LĂPTIȘORUL DE MATCĂ- administrare, beneficii și proprietăți

15 feb 2022
Lumea albinelor e una plină de mister, iar harnicile viețuitoare ale stupinei ne oferă, pe lângă miere, polen, propolis și venin, și lăptișorul de matcă. Acest antibiotic natural a devenit foarte popular datorită proprietățiilor nutritive și a beneficiilor pe care le oferă pentru organism. Producerea lui implică un adevărat algoritm, de altfel, destul de complicat și pentru a-l înțelege, AGROMEDIA l-a solicitat în calitate de ghid pe apicultorul Eugen Sobol de la Stupina din Codrii Moldovei.
 
Afacerea lui în apicultură a pornit acum opt ani și numără în prezent în jur de 100 familii de albine.
 
„Lăptișorul de matcă este adunat atunci când familiile de albine încep perioada de roire naturală. Se întâmplă de obicei când se ajunge la numărul maxim de indivizi dintr-un stup și vor să se despartă ca să formeze două familii. Perioada de roire diferă de la an la an, în funcție de cât de bogată este primăvara în polen. Dacă e bogată, atunci se poate întâmpla începând cu luna mai, înainte de culegerea la mierea de salcâm”, ne-a spus apicultorul.

Este eliminat de albina doică
 
De regulă, cele care au decis să plece, iau cu sine și matca bătrână, iar celelalte rămase au grijă de puiet și nu colectează nimic.
 
În stupul „abandonat” rămâne o regină tânără, nefecundată, sau botci, de unde urmează să ecluzioneze o nouă matcă și să înceapă producția.
Lăptișorul are denumirea „de matcă” pentru că regina stupului este hrănită cu el pe tot parcursul vieții. Dar nu ea îl secretă, ci albinele. În stup, albinele trec prin mai multe etape și una dintre acestea este perioada de albină-doică, atunci când ele elimină lăptișorul. De obicei, în perioada standart, ele doar hrănesc regina, dar când încep roirea, oul de albină și cel de unde urmează să iasă o regină este același ou. Doar că cel de regină este hrănit numai cu lăptișor, asta îi dezvoltă organele genitale, iar cel de albină este alimentat cu acest deliciu apicol numai trei zile”, a povestit Eugen.
 
Ulterior, oușorul se transformă în larvă și albinele îi lasă o cantitate mai mare de lăptișor de fundul celulei de pe rama cu miere, larva reginei înotând în el. „Mai apoi, celula asta se astupă și rezerva de lăptișor depusă acolo trebuie să îi ajungă până se transformă în femelă. Cu un instrument special descăpăcim celula, îi scoatem larva atunci când aceasta începe a fi căpăcită, cam la 7-9 zile. Atunci e cantitatea maximă de lăptișor și calitatea e cea potrivită. Noi le stricăm intenționat botcile ca să oprim familia din roit și să lucreze la cules și aceasta este varianta naturală”, ne-a explicat ghidul nostru.

Păstrarea și consumarea...
 
Pentru ca lăptișorul de matcă, să fie valabil mai mult timp, e nevoie să fie păstrat corect – în congelator, la o temperatură de până la -15 grade. Atunci el va putea fi utilizat timp de doi ani. Eugen ne-a spus că la Stupina din Codrii Moldovei ei îl păstrează în seringi, ca să poată fi dozat ușor. Cantitățile mai mari sunt stocate în borcănașe de sticlă.
 
„El nu se prelucrează, e materie brută dar, în același timp, și un produs final. Se mai consumă în mixuri, dar este indicat și în varianta pură. Îl putem consuma de la vârsta de 1 an și două luni. Doza recomandată pentru copiii mici este de la 0-2 grame, dimineață, după un pahar de apă călduță”, ne-a relatat apicultorul.
 
Beneficii...
 
Lăptișorul de matcă este o substanță albă, cremoasă, care conține nutrienți, proteine (inclusiv aminoacizii esențiali), carbohidrați, lipide și acizi grași esențiali, mai multe tipuri de vitamină B:  B1, B2, B3, B5, B6, B9 (acid folic), B12, inclusiv vitaminele A, C, D, E, minerale (calciu, cupru, fier, fluor, iod, fier, magneziu, mangan, fosfor, potasiu, seleniu, sodiu, sulf, zinc), polifenoli cu efect antioxidant. Este consumat pe cale orală, ca supliment alimentar sau aplicat direct pe piele pentru a grăbi vindecarea rănilor. Mai este considerat elixir al tinereţii şi stimulator al sistemului de reproducere.
 
 
Top știri

CE TREBUIE SĂ FACĂ APICULTORII ÎN STUPINE PENTRU A EVITA ROIRILE? Cum poate fi întrerupt roitul?

22 apr 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022

SEZON NOU, PROBLEME VECHI. MII DE ALBINE GĂSITE MOARTE LA O STUPINĂ. Motivul: Tratamente chimice în livezi

19 apr 2022
Din aceeași categorie

HIBRIZII DE CEREALE DAU MAI PUȚINĂ MIERE. Apicultor: „Rugăm liderii agricoli să cultive doar soiuri melifere”

17 mai 2022

ÎN ACEST AN, RAPIȚA NU PREA ARE NECTAR. Unii apicultori încă își hrănesc artificial albinele

10 mai 2022

APICULTORII – LA MASA DE DISCUȚII CU AUTORITĂȚILE. Lipsa specialiștilor în domeniu, una din cele mai dureroase probleme

10 mai 2022

VENINUL DE ALBINE: UN INGREDIENT MINUNE. Reduce ridurile, scoate inflamațiile, întărește imunitatea

09 mai 2022

POLEN PROASPĂT, CONGELAT SAU USCAT? Care formă conține toţi nutrienţii esenţiali vieţii?

06 mai 2022

LĂPTIȘORUL DE MATCĂ- administrare, beneficii și proprietăți

LĂPTIȘORUL DE MATCĂ- administrare, beneficii și proprietăți

LĂPTIȘORUL DE MATCĂ- administrare, beneficii și proprietăți

loading ...