VIDEO: VINIFICATORII ROMÂNI, ÎN VIZITĂ LA CRAMELE DIN MOLDOVA

15 dec 2022
Echipa Corteva, împreună cu parteneri din domeniul vitivinicol, vinificatori din România, au vizitat câteva vinării din Republica Moldova. Pe lângă vizita turistică, producătorii de peste Prut au avut ocazia să discute cu vinificatorii moldoveni, făcând astfel schimb de informații tehnice utile pentru obținerea strugurilor și a vinurilor de calitate.

Reprezentanții cramelor românești au fost la vinăriile „Rădăcini”, „Cricova” și „Chateau Vartely”. Au rămas plăcut surprinși de frumusețea locurilor pitorești, dar mai ales de calitatea înaltă și gustul deosebit al vinurilor și spumantelor pe care le-au degustat în Moldova.

Am avut ocazia să văd doar 3 crame, dar cred că sunt printre cele mai frumoase și interesante din zona pe care noi am vizitat-o. Fiecare este cu specific relativ diferit, cu frumusețe creionată fie de acum câțiva ani, fie mai recent și cu vinuri foarte bune. Cu această idee voi pleca în România pentru a o prezenta mai departe și prietenilor.

În primă fază, m-au cucerit spumantele de la „Rădăcini” și de la „Cricova. Prospețimea și aciditatea pe care am văzut-o în acestea a fost ceva cum nu prea găsești în zonele noastre mai calde. Apoi, am văzut vinuri roșii foarte interesante, amintesc aici, în mod special „Chateau Vartely”. Am degustat un cupaj tare bun, care încă evoluează și, cu siguranță, o să fie o variantă și mai bună în timp.

Deși tehnologiile de cultivare a strugurilor și producere a vinurilor par să fie cam aceleași pe ambele maluri ale Prutului, totuși vinurile se deosebesc. Specificul zonei se reflectă frumos inclusiv în gustul vinurilor. Secretul este terroirul, menționează vinificatorii din România.

Aveți niște vinuri extraordinare și țin să îi felicit pe cei care le fac. Ne lăudăm și noi cu vinurile noastre, dar, din ce am gustat eu, ale voastre sunt undeva mai sus.

Tehnologiile sunt undeva la fel. Cred că diferă terroirul, diferă alegerea tehnologului, ce enzime folosește  de aceea, nu toate vinurile sunt la fel. Fiecare caută să scoată din strugure, să scoată din vin tot ce este mai bun. Noi muncim la fel de mult la tema aceasta și ne străduim să fim undeva sus, la fel ca și voi.

Să crești struguri este foarte multă muncă, să faci vin e o artă. Acestea două combinate, ies lucruri foarte frumoase.

Citește și: TEHNOLOGII FĂRĂ GRANIȚE ÎN VITICULTURĂ. Corteva lansează un biostimulator ce captează azotul din aer - Utrisha TM N

Vinificatorii români au vizitat Republica Moldova pentru a participa la evenimentul Corteva „Tehnologii fără granițe în viticultură”, oganizat de Corteva. Cu această ocazie, producătorii de vinuri au făcut schimb de experiență și au beneficiat de informații utile de la specialiști internaționali în domeniul vitivinicol.
loading ...