CUM ȚINEM FURNICILE DEPARTE DE STUP? Sfaturi utile pentru apicultori

05 jul 2024
O situație care provoacă multe bătăi de cap apicultorilor sunt furnicile care intră în stup. Cât de mare este aceasta problemă? Furnicile sunt atrase de parfumul dulce de miere sau apă cu zahăr. Albinele lucrătoare pot ignora acești intruși dacă numărul este mic. Cu toate acestea, pot apărea probleme atunci când colonia de furnici este lăsată să crească. Dacă depozitează hrana și cresc larvele în stupi, nu este un lucru bun. Când sunt în număr mare furnicile distrug stupul sau chiar provoacă plecarea familiei de albine.
 
Furnicile se văd cel mai adesea între capacul superior și capacul interior al stupului. Și dacă vă hrăniți albinele, s-ar putea să le vedeți pe hrănitor. Dacă vedeți câteva furnici sub capacul stupului (10 sau 20), doar îndepărtați-le. Un flux constant de furnici reprezintă un motiv pentru a lua măsuri. Și dacă găsești un cuib de furnici cu ouăle lor în stup - cu siguranță nu este în regulă.
 
De ce albinele nu aruncă furnicile afară?
Colonia poate să nu fie suficient de puternică pentru a patrula toată zona de faguri. Coloniile mici sunt expuse cel mai mult riscului. O infestare cu furnici poate fi „ultima picătură” pentru o colonie slabă - ducând la moartea ei.
 
Cum să ții furnicile departe de stupii tăi?
Există moduri diferite de a împiedica furnicile să vă distrugă stupii. Dar trebuie să știți că ceea ce funcționează într-o regiune poate să nu funcționeze pentru stupii tăi, din acest motiv, e nevoie de mai multe soluții testate. Iată câteva sfaturi:
  • păstrați stupina curata
  • urmăriți movilele de țărână din apropierea stupului și tratați mușuroiul
  • fiți atenți la apariția altor mușuroaie
  • căutați urme de furnici pe exteriorul stupului
  • folosiți pesticide granulare pentru combaterea mușuroaielor
  • creați o barieră pentru furnici, pe stup
  • ridicați stupul pe un suport
 
Păstrați curtea stupinei curate. Tăiați iarba și buruienile înalte în stupină. O iarba tăiată scurt, va ajuta la vizibilitatea mușuroaielor de furnici. Când lucrați în stupină, evitați să aruncați bucăți de fagure de miere și alte tipuri de resturi din stup. Acest lucru atrage multe tipuri de prădători și dăunători.
 
Aceasta nu este o alternativă complet sigură, dar utilizarea unui pesticid granular (în loc de pulbere) va reduce riscul pentru albine. Citiți cu atenție eticheta pentru orice precauție și împrăștiați-o ușor pentru a evita ca particulele de pesticide să ajungă la intrarea în stup.
 
Plantați mentă lângă stupi, poate respinge coloniile de furnici. Dacă locuiți într-o zonă cu gândaci, evitați să plantați ceva prea aproape de stup. Umiditatea solului va ajuta înmulțirea gândacilor, iar plantele înalte vor servi drept punte pentru insectele târâtoare care intră în stup.
 
O altă tehnică folosită de apicultori este crearea unei zone barieră pe sol cu pământ de diatomit sau cenușă de lemn. Din nou, trebuie să aplicați des tratamentul și acest lucru poate fi dificil dacă zona dvs este una bogată în precipitații.
 
Scorțișoara poate ține furnicile departe de stupul tău. Mulți apicultori cred în utilizarea scorțișoarei măcinate pentru controlul furnicilor. Scorțișoara uscată este răspândită pe pământ în jurul stupului. Furnicile urăsc mirosul și vor evita zona. Acesta trebuie reaplicată după ploaie.
 
Unul dintre cele mai ușoare lucruri pe care le poți face pentru a încetini furnicile, este să folosești un suport de stup. Un stup care este așezat aproape de pământ este mai expus pentru probleme cu acest tip de insecte. Puteți cumpăra un suport sau puteți construi un stand din lemn sau blocuri de ciment - orice pentru a ridica acel stup de la pământ. De asemenea, utilizarea unui suport pentru stup va împiedica colonia de furnici să-și construiască o casă direct sub placa de jos, a stupului. Dacă picioarele suportului de stup sunt suficient de mici, puteți crea un „suport de stup rezistent la furnici” punând picioarele într-o cutie de ulei vegetal sau apă cu săpun. (Asigurați-vă că protejați recipientul pentru a proteja albinele de accesul la el.).
 
Un alt mod de a ține furnicile departe de stup este folosirea a ceva lipicios pentru picioare. Vaselina, grăsimea sau un produs numit ”tanglefoot” sau substanțe similare vor împiedica ca acele picioare să devină o autostradă pentru furnici. Aceste tehnici folosite singure sau într-o combinație ar trebui să vă ajute la minimizarea problemelor cu furnicile.
 
Sursa: Pasieka24 
loading ...