VIN CU ABATERI, RETRAS DE PE PIAȚĂ. Au depășit de aproape 4 ori limita admisibilă de îndulcitori artificiali

05 sep 2022
ANSA anunță despre depistarea a 3 loturi de vinuri neconforme. Este vorba despre vinurile marca „HAI DAVAI” a producătorului „Orhei-Vin” SA, îmbuteliate în butelii PET cu capacitatea de 1,5 l de și anume:
  • Vin alb demidulce „Sauvignon” L. 19,
  • Vin roz demidulce „Isabella” L. 23,
  • Vin roșu sec „Cabernet”, L.24,
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor informează că, în cadrul realizării Programului de monitorizare și supraveghere în domeniul controlului siguranței și calității alcoolului etilic, producției alcoolice, produselor vitivinicole și berii, au fost prelevate probe de vinuri îmbuteliate în butelii PET (polietilentereftalat) în scopul verificării corespunderii calității lor cerințelor actelor normative.

Toate vinurile prelevate au fost examinate fizico-chimic în cadrul Instituției Publice „Laboratorul central de testare a băuturilor alcoolice/nealcoolice și a produselor conservate” și organoleptic la Comisia de degustare a vinurilor cu Indicație Geografică Protejată, informează ANSA.

Potrivit Agenției, motivul retragerii este următorul:

Loturile de vin roz și alb au fost identificate neconforme după necorespunderea concentrației în masă a zaharurilor, indicând prezența edulcoranților (îndulcitorii acesulfam și zaharină), ceea ce contravine prevederilor legislației.

Lotul de vin roșu este neconform prin depășirea de 3,66 ori a limitei admisibile a concentrației în masă a diglucozidului de malvidină, indicând valoarea de 55,0 mg/dm3 la norma de 15,0 mg/dm3.

Pentru a asigura consumatorii cu produse vinicole conforme cerințelor actelor normative în vigoare, s-a dispus retragerea din comerț a loturilor neconforme și restituirea lor producătorului, pentru a fi supuse procedurii de nimicire sau utilizare în alte scopuri, mai anunță ANSA.

Persoanele care au achiziționat produse din loturile date sunt rugate să se abțină de a le consuma și sunt în drept să le returneze magazinului de unde au fost procurate.

Actualmente are loc retragerea loturilor neconforme din circulație.

În cazul în care se depistează produse alimentare neconforme sau abateri de la prevederile legislației pentru protecția consumatorului, cetățenii sunt îndemnați să depună petiție la Agenție, la nr. de telefon: 0(22) 26 46 43;
Linia Verde: 0 800 800 33;
Viber: 067675544;
e-mail: sesizare@ansa.gov.md.
loading ...