PERFORMANȚE ALE VINULUI MOLDOVENESC, CARE NE-AU DUS FAIMA ÎN LUME

03 oct 2023
„Vinul Moldovei” a devenit cel mai reprezentativ ambasador al țării noastre în întreaga lume. La cea de-a 10 aniversare de la lansarea brandului vinicol de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie” („Wine of Moldova. A legend alive”), industria vitivinicolă se poate mândri cu succesele revoluționare înregistrate pe piața globală. În ajunul celei de-a XXII-a ediții a Zilei Naționale a Vinului, cu sloganul „Vinul nostru cucerește lumea”, facem sinteza performanțelor obținute care ne-au dus faima în întreaga lume.
 
Iată ce trebuie să cunoști despre „Vinul Moldovei”:
 
  1. În anul 2013, a fost lansat brandul vinicol de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie” („Wine of Moldova. A legend alive”). Tot atunci a fost creat și Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) – o instituție publică, organizată printr-un parteneriat public-privat, care implementează politicile statului în domeniul vitivinicol.
 
  1. În anul 2015, Republica Moldova a trecut la sistemul european de calitate a vinurilor cu Indicație Geografică Protejată (IGP)/Denumire de Origine Protejată (DOP). În același an, în campania vitivinicolă au fost produse primele vinuri cu  IGP și anume: „Codru”, „Ștefan Vodă” și „Valul lui Traian”, care au fost înregistrate spre protecție la nivel național și în țările Uniunii Europene.
 
  1. A fost implementat Sistemul Informațional Automatizat (SIA) Registrul Vitivinicol - un instrument de monitorizare a trasabilității produselor vitivinicole pe întregul lanțul tehnologic, de la plantația viței-de-vie la produsul finit - vin îmbuteliat.
 
  1. La nivel mondial, Moldova are cea mai mare densitate a podgoriilor per capita, raportată la suprafața totală de teren agricol (conform Asociației Americane a Economiștilor Vinului).
 
  1. Moldova este cunoscută pentru cele mai lungi galerii subterane din lume. În 2005, colecția „Golden Collection” de la Mileștii Mici a fost înregistrată în Cartea Recordurilor „Guinness”, ca fiind cea mai mare colecție de vinuri din lume, cu aproximativ 1,5 milioane de sticle. Totodată, vinăria Cricova deține cel mai mare beci subteran de vinuri din lume, cu o lungime totală de 120 kilometri în care este păstrată Colecția Națională de vinuri.
 
  1. În ultimul deceniu, calitatea vinurilor noastre a crescut considerabil, fapt confirmat și de cele 6000 medalii obținute la concursurile internaționale de profil (dintre care 50% – medalii de aur).
 
  1. În anul 2022, Moldova a câștigat titlul de „Cel mai bun vin roșu” de pe mapamond. Distincția a fost acordată la „Concours Mondial de Bruxelles” – una dintre cele mai prestigioase competiții. În cadrul aceleiași competiții, Republica Moldova a fost desemnată ca fiind „Cea mai premiată țară din Europa de Est”.
 
  1. Moldova este al 14-lea cel mai mare exportator de vin din lume, iar cea mai mare parte a vinurilor produse este destinată piețelor externe. Vinul Moldovei este exportat în peste 75 de țări ale lumii.
 
  1. Unul din patru cetățeni moldoveni activi (150 000), este implicat direct sau indirect în industria vinului.
 
  1. Industria vitivinicolă din Moldova a avut un rol semnificativ în economia țării, contribuind cu aproximativ 3% din PIB și 8% din totalul exporturilor.
 
Te invităm să celebrăm împreună Ziua Națională a Vinului, pe 7 și 8 octombrie, în Piața Marii Adunări Naționale și peste tot în Moldova, pentru că Vinul Moldovei Cucerește Lumea.
 
Ziua Națională a Vinului este organizată de către Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerul Culturii, cu suportul partenerului strategic USAID Moldova, prin Proiectul de Competitivitate și Reziliență Rurală.
 
AGROMEDIA este partener media al evenimentului.
loading ...