NOUTĂȚI ȘI BĂUTURI DEOSEBITE LA FESTIVALUL VINULUI DE AUTOR

09 sep 2024
Cel de-al doilea week-end din septembrie a fost dedicat vinului de autor și micilor producători de vinuri. A doua ediție a Festivalului Vinului de Autor a adunat împreună 36 de mici producători din Moldova, care și-au prezentat creațiile unice, pline de pasiune și măiestrie. Vizitatorii din țară, dar și turiștii străini au avut ocazia să descopere vinuri artizanale și vinificatorii acestora, fiecare cu o poveste de spus. A fost un bun prilej de interacțiune între producători și consumatori și de promovare a produsului autohton.


 
Evenimentul este organizat de noi, producătorii, conceptul tot noi l-am ales. Ne-am străduit să organizăm totul la cel mai înalt nivel. Avem prezenți la eveniment adevărații fani ai vinului bun. Ne face plăcere să comunicăm cu ei, să avem un dialog constructiv. Cu pași mici, vedem că se dezvoltă cultura consumului de vin, inclusiv în rândul tinerilor și asta ne bucură mult.
 
Crama Ulinici este prezentă cu 5 vinuri, toate din struguri din podgoria proprie. Emblema cramei noastre este Sauvignon Blanc, vinul medaliat cu aur la toate concursurile la care am participat. De asemenea, avem un vin nou pentru Moldova – Bianca. Este un soi de origine ungurească, ce dă o aciditate naturală vinului, o aromă exotică.
 
Vinul Late Harvest, de asemenea este unul deosebit, produs din struguri supra copți, culeși la final de noiembrie. Are conținutul de zahăr foarte echilibrat și un gust deosebit, a declarat pentru AGROMEDIA, Nicu Ulinici, fondatorul Cramei Ulinici.
 
Întrucât am avut parte de o vară aridă și secetoasă, strugurii s-au copt mult mai devreme, au fost recoltați mai timpuriu, vinificatorii au adus cu ei la Festival și tulburel din recolta 2024. Dulce și aromat, acesta a fost un deliciu pentru vizitatori.


 
Suntem prezenți pentru a doua oară la Festival. Ne place formatul, este o atmosferă frumoasă, primitoare pentru consumatori. Suntem prezenți cu vinuri diverse: spumant clasic, albe, roșii și tulburel, care încă este în fermentare, dar foarte bun – din soiurile Viorica și Sauvignon Blanc.
 
Avem struguri de calitate foarte bună. Am început recoltarea la struguri roșii deja, cred că într-o săptămână încheiem, ne-a spus Svetlana Gogu, vinificatoare în cadrul Gogu Winery.
 
La Festival, au fost prezenți și vinificatori proaspăt lansați, care abia descoperă piața locală, dar care deja se bucură de aprecierile consumatorilor.


 
Noi suntem Crama Volintiri din satul cu același nume, raionul Ștefan Vodă. Am lansat brandul anul trecut. La eveniment suntem prezenți cu vinuri roșii, albe, rose: Cabernet Sauvignon roșu, Saperavi, Feteasca Neagră, Viorica, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Noir. Strugurii îi cultivăm în podgoriile proprii, pe o suprafață de 30 de hectare. Ne-am propus să păstrăm o parte din soiurile vechi, pe care le-am moștenit de la generațiile trecute: Muscatul Donel, Feteasca Regală și să le valorificăm.
 
Pe piața din R. Moldova sunt mulți producători buni, care fac vin de calitate și nu e simplu deloc să convingi consumatorul. Noi ne orientăm și spre piața din România, am dus niște tratative și sperăm să intrăm în magazine. De asemenea, ne propunem să pregătim crama pentru turiști, a declarat pentru AGROMEDIA, Anastasia Malache, manager de vânzări Crama Volintiri.
 
Pe lângă vinurile tradiționale, producătorii au adus și băuturi mai deosebite din miere sau fructe. Unul din producători a adus la Festival una din cele mai vechi băuturi din lume.


 
Suntem astăzi prezenți cu vinuri interesante și ceva absolut special. La noi, consumatorii găsesc cel mai bun Cidru de mere, care este demidulce și sec. De asemenea, avem pentru amatori, una din cele mai vechi băuturi din lume - Mied, o băutură din patrimoniul imaterial al R. Moldova. Se obține din fermentarea mierii amestecate cu apă călduță.
 
Soiurile reprezentante pentru 7 Vinuri sunt Cabernet, Riesling, Fetească Regală. Podgoriile le avem la Călărași, regiunea Codri. Pentru a fi mai aproape de consumatori, am deschis o vinotecă cu produsele noastre și a altor producători, a declarat Pavlovschi Dragoș, consultant vinuri în cadrul vinăriei 7 Vinuri.
 
Amintim că în acest an s-a desfășurat cea de-a doua ediție a Festivalului. Evenimentul este organizat de Asociația Micilor Producători de Vinuri din Moldova, cu suportul Oficiului Național al Viei și Vinului și USAID Moldova prin Proiectul Competitivitate și Reziliență Rurală, alături de Ukraine-Moldova American Enterprise Fund.
loading ...