APICULTORII – LA MASA DE DISCUȚII CU AUTORITĂȚILE. Lipsa specialiștilor în domeniu, una din cele mai dureroase probleme

10 mai 2022
Lipsa specialiștilor în domeniu, comunicarea defectuoasă dintre apicultori și agricultori, lipsa laboratoarelor performante sunt principalele probleme pe care le-au discutat apicultorii, împreună cu reprezentanți ai ministerului Agriculturii,  ANSA, AIPA și Moldsilva.

Și noi, agricultorii, avem nevoie de albine pentru polenizare, și dumneavostră, apicultorii, aveți nevoie de plantele noastre pentru miere. Soluția pentru reducerea cazurilor de otrăvire a albinelor cu pesticidele folosite la lucrările agricole este o mai bună comunicare între apicultori și agricultori. Noi înștiințăm mereu primarul când facem lucrări și sunt convins că probleme nu sunt cu producătorii agricoli mari, ci cu producătorii mici, a declarat Edvard Bulgac, președintele Asociației Patronale a Producătorilor Agricoli Ungheni.

Instruirea apicultorilor despre cum să-și administreze corect afacerea este stringent necesară, menționează agenții economici mari, care procură mierea pentru export.

În teritoriu, sunt probleme legate de lipsa specialiștilor care să instruiască apicultorii cu ce se tratează albinele, ce medicamente se folosesc și care sunt metodele de creștere și îngrijire, ținând cont și de schimbările climatice. Noi, exportatorii de miere, avem dificultăți și cu achiziția, deoarece mulți apicultori nu fac calcule de preț, nu știu ce cheltuieli au pentru obținerea unui kilogram de miere și nu știu cum se formează prețul, a specificat Marin Dragomir, directorul Nectar Lux.

O altă problemă cu care se confruntă apicultorii moldoveni este dificultatea de colaborare cu Agenția Moldsilva.

Avem nevoie să ducem albinele în pădure de la 1 martie, când încep să înflorească plantele melifere, la 1 mai - când permite Moldsilva accesul - este prea târziu. Argumentul că noi deteriorăm drumurile forestiere nu e valabil, vehiculele noastre nu au mai mult de 3 tone. În privința înregistrării apicultorilor, asociația noastră o susține, însă trebuie să se țină cont de faptul că 60% dintre membrii asociației sunt în vârstă și le vine greu să se înregistreze, mai ales că în teritoriu e o criză acută de contabili calificați. O altă recomandare ține de amplasarea stupilor în pastoral și consider că e nevoie de mai multă comunicare între apicultori și autoritățile locale, a declarat Moisa Gheorghe președintele AO Regina Codrilor Tigheci.



De asemenea, producătorii de miere au menționat că lipsa laboratoarelor performante de testare a mierii la noi în țară îngreunează procesul de export.

O altă problemă e legată de testarea mierii pentru export: laboratoarele din țară au o limită de detectare prea mare față de cele din străinătate, astfel că testele realizate în țară nu pot depista corect cantitatea de reziduuri din miere, a menționat Vasile Dolghieru, președintele Asociației Exportatorilor de Produse Apicole.

Problemele apicultorilor sunt vechi, noi batem la ușile autorităților,  dar problemele tot nu se rezolvă. Principalele dificultăți sunt legate de obținerea autorizației sanitar-veterinare de către apicultorii care nu sunt înregistrați ca persoane juridice. Trebuie găsită o soluție și pentru neînțelegerile cu agricultorii în privința lucrărilor de stropire, care au un impact negativ asupra albinelor și duc la otrăvirea și pieirea acestora, în special în perioada primăvară-vară, a declarat Ion Maxim, director executiv al Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova.

Discuțiile au avut loc în cadrul dezbaterii publice organizate pe platforma Agenda Națională de Business, împreună cu experții IDIS Viitorul. Problemele puse în discuție de agenții economici au fost prezentate pe larg, iar reprezentanții instituțiilor de stat și ai autorităților și-au exprimat deschiderea pentru identificarea soluțiilor. În urma dezbaterilor, experții Agenda națională de Business și IDIS Viitorul vor formula o serie de recomandări, în baza propunerilor făcute de mediul de afaceri, pe care le vor transmite autorităților.

Sursa: Agenda Naţională de Business
loading ...