ANDREI ZAGAREANU: Tratamente de toamnă contra varroa

18 sep 2024
Din spusele apicultorilor, anul ăsta se înregistrează invazii sporite ale acarianului varroa. Tratamente au fost efectuate înainte de începerea sezonului, primăvara, dar și în timpul culesului, cu preparate ce nu afectează calitatea și siguranța alimentară a mierii. Dar, apicultorii ar trebui să profite de timpul favorabil și să mai efectueze o revizie a stupilor, pentru a evita situațiile neplăcute. Ce lucrări sunt recomandate în această perioadă pentru o iernare bună a albinelor, ne spune Andrei Zagareanu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Apicultorilor din Republica Moldova.
 
Aș recomanda apicultorilor să utilizeze preparate diferite pentru combaterea acarianului varroa, să nu creeze dependență. Pentru început, se pot utiliza plăcuțele, care se mențin în jur de 20 de zile, ulterior, la următorul tratament, se face o prelucrare cu alte substanțe, cum este varrosan, varatraz, sau acid oxalic - dacă temperatura ne permite. La fel, se utilizează și acidul fornic. În perioada asta, s-ar putea și acidul fornic de administrat.
 
O altă problemă cu care s-au adresat apicultorii anul acesta: se observă albini fără de aripi sau incomplet dezvoltate, cu aripi roase. Vorbim aici de niște boli virotice, transmise, cred eu, tot de acarianul varroa. Se recomandă administrarea preparatelor care ridică imunitatea albinelor, dar au și efect benefic contra varroa, a declarat pentru AGROMEDIA, Andrei Zagareanu.
 
Apicultorii gospodari și-au pregătit deja familiile de albine pentru sezonul rece. Timpul pentru formarea cuiburilor a expirat deja. Dar, verificarea stupilor este necesară, susține specialistul
 
În cazul în care se observă mai mult varroa în stup, se recomandă de efectuat încă un tratament. Eu spun că temperatura de acum ar permite folosirea acidului formic sau formisanul.
 
Și, bineînțeles, cei care încă nu au reușit să complexeze rezervele de hrană pentru iarnă, atunci se mai permite de hrăniți de albine. Cantitatea optimă de hrană este de 1,5-2 kg de miere pentru o ulicioară, care este considerată puterea familiei de albine.
 
Temperatura ne permite să efectuăm o revizie generală a familiei de albine pentru a vedea starea reginei. Tot acum, apicultorii trebuie să fie atenți la prezența fagurilor cu polen. După ploi, albinele vor mai ieși la colectarea polenului. Acest polen va fi utilizat de ele la finalul iernii, începutul primăverii, susține specialistul.
 
Sfârşitul lunii septembrie marchează încheierea perioadei favorabile întăririi familiilor de albine; în continuare, se iau numai măsuri pentru menţinerea puterii acestora.
loading ...