Prețul mierii de pe piețele din regiunea Hmelnytsky, Ucraina, comparativ cu anul trecut, a crescut cu aproximativ un sfert, spune un apicultor din zonă, Alexei Gorelik. Potrivit acestuia, costul a fost afectat de mai mulți factori, printre care ostilitățile active și ocuparea de către ruși a regiunilor de Sud și de Est, unde apicultorii nu pot lucra.
Apicultorul, Anton Shostak, spune că prima miere polifloră din acest an este extrasă deja. În stupina sa, a avut, în medie, 50 de kilograme per stup.
Primăvara a fost cu adevărat grea. Dar i-am întrebat pe apicultori și aproape toți au avut un rezultat pozitiv. Este destulă miere, spune Anton.
Potrivit lui însă, apicultorii din regiunea Hmelnytsky vor avea puțină miere de hrișcă.
Hrișcă nu s-a semănat suficient, doar porțiuni a câte 40 de hectare. Într-un singur loc am auzit de 200 de hectare. În regiune, sunt mulți apicultori și când vin 300 de familii la acele 40 de hectare, ajunge doar pentru albine, spune apicultorul.
Pentru ca albinele să aibă polen în apropiere, apicultorii migrează cu stupinele lor în locurile în care înfloresc floarea-soarelui, rapița, lanurile de hrișcă și spre centurile forestiere unde înflorește tei sau salcâm.
La întreprinderea apicolă din Harkov, apicultorii din Ucraina au adus deja prima miere polifloră din acest an. Nu este la fel de multă ca în anii trecuți, spune Alexei Gorelik, apicultor. Dar va fi destulă miere de salcâm.
Primăvara a fost friguroasă, așa că prima extracție a fost în cantități mici. Dar dacă iei malurile Nistrului nostru, unde există salcâm, atunci oamenii de acolo au luat deja până la 20 de kilograme de miere bună din salcâm, spune apicultorul.
Potrivit acestuia, mierea produsă în vestul Ucrainei va fi suficientă pentru export. În regiunea Hmelnytsky, o singură întreprindere din Izyaslav a vândut produse în străinătate.
Pentru a exporta, trebuie să ai echipament special, trebuie să existe o cotă de export. Astăzi, cumpărătorii sunt de acord să accepte miere de la apicultorii noștri la 65-70 grivne pe kilogram, dacă este ecologică, spune Oleksiy.
Dar costul producerii mierii anul acesta este mult mai mare.
Prețurile la combustibil au crescut. Astăzi ne costă 12-13 mii de grivne să venim aici de la Harkov, 3-4 mii de grivne erau anterior suficiente pentru combustibi, spune bărbatul.
Alexei susține că va fi suficientă miere și produse apicole pentru consumul intern al țării în acest an.
Sursa: suspilne.media