DE LA HOBBY - LA AFACERE CU POTENȚIAL. Află cea mai bună veste pentru apicultorii care vor să obțină statut de antreprenor

29 mar 2021
Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova (ANARM)  intenționează ca în acest an să ajute mai mulți apicultori din țară să își înregistreze afacerile. Aceasta presupune identificarea surselor de finanțare pentru domeniul apicol, inclusiv prin aplicarea la subvenții. 
 
Activitățile respective fac parte din proiectul “Dezvoltarea serviciilor pentru apicultori prestate de către ANARM”, implementat cu suportul Proiectului USAID Agricultură Performantă în Moldova.
 
Inițiativă este un răspuns la provocările albinarilor moldoveni în procesul de trecere de la activitatea de hobby la o afacere profitabilă și cu acte în regulă. Actualmente, mai mulți stupari nu sunt înregistrați ca și entități economice, și asta reprezintă o barieră în accesarea fondurilor pentru investiții (subvenții, credite, granturi etc.). Pentru a veni în sprijinul apicultorilor la depășirea impedimentelor, ANARM va oferi noi servicii de consultanță și suport. Astfel, toți care dețin o prisacă, oricât de mică ar fi, vor fi informați despre necesitatea înregistrării afacerilor, formele juridice de organizare ale activității de întreprinzător (Gospodării Țărănești și Societăți cu Răspundere Limitată), procedurile de înregistrare, aspecte juridice și economice în activitatea antreprenorială.
 
Producătorii de miere, care își vor oficializa afacerea și vor participa la un program inițial de instruiri, vor putea solicita obținerea de  vouchere, atfel reușind să beneficieze în regim preferențial de asistența oferită de specialiștii ANARM. Serviciile vor putea fi accesate la cele trei Centre de Instruire și Consultanță în Apicultură (CICA) din cadrul ANARM, care își desfășoară activitatea în regiunea Nord - s. Hristici, r. Soroca, regiunea Centru - s. Bardar, r. Ialoveni și regiunea Sud - or. Cahul, dar și la oficiul central al Asociației localizat în or. Chișinău.
 
Proiectul i-a inspirat pe membrii ANARM la elaborarea unei aplicații mobile, unde prisăcarii vor putea comunica și afla orice informație despre stropirea culturilor agricol și vor pentru să-și protejeze albinele de otrăviri cu produse de uz fitosanitar. Aplicația urmează să fie testată, iar în prima jumătate a anului 2022, va fi lansată oficial pentru utilizare pe întreg teritoriul Republicii Moldova.
 
loading ...