APICULTORII MOLDOVENI ÎNVAȚĂ CUM SĂ PREGĂTEASCĂ CORECT FAMILIILE DE ALBINE PENTRU IERNARE

05 sep 2020
 
Munca apicultorilor nu se termină după ce extrag toată mierea. Toamna aceștia trebuie să pregătească stupii pentru ca albinele să ierneze în condiții potrivite. Anume la acest capitol au fost instruiți 27 de apicultori din centrul țării. Crescătorii de albini au participat la un seminar complex, unde au învățat atât aspectele teoretice cât și cele practice. Prima etapă a evenimentului a avut loc la o companie de procesare a mierii din satul Costești, raionul Ialoveni. Conducătorul întreprinderii, Andrei Bivol, a împărtășit experiența sa în gestionarea eficientă a lucrărilor de toamnă în stup, cum ar fi: strâmtorarea cuibului și organizarea acestuia, hrănirea de completare, tratamente anti-varroa, înlocuirea mătcilor bătrâne sau necorespunzătoare, prevenirea furtișagului, dar și protecția stupului împotriva curenților de aer. Totodată, au fost prezentate metodele de iernare a albinelor de tip „horn” și tip „clopot”.
 
Ulterior, s-a discutat despre utilizarea materialului genetic îmbunătățit și creșterea reginelor. Cele mai bune exemple în acest sens le-a oferit expertul companiei Moldapis, Petru Sacară. Apicultorii au mers și în prisaca lui Andrei Bivol, din localitatea Bardar, raionul Ialoveni. Acolo au avut ocazia să vadă cum se organizează eficient lucrările de toamnă și au făcut schimb de cunoștințe, experiență și bune practici.
 

La eveniment a fost prezent și președintele Asociației Naționale a Apicultorilor, Ion Maxim, care le-a vorbit apicultorilor despre cum pot accesa subvenții de la stat, dar și alte posibilități de finanțare prin programele existente.
O astfel de instruire a fost organizată anterior și pentru apicultorii din sudul țării, iar în câteva zile se va desfășura și la nord. În data de 8 septembrie, evenimentul va avea loc în satul Cosăuți din raionul Soroca.
 
Seminarele sunt organizate în cadrul proiectului pilot „Dezvoltarea centrelor regionale pentru instruire și consultanță apicolă în cadrul ANARM”, implementat cu suportul Proiectului USAID Agricultură Performantă în Moldova.
loading ...