Vasile Turculeț, împreună cu familia, gestionează o afacere ce presupune cultivarea căpșunelor, legumelor și mai nou, a strugurilor de soiuri de masă în satul Speia, Raionul Anenii Noi. Întreprinderea deține 4,5 ha de sere care au fost acoperite parțial cu peliculă, parțial cu sticlă. Inițial, în sere erau cultivate căpșuni și legume. Lipsa brațelor de muncă care sunt necesare la recoltarea căpșunelor și a legumelor precum și vizitele efectuate de către proprietari în străinătate i-au făcut să opteze pentru plantarea viței de vie de soiuri de masă.
Am decis să modernizăm serele și să plantăm struguri de masă. Pare a fi o decizie stranie pentru noi, în Republica Moldova să cultivi struguri în seră. Totuși experiența unor horticultori din satul Bardar, Raionul Ialoveni, dar și cele văzute în vizitele noastre în străinătate nea-u convins că este o idee de afaceri viabilă. Recoltele la strugurii crescuți în seră sunt mult mai timpurii și prin urmare, prețul strugurilor este mai mare decât a celor recoltați în plin sezon. Unde mai pui că recoltele la strugurii cultivați în seră sunt net superioare celor din câmp deschis, chiar și pe plantațiile cultivate în sistem pergola. Un argument în plus pentru cultivarea strugurilor în seră este și necesitatea mult mai mică de produse chimice de tratare și fertilizanți. Cultivând struguri în seră suntem protejați și de calamitățile naturale, grindină, ploi acide, secetă. Ne-am asigurat necesarul de apă construind un bazin de acumulare în care pompăm apă din râul Nistru, spune agricultorul.
În anul 2020, fermierul a accesat un împrumut de 4,5 milioane lei în cadrul Proiectului „Livada Moldovei”. Valoarea totală a investițiilor s-a cifrat la mai mult de 9 milioane de lei, bani care au fost investiți în dotarea a 4,5 ha de sere cu un sistem fotovoltaic cu o capacitate de 400kw.
Nu este suficient pentru a asigura consumul pentru încălzirea celor 4,5 ha de sere și pomparea apei din râul Nistru dar este doar un început, susține bărbatul.
Desigur, îngrijorați fiind de creșterea vertiginoasă a prețului pentru gaze naturale, lemne, cărbuni și energie electrică ne-am dorit să eficientizăm afacerea prin procurarea panourilor fotovoltaice. La moment, suntem în plin proces de înlocuire a sticlei cu care erau acoperite serele cu peliculă specială care este mai eficientă și mai ieftină în întreținere. Nu am ajuns încă să obținem veniturile scontat pentru că vița-de vie nu a intrat în rod cu adevărat. Sperăm ca din anul viitor să culegem și roadele, povestește fermierul.
Instalarea panourilor fotovoltaice, utilizând sistemul de suport al serelor este o idee demnă de urmat. Chiar dacă necesită consolidarea carcaselor și implică costuri suplimentare oferă în schimb avantajul utilizării raționale a spațiilor disponibile. Investițiile de acest gen se amortizează în timp scurt pentru că pa procurarea materialelor necesare și a panourilor fotovoltaice, în cadrul proiectului „Livada Moldovei”, antreprenorii sunt scutiți de plata taxei pe valoare adăugată, de circa 20 de procente.
Investițiile în sere și instalarea panourilor fotovoltaice sunt subvenționate și de Agenția de Intervenții și Plăți în agricultură cu până la 50 la sută din valoarea lor. În așa fel, panourile fotovoltaice fac diferența dintre debit și credit.
Sursa: livada-moldovei.md