APICULTORII ÎȘI PREGĂTESC ALBINELE DE IERNAT. Care sunt ultimele tratări din stupuri înainte de perioada geroasă, afli AICI

26 nov 2020

Cei opt mii de crescători de albine și-au trimis “fiicele” harnice la iernat. Acum, “stăpânii mierii” efectuează ultimele tratări înainte de Crăciun. Solicitat de AGROMEDIA, Ion Maxim, președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Moldova (ANARM), ne-a relatat că are loc procedura de picurare a tratamentului împotriva parazitului Acarianul Varroa, numit în popor “păduchele albinilor”, care apare pe timp de iarnă și care este cel mai mare pericol pentru lumea din stup.
 
“Cel mai eficient tratament este cel cu acidul oxalic, pentru că este bio, are un efect de aproape 98% și nu este nociv pentru albine. Îl picurăm acum, pentru că iarna în cuib nu putem interveni, el s-a făcut ghem, și nici nu se recomandă. Rezervele de hrană au fost pregătite încă la sfârșitul lunii iulie – începutul lui august și e bine să fie gata pe la 10 septembrie. Prin octombrie-noiembrie, mai verificăm odată stupii”, ne-a povestit dl Maxim.
 
Curios lucru, dar iarna trântorii nu se înmulțesc, pentru că sunt eliminați încă în luna august. Cu mici excepții, atunci când este vorba despre familiile de albine, care vor să își schimbe regina.
 
 “Regina are o vârstă medie de 4-5 ani și se recomandă să fie schimbată odată la doi ani, pentru că în această perioadă ea este cea mai productivă”, spune președintele ANARM.
 
Apicultorul crește și îngrijește peste 40 de familii și ne povestește că fiecare albinar are un loc destinat pentru iernatul albinelor.
 
“Stupii trebuie amplasați în câmp deschis, astfel încât urdinișul să fie îndreptat spre răsărit. În niciun caz spre nord, pentru că nu frigul este inamicul albinelor, ci umezeala și curenții de aer. Să mai avem grijă să ținem întredeschisă “ușița” de intrare în “casa din ceară” și, odată la două săptămâni, să verificăm dacă nu s-a ticsit cu albine moarte”, ne sfătuiește dl Maxim.
 
Iarna, se curăță zăpada de pe știubei, dar și de pe urdiniș. Ba chiar de jur-împrejur, pentru că astfel protejăm de umezeală și lemnul din care e făcut stupul. Anul acesta, potrivit dlui Maxim, mierea e un mare deficit.
 
“Nici nu avem ce vinde. Miere de salcâm nu e deloc, nu am exportat nici măcar un kg. De cea polifloră s-au adunat o mie și ceva de tone. Un an trist și pentru albine, care au muncit înzadar…”, încheie sursa noastră.
 
Un lucru bun s-a produs în domeniul apiculturii: la 21 noiembrie curent a fost aprobat Programul Național de Dezvoltare a acestui domeniu pentru perioada 2020-2026. Acesta stipulează, între altele, ca annual, pentru Agenția Moldsilva, să fie alocat un buget de 37, 5 milioane lei, destinat pentru dezvoltarea bazei melifere prin stimularea plantării de arbori, arbuști și plante melifere pe terenurile improprii agriculturii.
 
 
 
 
Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022

TOPUL CELOR MAI RECOMANDATE VINURI PENTRU ANUL 2022: Vezi aici lista din zece branduri

10 jan 2022
Din aceeași categorie

PRIMUL LABORATOR DE ÎNSĂMÂNȚARE ARTIFICIALĂ A REGINELOR: Va produce material genetic autohtnot rezistent la boli

12 jan 2022

PASTEURIZAREA MIERII, UN KNOW-HOW ÎN APICULTURA MOLDOVENEASCĂ. Anatol Rusu de la Apifera despre inovație

17 dec 2021

Până la 31 decembrie, APICULTORII TREBUIE SĂ DECLARE NUMĂRUL FAMILIILOR DE ALBINE. Detalii de la ANARM

08 dec 2021

UN COMPLEX APICOL LA ORHEI: Aici va fi colectată, procesată, ambalată și depozitată mierea de la albinarii din raion

25 nov 2021

APICULTOR: Nimeni nu estimează pagubele suportate de pe urma intoxicării albinelor cu produse de uz fitosanitar

25 nov 2021

APICULTORII ÎȘI PREGĂTESC ALBINELE DE IERNAT. Care sunt ultimele tratări din stupuri înainte de perioada geroasă, afli AICI

APICULTORII ÎȘI PREGĂTESC ALBINELE DE IERNAT

Care sunt ultimele tratări din stupuri înainte de perioada geroasă, afli AICI

APICULTORII ÎȘI PREGĂTESC ALBINELE DE IERNAT. Care sunt ultimele tratări din stupuri înainte de perioada geroasă, afli AICI

loading ...