CE FACEM LA SFÂRȘIT DE VARĂ ÎN STUP? Schimbarea mătcilor necorespunzătoare. Hrănirile stimulative și de completare

01 aug 2022

Schimbarea mătcilor necorespunzătoare

Când se examinează – la sfârșitul verii – cuiburile familiilor de albine, se va constata că în stupină există familii de albine cu 4 la 5 rame cu puiet, unele cu 2 la 3 rame și altele lipsite total de puiet.

Încercând să explicăm cauzele deosebirilor de dezvoltare, analizăm acțiunile precedente care s-au petrecut anterior cu aceste familii de albine și se fac următoarele constatări: în familiile cu 4, 5 rame de puiet reginele au fost înlocuite în timpul culesurilor de vară și acestea fiind tinere depun în perioada de toamnă un număr mai mare de ouă decât reginele bătrâne. Această calitate se poate astfel folosi pentru mărirea puterii familiilor de albine și menținerea unui ritm ridicat de dezvoltare. Concluzia este în favoarea înlocuirii reginelor bătrâne cu regine tinere de bună calitate.

Administrarea hrănirilor în această perioadă este de două feluri: hrănirile stimulative și hrănirile de completare.

Hrănirile stimulative au drept scop întreținerea activității familiilor de albine în stare activă astfel încât regina să-și mențină ponta ouând în cantități suficiente pentru a forma contingentul de albină de iarnă care va trebui să trăiască până la sfârșitul lui februarie, începutul lui martie, când apar albinele tinere de primăvară.

Se știe că odată cu încetarea culesului, ceea ce coincide, de cele mai multe ori, cu începutul lunii august, are loc o scădere substanțială a activității de zbor și a intensității de creștere a puietului, concomitent cu apariția unei mortalități accentuate. Drept urmare, populația familiilor de albine scade și tot acum, are loc gonirea trântorilor din stupi.

În lipsa mierii, se poate folosi siropul de zahăr 1:1 care se va administra, la fel ca și mierea, tot la 2-3 seri administrat în hrănitoare în cantități de 250 la 500 g sau 100 la 200 g în fiecare seară.

Perioada optimă pentru hrănirea stimulativă este august – septembrie și această hrănire se va opri cu cel puțin 3 săptămâni înainte de încetarea zborului albinelor, pentru ca albinele recent eclozionate să-și poată elimina în zbor resturile nedigerate din intestine.

Atenție! Fără existența în cuib a rezervelor de hrană pentru iernare rezultatele hrănirii stimulative sunt mici sau nule.

Hrănirile de completare au drept scop să ajute ca rezervele de hrană din familiile de albine să ajungă la cantitățile necesare pentru traversarea iernii și ajungerea în primăvară când natura reîncepe să ofere culesuri de întreținere. Cuantumul cantităților de miere necesare depinde de puterea familiilor de albine, de tipul de stupi utilizați, de vitregia iernii de traversat ș.a.m.d.

Se poate considera că pentru o familie de putere mijlocie este nevoie pentru iernare de 18 – 20 kg miere și 2 – 3 kg păstură. Consumarea acestor rezerve nu este uniformă în fiecare lună, ci el este de 500 – 800 g/lună, în primele luni ale iernii și de 1,5 – 3 kg/lună, în ultimele luni ale iernii, după apariția puietului în cuib.

Consumul mediu de miere în perioada de iarnă al unei familii cu 15000 – 20000 albine(1,5 – 2 kg)

Ca și în cazul hrănirilor de stimulare, și aici se pune, în primul rând, problema completării rezervelor cu faguri cu miere de la depozitele stupinelor, dacă acestea există, și uneori acestea nu există, mercantilismul unora împiedică constituirea acestor depozite sau sunt și cauze obiective, cum ar fi ani apicoli săraci.

În cazul folosirii pentru completarea rezervelor de iarnă a ramelor cu miere de la depozitele stupinelor, acestea se vor pune în marginea cuiburilor lângă ramele cu puiet având grijă să conțină cel puțin 2 kg miere, să fie căpăcite, cu celule de lucrătoare și în ele anterior să fi fost crescute cel puțin 2 -3 generații de puiet.

Dacă nu mai sunt rame cu miere dar sunt asigurate rezerve din miere în cantitate de cel puțin 50% hrănirile de completare se pot face și cu siropuri de zahăr în concentrație 2:1, care se introduc în doze zilnice de 2 – 5 kg, în funcție de puterea de prelucrare a fiecărei familii de albine.

Hrănirile de completare vor începe în prima decadă a lunii august și vor dura 7 – 8 zile, până la data de 15 august, preîntâmpinând astfel participarea la procesarea siropului a albinelor care vor ierna, pentru ca acestea să nu fie uzate prematur.

Important: este de preferat ca rezervele de hrană să conţină cel puțin 50% miere florală și restul să fie constituite din zahăr sau alte produse. Iernarea doar pe miere din zahăr reduce capacitatea albinelor de a crește puietul încă din timpul iernii.

Evitarea furtișagului care poate apărea cu prilejul hrănirilor

Se știe că furtișagul într-o stupină reprezintă una dintre cele mai primejdioase stări care poate duce la periclitarea existenței unor familii de albine sau chiar a stupinei în totalitate. Drept urmare, trebuie luate toate măsurile pentru a nu declanșa acest fenomen atât de nociv.

Pe durata hrănirilor de completare și stimulative, se impune o mare atenție pentru preîntâmpinarea furtișagului între albine și în acest scop, în primul rând, se micșorează urdinișurile stupilor în funcție de puterea familiilor de albine.

Sursa: pasieka24.pl

 
loading ...