APICULTOR: Nimeni nu estimează pagubele suportate de pe urma intoxicării albinelor cu produse de uz fitosanitar

25 nov 2021

Un grup de apicultori din raionul Ialoveni a avut o întrevedere cu secretarul de stat al MAIA, Iurie Scripnic, evenimentul fiind organizat de către președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Moldova (ANARM), Ion Maxim. În cadrul întâlnirii au fost abordate mai multe probleme, inclusiv ajustarea cadrului normativ în domeniul apicol; perspectivele de extindere a bazei melifere a Republicii Moldova; instrumentele de sprijin pentru apicultori din partea statului și perspectivele de dezvoltare a sectorului apicol; organizarea activității persoanelor fizice și juridice care practică activitatea apicolă etc.
 
Albinarii au pus în discuție problema intoxicării albinelor în urma prelucrării culturilor agricole cu produse de uz fitosanitar, menționând necesitatea dezvoltării unui sistem funcțional și eficient de notificare a tratărilor chimice care i-ar proteja împotriva pierderilor pe care le înregistrează.
 
Iurie Scripnic a dat asigurări că în prezent sunt efectuate modificări în Legea apiculturii în scopul stabilirii unui mecanism viabil de prevenire a inoxicării albinelor.
 
Solicitat de AGROMEDIA, apicultorul Nicanor Nistor ne-a comunicat că albinarii înregistrează anual pagube esențiale de pe urma intoxicării albinelor cu produse fitosanitare utilizate de producători pe terenurile agricole.
 
 „Avem destul de multe cazuri, doar că acestea nu sunt fixate nicăieri și nici nu le putem estima. Problema e că apicultorii sunt mici, iar agricultorii – mari și nu avem, deocamdată, un cadru legal cu privire la acest fenomen. Știu că sunt două sau trei cazuri care au ajuns până în instanța de judecată, dar fără câștig pentru apicultori. Am fost informați că acum se lucrează asupra legii, se implementează sistemul electronic și sperăm că problema va fi soluționată”, a menționat dl Negru.
 
De ce nici Programul Național nu poate proteja apicultorii
 
AGROMEDIA amintește că exită un Program Național de dezvoltare a apiculturii în Republica Moldova pentru anii 2021-2025, unde se menționează și despre intoxicarea albinelor. Conform celor stipulate în document, „intoxicarea albinelor este astăzi un fenomen inevitabil, luând în considerare tendința agricultorilor de a nu respecta regulamentele privind utilizarea preparatelor fitosanitare. Apicultorii se confruntă cu această problemă majoră, deși legislația prevede un mecanism de preîntâmpinare a apicultorilor despre prelucrarea cu substanțe chimice a culturilor melifere și altor culturi agricole, care în consecință afectează albinele.
 
Deși legislația prevede despăgubirea apicultorilor în urma pieirii albinelor, este foarte dificil de identificat sursa (agricultorul care se face vinovat), deoarece în țară nu există un laborator care ar putea depista substanța (preparatul) cu care s-au intoxicat albinele, prin urmare instanța de judecată nu poate obliga agricultorul să acorde despăgubiri apicultorului”, se arată în Program.
 
În 2015 au fost desfășurate mai multe seminare atât cu apicultorii, cât și cu inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, unde aceștia au fost instruiți cum să acționeze în cazurile de intoxicare a albinelor, cum să preleveze mostre de albină moartă, mostre de plante care au fost tratate și ce acțiuni urmează să întreprindă în vederea conservării și expedierii cât mai urgente a acestora către laborator. Toate aceste acțiuni însă sunt ineficiente atunci când laboratorul poate doar constata cauza pieirii albinelor, adică intoxicarea acestora, nu și substanța (preparatul) cu care s-au intoxicat, astfel apicultorii fiind în dificultate de a demonstra vinovăția cuiva.
 
Top știri

CE TREBUIE SĂ FACĂ APICULTORII ÎN STUPINE PENTRU A EVITA ROIRILE? Cum poate fi întrerupt roitul?

22 apr 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022

PREȚURILE AU LUAT-O RAZNA. Cât costă puii, bobocii și rățuștele în acest an?

18 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022
Din aceeași categorie

ANDREI ZAGAREANU: „În ultimii 10 ani, se observă un interes sporit față de apicultură”. Cum este marcată ziua albinei în Moldova, vedeți AICI

20 mai 2022

HIBRIZII DE CEREALE DAU MAI PUȚINĂ MIERE. Apicultor: „Rugăm liderii agricoli să cultive doar soiuri melifere”

17 mai 2022

ÎN ACEST AN, RAPIȚA NU PREA ARE NECTAR. Unii apicultori încă își hrănesc artificial albinele

10 mai 2022

APICULTORII – LA MASA DE DISCUȚII CU AUTORITĂȚILE. Lipsa specialiștilor în domeniu, una din cele mai dureroase probleme

10 mai 2022

VENINUL DE ALBINE: UN INGREDIENT MINUNE. Reduce ridurile, scoate inflamațiile, întărește imunitatea

09 mai 2022

APICULTOR: Nimeni nu estimează pagubele suportate de pe urma intoxicării albinelor cu produse de uz fitosanitar

APICULTOR: Nimeni nu estimează pagubele suportate de pe urma intoxicării albinelor cu produse de uz fitosanitar

APICULTOR: Nimeni nu estimează pagubele suportate de pe urma intoxicării albinelor cu produse de uz fitosanitar

loading ...