Temperaturile de 24-28 de grade, lipsa precipitațiilor, dar și anumite greșeli ale viticultorilor au dus la apariția infecției „făinarea viței de vie” în plantațiile din sudul Moldovei. Atacul a fost identificat luni, 27 iunie, în podgoriile de la Cahul. Serghei Tutovan, Directorul Asociației Producătorilor de struguri din Cahul, cel care a și atenționat viticultorii despre prezența bolii, susține că făinarea este o boală extrem de contagioasă și periculoasă pentru vii. Netratată, în doar câteva zile, poate ataca toată plantația și duce la compromis întreaga recoltă.
Viticultorii nici nu-și imaginează cât de periculoasă este făinarea. Se răspândește extrem de repede, fiind o boală de focar. În doar câteva zile, via e plină de infecție, în special, acolo unde boala a fost prezentă și anul trecut. Focarele s-au păstrat în proporții destul de mari. Acum sunt vizibile atacurile, dar făinarea „lucrează” încă de când a început perioada de creștere a viței-de-vie. Condițiile meteo au fost ideale pentru dezvoltarea ei, a declarat pentru AGROMEDIA, Serghei Tutovan.
Pentru a obține succes în lupta cu făinarea, producătorii de struguri trebuie să acționeze în termeni cât mai scurți, asta însemnând azi. Altfel, pagubele vor fi considerabile, susține Serghei Tutovan.
Condițiile meteo au fost ideale pentru făinare, dar prognozele sunt de partea noastră, se anunță temperaturi de peste 30 de grade, condiții în care boala pierde din puteri. Dacă viticultorii vor interveni la timp și corect, își vor putea salva viile. Chiar dacă este o vorbă: „când vine făinarea, tai poala și fugi”, noi avem experiențe în care am reușit combaterea ei cu succes.
În cazul soiurilor de struguri pentru vin, pierderea nu este atât de mare. Producătorii apelează la mici secrete tehnologice și obțin rezultatul dorit. Dar pentru strugurii de masă, situația este critică. Orice atac, cât de mic ar fi deteriorează substanțial calitatea producției, în primul rând bobițele: crapă, rămân pete, pierzându-și din aspectul comercial. Iar dacă se întârzie cu aplicarea tratamentelor fitosanitare, se extinde atacul și la ciorchine, astfel, se pierde tot.
Ca și în cazul celorlalte boli, cea mai bună măsură este prevenirea apariției acesteia. Este foarte importantă tratarea viței-de-vie cu produse special destinate făinării, înainte ca aceasta să atace via.
Toată lupta cu bolile o ducem prin metode de prevenire, după ce a apărut boala este târziu, este mult mai greu de combătut decât de prevenit. Producătorii ar trebui să respecte graficul de aplicare a tratamentelor preventive. Împotriva făinării, primul tratament trebuia efectuat primăvara târziu, când via abia pornește în creștere. Despre asta informăm fermierii la toate întrunirile și seminarele organizate special pentru ei, pentru a-i informa ce pași să urmeze pentru a nu ajunge în situați similare celei identificate acum. De asta este importantă prezența lor la seminarele instructive, a subliniat Serghei Tutovan.
Pe lângă tratamentele fitosanitare speciale, viticultorii trebuie să intervină în vie și cu lucrări de întreținere pentru a asigura un efect mai sporit al acestora.
Trebuie neapărat să scoată strugurii la lumină și la aer, dar nu la contactul direct al razelor, să nu apară arsuri. Contactul cu aerul și lumina scad substanțial pericolul de infecții. Iarăși, dacă aceste lucrări erau efectuate mai devreme, nu se ajungea la focar. Se recomandă tratamentele în complex, preparate sistemice, împreună cu cele de contact în bază de Sulf. Cu riscul de a fi criticat, o să menționez că Sulful trebuie aplicat cu norma de 8,0-10,0 kg/ha. Menționez, preparatele care conțin Sulf sunt omologate cu norme de aplicare cu mult mai mici, dar cu regret acele norme nu fac față infecției.
De pe lângă ciorchini, trebuie înlăturate frunzele și copileții. Atât pentru a permite aerisirea și luminarea, cât și pentru a permite accesul preparatelor direct pe strugure. Chiar dacă preparatele sunt sistemice, acestea sunt eficiente atunci când ajung direct acolo unde trebuie să acționeze, a precizat Serghei Tutovan.
Făinarea viței-de-vie este provocată de ciuperca Uncinula necator. Ciuperca iernează în solzii ce acoperă mugurele și se poate observa ușor sub forma unor pete mai închise, pe coardele de viță de vie.
Boala atacă toate organele plantei (muguri, lăstari, lăstari tineri, frunze, fructe-struguri-boabe, inflorescență – floare). Atacul de făinare la vița de vie se observă ușor datorită aspectului prăfos, alb-cenușiu (ca o pulbere „făină”) prezent pe organele plantei.
Atacul de făinare la vița-de-vie provoacă pagube ca: brunificarea și căderea strugurilor tineri; avortarea florilor; atacul pe boabe conduce la crăparea acestora, lăsând să se vadă semințele și favorizând atacul de putregaiuri.
Vinurile obținute din struguri ce au avut atac de făinare nu se pot învechi întrucât apare „casarea brună” a acestora.
Factorii favorizanți pentru făinarea viței-de-vie sunt: temperaturie în jurul valorii de 20ºC, rezerva de făinare pe coarde și muguri din anul anterior, umiditate atmosferică ridicată (50-80%), fertilizarea excesivă cu azot.