APICULTORII MOLDOVENI ÎNVAȚĂ CUM SĂ PREGĂTEASCĂ CORECT FAMILIILE DE ALBINE PENTRU IERNARE

05 sep 2020
 
Munca apicultorilor nu se termină după ce extrag toată mierea. Toamna aceștia trebuie să pregătească stupii pentru ca albinele să ierneze în condiții potrivite. Anume la acest capitol au fost instruiți 27 de apicultori din centrul țării. Crescătorii de albini au participat la un seminar complex, unde au învățat atât aspectele teoretice cât și cele practice. Prima etapă a evenimentului a avut loc la o companie de procesare a mierii din satul Costești, raionul Ialoveni. Conducătorul întreprinderii, Andrei Bivol, a împărtășit experiența sa în gestionarea eficientă a lucrărilor de toamnă în stup, cum ar fi: strâmtorarea cuibului și organizarea acestuia, hrănirea de completare, tratamente anti-varroa, înlocuirea mătcilor bătrâne sau necorespunzătoare, prevenirea furtișagului, dar și protecția stupului împotriva curenților de aer. Totodată, au fost prezentate metodele de iernare a albinelor de tip „horn” și tip „clopot”.
 
Ulterior, s-a discutat despre utilizarea materialului genetic îmbunătățit și creșterea reginelor. Cele mai bune exemple în acest sens le-a oferit expertul companiei Moldapis, Petru Sacară. Apicultorii au mers și în prisaca lui Andrei Bivol, din localitatea Bardar, raionul Ialoveni. Acolo au avut ocazia să vadă cum se organizează eficient lucrările de toamnă și au făcut schimb de cunoștințe, experiență și bune practici.
 

La eveniment a fost prezent și președintele Asociației Naționale a Apicultorilor, Ion Maxim, care le-a vorbit apicultorilor despre cum pot accesa subvenții de la stat, dar și alte posibilități de finanțare prin programele existente.
O astfel de instruire a fost organizată anterior și pentru apicultorii din sudul țării, iar în câteva zile se va desfășura și la nord. În data de 8 septembrie, evenimentul va avea loc în satul Cosăuți din raionul Soroca.
 
Seminarele sunt organizate în cadrul proiectului pilot „Dezvoltarea centrelor regionale pentru instruire și consultanță apicolă în cadrul ANARM”, implementat cu suportul Proiectului USAID Agricultură Performantă în Moldova.
Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022

TOPUL CELOR MAI RECOMANDATE VINURI PENTRU ANUL 2022: Vezi aici lista din zece branduri

10 jan 2022
Din aceeași categorie

PRIMUL LABORATOR DE ÎNSĂMÂNȚARE ARTIFICIALĂ A REGINELOR: Va produce material genetic autohtnot rezistent la boli

12 jan 2022

PASTEURIZAREA MIERII, UN KNOW-HOW ÎN APICULTURA MOLDOVENEASCĂ. Anatol Rusu de la Apifera despre inovație

17 dec 2021

Până la 31 decembrie, APICULTORII TREBUIE SĂ DECLARE NUMĂRUL FAMILIILOR DE ALBINE. Detalii de la ANARM

08 dec 2021

UN COMPLEX APICOL LA ORHEI: Aici va fi colectată, procesată, ambalată și depozitată mierea de la albinarii din raion

25 nov 2021

APICULTOR: Nimeni nu estimează pagubele suportate de pe urma intoxicării albinelor cu produse de uz fitosanitar

25 nov 2021

APICULTORII MOLDOVENI ÎNVAȚĂ CUM SĂ PREGĂTEASCĂ CORECT FAMILIILE DE ALBINE PENTRU IERNARE

APICULTORII MOLDOVENI ÎNVAȚĂ CUM SĂ PREGĂTEASCĂ CORECT FAMILIILE DE ALBINE PENTRU IERNARE

APICULTORII MOLDOVENI ÎNVAȚĂ CUM SĂ PREGĂTEASCĂ CORECT FAMILIILE DE ALBINE PENTRU IERNARE

loading ...