și încorporarea îngrășămintelor cu fosfor și potasiu atât de necesare viței-de-vie în perioada următoare. 
 

Tăierile de rodire sau ușurare la vița-de-vie

În ultimii ani, tăierile de rodire, la vița-de-vie, au început să se realizeze începând cu lunile noiembrie–decembrie, mai ales acolo unde plantațiile viticole sunt extinse pe suprafețe mari.
 
Tăierile de rodire încep în zonele mai înalte sau la soiurile cu toleranță ridicată la îngheț, cum ar fi: Feteasca Regală, Feteasca Neagră, Pinot Noir sau Cabernet Sauvignon.
 
Referitor la tăierile de ușurare, acestea sunt cele prin care se elimină până la 30% din încărcătura de coarde anuale.
 
Resturile rămase se vor toca și încorpora în sol sau vor fi duse în locuri special amenajate pentru compostarea materialelor organice.
 
Defrișarea și completarea golurilor sau plantarea
Aceste lucrări se fac începând din toamnă, odată cu căderea frunzelor și până la sosirea înghețului. Ele pot fi continuate și în primăvară, până la pornirea în vegetație a viței-de-vie.
 
Pentru a proteja mai bine zona de îmbinare a altoiului cu portaltoiul se recomandă să se facă  mușuroirea bazei viței-de-vie. Pământul adus lângă colet se va înlătura primăvara pentru a nu favoriza desprinderea portaltoiului de altoi, iar cu ajutorul foarfecilor speciale puteți tăia rădăcinile aflate în stratul superficial de sol sau formate în urma mușuroirii, deoarece acestea sensibilizează butucii în perioadele cu stres termic sau hidric.
 
Sursa: Marcoser
loading ...