https://www.facebook.com/agromedia.md/ https://www.instagram.com/agromedia.md/ https://www.youtube.com/channel/UCzZqYdSFtDc62a7O3EXEmPQ
Weather forecast for Chisinau
21.15 EUR
17.58 USD
0.24 RUB
4.33 RON
0.63 UAH
Apicultorii tineri au susținere. Au primit gratuit material genetic pentru producerea reginelor

Apicultorii tineri au susținere. Au primit gratuit material genetic pentru producerea reginelor

23 sep 2020

 

 

Sectorul apicol din țară are nevoie de susținere pentru a se dezvolta. Recent, 14 tineri apicultori, care produc regine de albine de rasa “Carpatină”, au primit, gratuit, material genetic certificat. Acesta a fost produs de Asociația apicultorilor “MoldApis” în primul laborator de însămânțare artificială a reginelor de albine, lansat recent cu suportul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova. 

 

Apicultorii vor reproduce și vor verifica minuțios urmașii reginelor primare pe care le-au primit, pentru a selecta reginele productive cu caracteristici genetice deosebite și randament înalt pentru formarea familiilor de albine în stupinele apicultorilor din Republica Moldova. Anterior, apicultorii au participat la un amplu program de instruiri în domeniul reproducerii materialului genetic apicol.

 

Președintele Asociației “MoldApis”, Petru Sacara, a menționat că este primul pas în promovarea materialului genetic certificat autohton pentru familiile de albine. Această activitate are scopul de a dezvolta un circuit de diseminare și promovare a materialului genetic de calitate superioară, capabil să creeze familii de albine sănătoase care produc volume importante de miere.

 

Calitatea materialului genetic apicol este un element determinant pentru sănătatea și eficiența familiilor de albine, precum și pentru volumul și calitatea de miere produsă de acestea. În Moldova sunt înregistrate circa 260 de mii de familii de albine, iar anual sectorul apicol are nevoie de circa 100 de mii de regine.

 

Petru Chireacov, un tânăr apicultor din orașul Comrat, deține circa 150 de familii de albine, iar de trei ani produce regine. Potrivit apicultorului, creșterea selectivă și îmbunătățirea materialului genetic oferă soluții pe termen lung pentru provocările, inclusiv cauzate de secetă, cu care se confruntă industria apicolă din Moldova. 

 

“Pierderile enorme pe care le suportă apicultorii din cauza secetei, ne determină pe noi, producătorii de regine, să întreprindem acțiuni mai riguroase pentru selecția, îmbunătățirea și menținerea materialului genetic din Republica Moldova”, menționează Petru Chireacov. 

 

Apicultorii care au beneficiat de materialul genetic certificat au declarat că se vor alătura campaniei lansate de asociație și, la rândul lor, vor împărți în anul viitor regine apicultorilor interesați de reproducerea acestora.

 

Primul laborator pentru însămânțarea artificială a reginelor de albine deținut de producătorii de regine din Republica Moldova a fost lansat în luna iunie  de Asociația apicultorilor “MoldApis”, cu suportul financiar al proiectului USAID/APM. Proiectul a investit circa 400 de mii de lei în noul laborator, prevăzut cu echipament de însămânțare, incubator, microscop care permite producerea materialului genetic de calitate.

 

 

TESTELE DE LABORATOR TOT MAI “AMARE” PENTRU APICULTORI. Ce soluție propune Asociația Națională a Apicultorilor
05 mar 2021
PRODUCĂTORII DE FRUCTE DE PE AMBELE MALURI ALE NISTRULUI, uniți într-o ședință comună de lucru
04 mar 2021
HIBRIZI CU ADEVĂRAT HIGH OLEICI!
03 mar 2021
CAPRICIOASE, DAR PROFITABILE ȘI GUSTOASE! Crescătorii de caise vor beneficia de instruire internațională
03 mar 2021

Apicultorii tineri au susținere. Au primit gratuit material genetic pentru producerea reginelor

Apicultorii tineri au susținere

Au primit gratuit material genetic pentru producerea reginelor

Apicultorii tineri au susținere. Au primit gratuit material genetic pentru producerea reginelor

loading ...