RĂRITUL CIORCHINILOR LA VIȚA-DE-VIE. Avantaje, recomandări

26 jul 2024
Lucrarea de normare a numărului de ciorchini la vița-de-vie este o lucrare în verde opțională, care se aplică frecvent la: soiurile de viță-de-vie de masă, soiurile pentru vinuri superioare, soiurile care au tendința de a genera un număr mare de inflorescențe/lăstar (> 2 ciorchini/lăstar). Se aplică pentru a echilibra numărul de ciorchini/butuc – inclusiv la vițele tinere, ciorchinii strugurilor de masă afectați puternic de boli (mana viței-de-vie, etc.).
 
Momentul de efectuare a lucrării  de  normare a numărului de ciorchini la vița-de-vie este reprezentat de intervalul: BBCH 57 (inflorescența este complet dezvoltată)-BBCH 81 (începutul coacerii boabelor), uneori se poate extinde lucrarea chiar până în apropierea recoltării strugurilor.

Citește și: RĂRITUL SAU PLIVITUL INFLORESCENŢELOR (SAU CIORCHINILOR) LA STRUGURII DE MASĂ

 Momentul ideal pentru răritul ciorchinilor este înainte ca semințele să se lemnifice/întărească (în general de la fenofaza de înflorit la –  momentul lemnificării sâmburilor sunt necesare cca. 33 zile), răritul efectuat până în această fenofază  (lemnificarea sâmburilor) va conduce la obținerea de boabe mai mari (aceste boabe mai mari vin practic să compenseze ciorchinii îndepărtați prin rărit). Strugurii cu boabe mari sunt deosebit de apreciați la soiurile de masă.
 

Ce ciorchini păstrăm și ce ciorchini eliminăm de pe lăstarii de viță-de-vie

În general, pe un lăstar fertil de viță-de-vie se păstrează maximum  2 ciorchini/lăstar fertil (optim 1 inflorescență / lăstar). Se păstrează ciorchinii care sunt bine dezvoltați și se află cel mai aproape de baza lăstarului.  Numărul de ciorchini/butuc  poate varia între 12-30 sau mai mult (la soiurile viguroase și bătrâne cultivate pe boltă). Numărul de ciorchini/butuc diferă și în funcție și de:  greutatea strugurilor la maturitate, vigoarea soiului/plantei, condițiile pedo-climatice, etc.
 
Se pot, de asemenea, elimina ciorchinii foarte mici (slab dezvoltați), care au legat deficitar în mare parte, care au legat târziu și foarte târziu,  care nu au șanse să ajungă la maturitate sau care sunt afectați puternic de boli (mana viței-de-vie, putregaiul, etc.).
 
Și ciorchinii ce apar pe copili trebuie eliminați (aceștia nu ajung să se coacă în respectivul sezon de vegetație, fiind în general, slab dezvoltați).
 

Avantajele lucrării de normare a ciorchinilor viței-de-vie/lăstar/butuc

  • La strugurii de masă, se obțin/păstrează doar ciorchinii de calitate ce îndeplinesc standarde ridicate și sunt apreciate de consumatori;
  • Boabele ciorchinilor rămași vor fi mai mari, mai bine dezvoltate și vor ajunge la maturitate la momentul optim;
  • Ciorchinii rămași vor avea o pieliță mai intens colorată, arome mai intense și un conținut mai ridicat de zaharuri;
  • Reducerea numărului de inflorescențe la vițele slab dezvoltate, de vigoare mică sau în formare, permite o dezvoltare mai armonioasă a ciorchinilor ramași dar și o dezvoltare vegetativă optimă a lăstarilor;
  • Prin lucrarea de rărit a ciorchinilor, se evită aglomerarea de ciorchini/fructe și implicit atacul de boli grave pe fructele rămase.
 

Efecte negative ale lucrării de rărit a inflorescențelor asupra butucului

Lucrarea de rărit a inflorescențelor trebuie bine corelată cu cerințele și specificațiile fiecărui soi, întrucât un număr prea mic de fructe va determina intensificarea creșterilor vegetative.
 
Sursa: Horticultorul 
loading ...