VIȚA DE VIE: TĂIERE, RECOLTĂ, SOIURI RECOMANDATE ȘI BOLI LA CARE ACEASTA ESTE PREDISPUSĂ

06 apr 2022
Începutul lunii aprilie este perioada în care viticultorii muncesc intens în plantațiile de viță-de-vie. La această etapă, fermierii plantează vița-de-vie altoită și nealtoită în locul definitiv, termină tăiatul și copcitul viței, după care se execută aratul sau sapa mare; efectuează controlul săptămânal al mușuroaielor de la vița-de-vie plantată în primăvară și le întrețin până la apariția tuturor lăstarilor.

În acest context, Chimplant-Consulting SRL vine cu o listă de recomandări numai bune de pus în practică:

Tăierea este foarte importantă. Dacă tăiați vița de vie complet în fiecare an, atunci veți obține o mulțime de noi creșteri, dar din nou, puțini struguri.
Tăierea se face la sfârșitul iernii când planta este latentă (de obicei în jurul lunii martie). Dar pentru primul an, scopul este de a crea un sistem puternic de rădăcină și un trunchi. Plantați primăvara și tăiați vița de vie la trei muguri. Apoi așteptați până la prima iarnă.
Dacă cultivați struguri pe un foișor sau pe spalier: creșteți strugurii, câte unul pe stâlp, alegându-l pe cel mai puternic. Lăsați-l să crească până în partea de sus a stâlpului în primul an, fixându-l pe stâlp pe măsură ce crește.

Dacă lăsați vița de vie să continue să crească, va produce umbră densă, dar puține fructe. Tăiați strugurii în fiecare iarnă.
Scopul este de a avea bastoane pe spalier la distanță de 60 cm până la 91 cm. Îndepărtați orice bastoane slabe și subțiri.
Dacă cultivați struguri pe un țăruș, tăiați treptele laterale în prima iarnă la trei muguri pe fiecare. Acestea vor trimite lăstari care vor produce struguri anul viitor. Îndepărtați toată creșterea slabă și groasă, în special de-a lungul părților inferioare ale trunchiului.
În a doua iarnă, tăiați cele mai sănătoase părți de la șase până la zece muguri. Această tăiere trebuie să aibă loc în fiecare iarnă.
Trunchiul ar trebui să poată susține patru până la șapte trestii de rod în fiecare an, pe măsură ce îmbătrânește.

Boli la care este predispusă vița-de-vie:
Afidele
Gândacii Japonezi
Făinarea
Putregaiul negru
Soiuri recomandate:
Notă: soiurile fără semințe vor produce struguri mai mici.
„Edelweiss”: varietate albă timpurie. Masa si vin.
„Reliance”: struguri de masă roz, fără semințe.
„Seibel”: hibrid, struguri de vin. Rezistent la frig.
„Swenson Red”: struguri roșii de masă.
„Magnolia”: struguri de vin muscadin alb. Dulce.
„Valiant”: struguri rezistenți

Dacă strugurii nu se coc, strângeți o parte din frunziș pentru a lăsa să intre mai multă lumină solară. Strugurii nu vor continua să se coacă odată culeși din viță de vie.
Testează un ciorchine pentru a vedea dacă e pe placul tău înainte de recoltare, de obicei, la sfârșitul verii sau la începutul toamnei.
Strugurii sunt copți și gata de recoltat atunci când sunt bogați în culoare, suculenți, aromați, plinuți. Ei ar trebui să fie strânși atașați de tulpini. Probați struguri de pe diferiți ciorchini, iar gustul ar trebui să fie între dulce și acidulat.

Strugurii pot fi păstrați până la șase săptămâni în pivniță, dar strugurii pot absorbi mirosurile altor fructe și legume, așa că păstrați-i separat. Folosiți cutii de carton sau lăzi căptușite cu paie curate și uscate. Separați ciorchinii cu paie sau rumeguș. Verificați des pentru deteriorare.
 
loading ...