CE TREBUIE SĂ FACĂ APICULTORII ÎN STUPINE PENTRU A EVITA ROIRILE? Cum poate fi întrerupt roitul?

22 apr 2022
Principalele cauze care determină roirea naturală sunt: suprapopularea stupilor, deci aglomerarea cuibului, ventilația necorespunzătoare a acestora, expunerea lor la soare și supraîncălzirea acestora prin insolație, apariția unei necorespunderi între cantitatea de albine tinere care pot hrăni puietul și cantitatea de puiet pe care ele trebuie să-l hrănească, glandele salivare ale acestor albine pot secreta lăptișor, dar nu au suficiente larve pe care să le poată crește, faguri insuficienți sau necorespunzători pentru depunerea ouălor, lipsa de spațiu pentru clădirea fagurilor, predispoziția ereditară și alți factori care constituie tot atâția excitanți interni sau externi care favorizează roitul.

Dacă se analizează pe rând condițiile care fac ca o familie să roiască se pot găsi și metodele adecvate preîntâmpinării roiri. Metodele clasice presupun asigurarea unui spațiu suficient de depozitare a nectarului pe timpul culesului, proporțional cu mărimea familiei de albine și amploarea culesului, metodă valabilă pentru toate tipurile de stupi folosite, și reducerea numărului de albine doici prin scoaterea de rame cu puiet căpăcit și albină tânără, metodă valabilă cu precădere pentru stupii orizontali,  unde spațiul de depozitare este limitat.
Mai trebuie spus că și modul de așezare a stupilor pe vatră sau pavilion poate amplifica sau reduce fenomenul de roire. Astfel, dacă pe un pavilion cu stupii așezați pe mai multe rânduri, pe rândul de sus, se așază stupii cei mai buni, iar pe rândul de jos, stupii de putere mică, știut fiind faptul că cei de sus se vor depopula constant, în favoarea celor de jos, făcând roirea mai greu de realizat. La așezarea lor pe vatră, se va ține cont de puterea stupilor și de direcția culesului.

Cum întrerupem roitul?
 
O familie intrată în frigurile roirii este foarte greu de controlat, uneori chiar imposibil. Odată ce a început roitul, încetează și culesul. Apariția botcilor într-un număr mare este un semn sigur al roirii, și numai  distrugerea lor sistematică nu este metoda cea mai bună de întrerupere, aceasta nu va face decât să întârzie roirea.
Se vehiculează idea că asigurarea  unui cules continuu va preîntâmpina sau chiar va întrerupe roirea.  Este o idee nu întotdeauna valabilă, știut fiind faptul că la o familie fără rezerve de hrană, matca depune foarte puține ouă, dezvoltarea ei fiind practic imposibilă, iar, în unele cazuri, când culesul cade brusc, iar rezervele sunt puține, albinele scot și elimină trântorii din stup.
Metodele de întrerupere a roitului, presupun inhibarea instinctului de roire și sunt condiționate de prezența sau lipsa culesului.

 
În cazul când nu există cules în natură, inhibarea instinctului de roire se face mai ușor. Se elimină toate botcile și începuturile de botci, se extrage mierea existentă la limita supraviețuirii familiei respective și se slăbește puterea familiei respective prin recoltarea de faguri cu puit căpăcit gata de eclozare și albine tinere, în funcție de mărimea coloniei respective.
Dacă în natură există cules pentru inhibarea instinctului de roire se procedează astfel. Se elimină toate botcile și începuturile de botci, se extrage surplusul de miere și se formează un roi din colonia respectivă prin recoltarea câtorva rame cu puiet în diferite stadii, inclusiv matca familiei respective. După 48h, i se poate da o matcă împerecheată sau o botcă matură. Această metodă este destul de greoaie și necesită un volum foarte mare de muncă.

 
O metodă mai puțin obișnuită dar cu rezultate foarte bune este următoarea. Pentru inhibarea instinctului de roire, se folosesc albinele culegătoare de la o altă familie, dar de putere mai mică. Metoda propriu zisă presupune schimbarea locului între ei a celor doi stupi, dar numai in timpul culesului, în perioada cât albinele culegătoare sunt plecate la cules. Se va avea în vedere că familia așezată în locul celei ce urma să roiască, să aibă suficient spațiu pentru a putea prelua toate albinele culegătoare ale celuilalt stup. La cel ce urma să roiască, i se vor distruge toate botcile mature.
Concluzia, este mai ușor să prevenim, decât să combatem acest instinct puternic!

 
Sursa: BADISLAVA.FREEWB.ro
loading ...