LUCRĂRI DE EFECTUAT ÎN STUPINĂ DUPĂ CULESURILE MARI. Stabilirea puterii unei familii de albine

25 jul 2022
Suntem deja în ultima săptămână a lunii iulie, asta înseamnă că apicultorii trebuie să fie pregătiți pentru lucrările ce urmează să le facă în august, luna destinată asigurării proviziilor pentru iernare și începerii formării albinelor care vor ierna, atât sub aspect calitativ cât și sub aspect cantitativ.

Toate lucrarile fluxului tehnologic trebuiesc efectuate la timp, cu pricepere și exigență maximă, aceasta garantând o buna trecere, fără pierderi, a iernii și un start bun în primăvara următoare.

Lucrări de organizare a cuiburilor în vederea iernării

În principal, lucrările de organizare a cuiburilor familiilor de albine în vederea iernării se vor concretiza prin îndepărtarea fagurilor goi, descăpăcirea după diafragmă a celor cu porțiuni de miere puțină, echilibrarea și eventual completarea cu faguri cu miere de la alte familii mai puternice.

În această perioadă apare o tendință de blocaj a cuibului fapt care are ca rezultat o diminuare a spațiului de ouat al reginei, iar albinele dedicate creșterii puietului vor fi din ce în ce mai puține. Astfel puterea familiei scade, rezultând mai puține albine cu corp gras format (albine de iernare).

Stabilirea puterii unei familii, în general, se va face în funcție de numărul de albine pe care le conține știind că o familiie, care la sfârșitul lunii iunie ar trebui să atingă apogeul dezvoltării, ar trebui să conțină 30000 la 50000 de albine și că 10000 albine cântăresc circa 1 kg.

Greutățile aproximative ale albinelor acoperitoare ale diferitelor tipuri de rame și numărul albinelor conținute de intervalele dintre acestea:
  • ramele 420X300 mm bine acoperite conțin 200 g albine, iar un interval dintre ele conține 2000 albine
  • ramele 420X230 mm bine acoperite conțin 150 g albine, iar un interval dintre ele conține 1500 albine.

Realizarea examenului clinic al familiilor de albine şi efectuarea eventualelor tratamente necesare

Cu ocazia lucrărilor de organizare a cuiburilor în vederea iernării se va realiza și examinarea stării de sănătate a familiilor și, în caz de nevoie, se vor colecta probe pentru analizele corespunzătoare.

Totodată, considerând că s-au efectuat extragerile de miere de la ultimele culesuri de producție, se vor executa preventiv cel puțin 2 tratamente pentru ținerea sub control a infestației cu varroză.

Este neapărat necesar ca după ultimul cules de producție, tratamentele împotriva varrozei să fie aplicate cu toată seriozitatea și minuțiozitatea deoarece în această perioadă numărul acarienilor Varoa jacobsoni crește dramatic și acarienii se află în puiet în proporție de 90%. În același timp, cantitatea de puiet scade astfel încăt din ce în ce mai mulți acarieni se află în celulele cu puiet din ce în ce mai reduse la număr și, deci, din ce în ce mai atacate. Tot în această perioadă, crește și numărul acarienilor pe albinele adulte. Familiile de albine ating punctul critic al infestării cu varooză și primele pagube devin vizibile.

Sunt însă și vătămări ale albinelor care sunt greu de observat de către apicultori și ele constau, de exemplu, din sustragerea proteinei de către acarienii care parazitează puietul. Astfel, atacul unui singur acarian reduce corpul gras al albinei, care va ecluziona ulterior, cu 22%, iar în cazul a doi acarieni, cu 40%. Din această cauză, durata de viață a albinelor care vor intra în iarnă va fi redusă drastic.
 

Întărirea familiilor nou formate și slabe pentru a putea depăşi cu bine perioada de iernare

În această lună, după sfârșitul culesurilor de producție, familiile depistate slabe și cele nou formate se controlează periodic, momente în care se stabilește prezența și calitatea reginelor, puterea, calitatea și cantitatea rezervelor de hrană destinată iernării, modul de organizare a cuibului și starea de sănătate.

La acestea, cu prioritate, este necesar ca în perioada august – septembrie să se facă stimularea creșterii puietului prin hrăniri de stimulare cu miere descăpăcită, sirop de zahăr, zahăr tos umectat, siropuri zaharoase atestate pentru hrana albinelor, polen sau înlocuitori de polen.

Totodată, pentru completarea rezervelor de hrană pentru iernare se administrează rame cu miere de la rezerva stupinei sau sirop de zahăr 2:1 și, la nevoie, rame cu păstură de la familii la care acestea prisosesc.

Pentru luna septembrie, trebuie reținut că aceste familii împreună cu familiile ajutătoare se vor tria cu atenție împărțindu-se în două categorii:
  • familiile care au ajuns la o stare de dezvoltare corespunzătoare așa că vor ierna ca unități biologice de sine stătătoare și
  • familiile care nu au ajuns la o stare de dezvoltare corespunzătoare astfel că se desfințează, ocazie cu care albinele, puietul și rezervele de hrană se folosesc la întărirea altor familii.

Verificarea calității și cantităților rezervelor de hrană și eliminarea celei necorespunzătoare

După terminarea culesurilor târzii, se vor ridica magazinele și corpurile de recoltă (caturile, magazinele) cu miere la stupii verticali precum și ramele de recoltă de la stupii orizontali și cu ocazia lucrărilor de organizare a cuiburilor în vederea iernării se vor evalua cu atenție cantitățile și calităților rezervelor de hrană destinate iernării familiilor de albine.
 

Metoda cu apă de var

Mierea se dizolvă cu o cantitate egală de apă distilată, apoi această soluție se amestecă cu o parte egală de lichid limpede de deasupra varului proaspăt stins (apa de var). Amestecul obținut se încălzește până la fierbere la flacără mică. În cazul existenței manei, apar flocoane care se depun pe fundul eprubetei sub formă de precipitat. Cu cât stratul de sediment este mai gros, cu atât proba de miere conține o cantitate mai mare de mană.
 

Metoda cu alcool

O parte de miere se amestecă cu o parte egală de apă distilată. La această soluție se adaugă 10 părți de alcool de 96 grade și se amestecă bine. În cazul prezenței manei, soluția se tulbură și după un timp se depune un sediment pe fundul eprubetei. La mană mai puțină nu este depunere dar soluția e tulbure. Dacă nu este miere de mană, soluția rămâne transparentă.

Evaluarea cantităților de miere ale rezervelor de hrană ale familiilor de albine se poate face ținând cont de acoperirile cu miere ale ramelor cu faguri știind că:
  • o ramă 420X270 mm = 11,20 dm2 complet căpăcită poate conține 3 la 3,5 kg miere și
  • o ramă 420X210 mm = 8,30 dm2  complet căpăcită poate conține 1,8 la 2,5 kg miere, iar
  • un pătrat cu latura de 5 cm de fagure complet căpăcit conține 44 g miere și necăpăcit 25 g
Astfel se poate aprecia dacă familiile de albine au suficiente rezerve pentru iernare, circa 15 la 18 kg miere sau dacă rezervele trebuie completate.

Cu informații despre alte lucrări de efectuat în stupină în luna august, vom reveni în alte materiale.

Sursa: pasieka24.pl
loading ...