MIERE MAI PUȚINĂ, PREȚ MAI MIC. Când va fi inclusă albina în Registrul Național?

02 oct 2024
În ultimii ani, sectorul apicol este supus mai multor provocări cărora trebuie să le facă față. Cantitatea de miere este în scădere din cauza schimbărilor climatice, cu toate acestea, cererea și prețurile sunt și ele mai mici. Situația este astfel nu doar în R. Moldova, este o tendință la nivel European, susține Ion Maxim, director executiv al Asociației Naționale a Apicultorilor din R. Moldova.
 
Problemele enunțate de agricultori se răsfrâng și asupra noastră. Recolta de miere din acest an este mai mică: s-au recoltat aproximativ 4,5 mii tone de miere la nivel național. Comparativ, anii precedenți se recolta 5,5-6 mii tone. Primăvara a început cu călduri foarte mari în aprilie, au urmat ploi, apoi seceta și canicula.
 
La salcâm am avut mai mult timp pentru cules: 2-3 săptămâni. Dar am avut ploi în această perioadă. Nici la tei nu am recoltat cantitatea preconizată. La temperaturi mai mari de 35 de grade devine lipicios și este complicat pentru albine să le recolteze. Astfel, la floarea-soarelui am avut puțin cules. La fel și la rapiță. Nu toate soiurile elimină nectar, nu toate sunt melifere și de multe ori apicultorii duc albinele, dar ele nu au ce culege, susține Ion Maxim.
 
În anul 2023, R. Moldova a exportat 1715 tone de miere – o pătrime din cantitatea produsă. Până la sfârșitul acestei verii, au fost exportate 1900 de tone de miere. Dar aceasta este miere de anul trecut care a fost colectată de procesatori. Miere de anul acesta, nu s-a exportat mai mult de 500 de tone. Mulți apicultori stau cu mierea în stoc, susține Ion Maxim.
 
Prețul este mizer: 23-25 lei/kg mierea angro. Este o companie care oferă prețul de 32-33 lei/kg, dar are grupul său de apicultori cu care lucrează și o cantitate mică de miere pe care o cumpără. Dacă în 2021, mierea de salcâm angro era 117 lei/kg, anul acesta este 50 lei/kg.
 
Țările din Europa sunt invadate cu miere ieftină din China, America Latină și țările asiatice. Respectiv, situația nu este mai bună nici la ei. Am fost recent într-o deplasare de serviciu în Italia și apicultorii de acolo ne-au spus că 2024 este cel mai complicat an de până acum. În rețelele mari de magazine din Italia, am văzut miere italiană cu preț mai mic decât se vinde la noi mierea autohtonă.
 
Importatorii din Italia aduc mierea din Ungaria, România. Mierea noastră le place, o apreciază, dar spun că este mai convenabil pentru ei să importe din state membre UE, întrucât nu sunt nevoiți să achite TVA la intrarea în țară, ci abia după ce vând produsul. Acesta este un mic dezavantaj pentru noi, explică directorul ANARM.
 
O altă problemă despre care vorbesc apicultorii este lipsa albinei din „Registrul de Stat al Animalelor”. Din acest motiv, ei nu pot beneficia de subvenții per stup sau familii de albine.
 
Uniunea Europeană ajută sectorul apicol prin subvențiile per familii. Noi nu putem beneficia de acest suport pentru că apicultura nu este introdusă în registrul animalelor. Așteptăm această modificare încă din 2019. Noi avem drept model exemplul din România pe care îl putem urma, a declarat Ion Maxim.
 
AGROMEDIA a contactat Direcția politici în sectorul zootehnic pentru un răspuns la această întrebare. Și Valentin Roșca, șef Direcție ne-a spus că acest proiect este încă în lucru.
 
Anterior, colegii de la ANSA au început modificarea legii 231 pentru a include și albinele în acest sistem pentru a putea identifica un regulament privind identificarea stupilor și a stupinelor. Acest proiect a fost stopat. Urmează să modificăm legea și să elaborăm acest sistem, a declarat Valentin Roșca pentru AGROMEDIA.
loading ...