ONVV: „Îmbunătățim competitivitatea producătorilor din sectorul vitivinicol”. Cum, alfați AICI
Oficiul Național al Viei și Vinului a organizat o ședință a Grupului de Lucru nr.3 pentru managementul intern al ONVV și identificarea fondurilor de asistență pentru sectorul vitivinicol din cadrul proiectului finanțat de Uniunea Europeană.
„Îmbunătățirea competitivității producătorilor din sectorul vitivinicol”, care se află la faza 3 de implementare. La sedință au participat peste 22 de persoane, reprezentanți ai Grupului de Lucru din cadrul ONVV, Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerului Finanțelor, Agenției de Intervenție și Plăți în Agricultură, Asociațiilor Producătorilor de produse vitivinicole cu IGP, membrii Consiliului de Coordonare al ONVV, observatori din partea Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova și a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională. La subiectul ședinței ”Statutul instituțional și capacitatea de operare a ONVV și al Fondului Național al Viei și Vinului - funcționare și provocări”, dna Jasna Cacic (Croația), expert internațional din cadrul acestui proiect, a prezentat rezultatele studiului realizat.
Dna Cacic a prezentat o analiză a statutului pe proiect, a prevederilor legislației naționale, a identificat problemele existente și a propus unele soluții. A fost menționat că, ONVV are un rol important pentru sector și trebuie de păstrat această formă juridică de instituție public-privată, precum și plățile în Fondul Viei și Vinului. Totodată, au fost propuse unele modele de acordare a serviciilor de către ONVV pentru ca producătorii să aibă opțiunea de a alege un pachet de servicii, care devine obligatoriu.
În dezbateri au fost expuse mai multe opinii, obiecții, propuneri la subiectul discutat și s-a menționat că, neapărat, trebuie de schimbat unele lucruri, de efectuat modificări în legislatie, de progresat întru dezvoltarea sectorului, relațiilor dintre ONVV și producători, dar, în același timp, să nu fie distrus ceea ce s-a creat după relansarea sectorului inițiată în anul 2010 și până în prezent.
La final, dna Cacic a specificat că, deciziile finale privind propunerile înaintate se vor lua de factorii responsabili de domeniu prin conlucrare cu sectorul vitivinicol.