Problema cu care s-au confruntat apicultorii din țara noastră în toamnă – prețul foarte mic pentru kilogramul de miere – nu s-a schimbat, miere este în țară, preț, în continuare nu avem, susține Ion Maxim, director executiv al Asociației Naționale a Apicultorilor. Piața europeană este invadată cu miere ieftină din America Latină, Africa, China și, desigur, Ucraina, care poate exporta fără cote limite. Ucrainenii vând mierea cu 7-9 lei md mai puțin decât noi.
Noi vindem materia primă, nu produsul finit și avem de pierdut. O ieșire din situație ar fi să vindem mierea ambalată. Chiar și așa, este complicat. Marile rețele de magazine din Europa nu cumpără loturi mari de miere, vor doar 1/3 sau 1/2 de palet și e mai complicat. Acestea sunt și condițiile rețelelor locale, e nevoie de rețea de distribuție, dar asta presupune costuri suplimentare. De exemplu, noi vindem mierea polifloră en gros cu prețul de 40-45 lei/kg, dar la raft ea ajunge să coste 120 lei/kg, câștigă mai mult agentul economic cu magazinul decât apicultorul. Sunt costuri de ambalare, distribuție, TVA, dar nu chiar atât de mult, a declarat pentru AGROMEDIA, Ion Maxim.
Trebuie să învățăm să producem mai mult cu cheltuieli mai mici. Aceasta este provocarea timpului actual. Sarcina noastră principală este să acționăm corect, în pas cu schimbările climaterice. Trebuie să adaptăm lucrările de îngrijire și întreținere la situația pe care o avem, să ne conformăm și să urmăm sfaturile specialiștilor. Nu mai putem activa după vechile tehnologii. Altfel, vom rămâne fără albine, mai spune directorul ANARM.
Anul acesta, mulți apicultori au avut pierderi de familii, unii chiar foarte mari. De ce se întâmplă asta? Exploatarea greșită a familiilor de albine. Noi nu ne mai putem permite să hrănim albinele doar în perioada rece a anului. E nevoie de monitorizare permanentă și în caz de necesitate, de intervenit cu hrană suplimentară inclusiv între culesuri. Astfel noi menținem efectivul de albine pregătit pentru următorul cules, puternic și suficient.
Tratamentul contra acarianului Varroa, de asemenea, necesită o atenție sporită. De multe ori e nevoie de intervenții și tratamente între culesuri, dar ATENȚIE! În aceste situații, utilizăm doar preparate inofensive, care nu vor lăsa urme în ceară. Multă informație utilă despre lucrările necesare în stup apicultorii pot afla de la specialiștii din cadrul asociației.
Echipamentele moderne, utilajele performante de extragere contribuie la micșorarea cheltuielilor. De asemenea, și utilizarea remorcilor apicole, astfel nu mai este nevoie de multe persoane în procesul de deplasare a stupilor. Cu atât mai mult că la procurarea remorcilor apicole, statul returnează 50% din cheltuieli menționează Ion Maxim.
În 2022, apicultorii au colectat cu aproximativ 30% mai puțină miere decât anul precedent, 70% din cantitatea totală fiind miere polifloră și doar 30% - miere de salcâm și de tei.