FORUMUL APICOL 2025: Experți și apicultori discută soluții pentru un sector sustenabil

21 feb 2025
Apicultori, experți și factori de decizie s-au reunit la Forumul Național Apicol 2025, desfășurat la Chișinău, pentru a discuta despre dezvoltarea sustenabilă a sectorului apicol din Republica Moldova. Evenimentul organizat de Asociația Națională a Apicultorilor din Moldova (ANARM), a fost dedicat tehnologiilor moderne pentru eficientizarea stupinelor, certificării produselor bio, precum și strategiilor de marketing pentru promovarea mierii moldovenești pe piața internațională.
 
În cadrul forumului au fost organizate ateliere specializate , la care experți din România și Ucraina au oferit recomandări pentru crearea producției. Alina Varadi, specialistă în apiterapie, a prezentat beneficiile produselor apicole pentru sănătate, în timp ce Ivan Doscoci din Ucraina a vorbit despre tehnologiile moderne de îngrijire a albinelor, adaptate la schimbările climatice.


 
Andrei Zagareanu, președintele ANARM:
Ne-am adunat astăzi aici pentru a face schimb de experiență, a discutat reușitele și problemele din sector și a ne îmbogăți cunoștințele în domeniul apicol. În ultimii ani, apicultură din Moldova a înregistrat o tendință bună de dezvoltare și asta ne bucură. Schimbările climatice vin cu un șir de provocări pentru albine și pentru apicultori, asta înseamnă că nu trebuie să fim vigilenți și să nu facem munca cu cea mai mare atenție.
 
Una dintre principalele direcții abordate a fost extinderea de desfacere și diversificarea produselor apicole pentru a crește veniturile apicultorilor.


 
Ion Maxim, directorul executiv al ANARM:
Desfășurăm a 5-a ediție a Forumului Apicol. Avem prezenți în jur de 100 de apicultori din toată țara, dornici de a cunoaște și de a diversifica produsele stupului. Avem alături de noi experți din România și Ucraina, care nu vor vorbi despre posibilități de a valorifica la justa valoare produse auxiliare din stup. Ziua a doua a evenimentului am dedicat-o temelor precum: Noi programe de apreciere a purității rasei.
 
De asemenea, depunem eforturi să promovăm exporturi de miere ambalată, dar și mierea noastră pe piețe noi. Ne dorim foarte mult să implementăm și noi programul „Mierea în școli”. Mai avem și alte planuri la care muncim și, cu suportul autorităților, sperăm să le realizăm. În prezent nu confruntăm cu o criză a prețurilor foarte mici, apicultorii sunt dezamăgiți, dar nu trebuie să muncim și să mergem înainte, să depășim obstacolele și să ne dezvoltăm.


 
Iurie Scripnic, Secretarul de Stat, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare:
Sectorul apicol este în avangarda sectorului zootehnic, a avut o dezvoltare continuă în ultimii 20 de ani. A fost afectat în ultimii 5 ani de pandemie, criză economică, criză geopolitică, dar, țin să menționez că politicile ministerului, împreună cu asociațiile de profil susțin sectorul apicol. Se investește în modernizare și tehnologii moderne și ministerul susține această tendință.
 
Un pas important a fost crearea platformei BeeProtect, avem peste 2 mii de agricultori înregistrați, dintre care, 1500 sunt apicultori. Ne bucură că avem deja peste 20 de producători de produse apicole organice, un laborator de însămânțări artificiale a reginelor. Noi avem condiții pentru a produce miere de calitate excepțională. Împreună, putem crește potențialul de producere a mierii și produselor apicole în R. Moldova.
 
În ultimii cinci ani, sectorul apicol s-a confruntat cu dificultăți majore, cauzate de pandemie, criză economică și instabilitate geopolitică. Apicultorii trebuie să facă față prețurilor scăzute la miere, ceea ce impune necesitatea de diversificare a producției și identificarea unor noi piețe de desfacere.

Tincu Veaceslav, apicultor din raionul Dondușeni: 
Avem o prisacă cu 200 de familii la nordul Moldovei, în raionul Dondușeni. Am parcurs această distanță pentru a participa la Forumul Apicol. De câțiva ani, am început să diversificăm producția, pe lângă miere, colectăm și polen, anul trecut, pentru prima dată, am colectat apilarnil și ne propunem să ne dezvoltăm mai mult în această direcție. Din acest motiv, voi asculta cu atenție recomandările experților de astăzi.
 
Desigur, prețul mierii este sub necesitățile noastre, nu mai putem vorbi de profit în aceste condiții. Ne salvează produsele auxiliare și procesarea. Mai producem cremă de miere cu fructe liofilizate. Criza prin care trecem ne-a învățat că trebuie să fim mai flexibili, să propună consumatorului produse mai diverse și să nu promovăm mai mult.
 
Cu peste 265.000 de familii de albine înregistrate, Republica Moldova are un potențial semnificativ în producția de miere și alte produse apicole, însă pentru a valorifica acest sector la adevărata capacitate, este esențial să se investească în modernizare, certificare și acces la piețele externe.
loading ...