MÂINE VOM CUNOAȘTE PRIMII “PĂRINȚI ADOPTIVI” AI FAMILIEI DE ALBINE MILU. Iuliana Popa: “Campania abia începe”

06 jul 2021
 
Pentru Iuliana Popa, tânăra antreprenoare din domeniul apicol și autoarea unei campanii inedite pentru R. Moldova –  “Adoptă o familie de albine MILU” – mâine va fi o zi specială! Și asta pentru că miercuri, 7 iulie 2021, vom cunoaște primii  “părinți adoptivi” ai primei familii de albine din stupina Iulianei. Evenimentul va avea loc într-o curte din sectorul Telecentru din Chișinău și oricine va avea ocazia să urmărească live cum are loc procedura de  “adopție” și să se implice ulterior în campanie.
 
Solicitată de AGROMEDIA, Iuliana ne-a relatat că stupul  “înfiat” se află deja acolo, albinele se adaptează cu noul loc, fac cunoștință cu florile pe care le vor poleniza, cu noii stăpâni și cu alte insecte care își duc viața aeriană prin zona unde în scurt timp ele vor fi adevăratele regine.
 

“Wow, ce bine, ce fain! Vrem și noi”, după care…
 
Mesajul antreprenoarei, recunoaștem, ne-a impresionat mult și dacă am avea o casă la curte, am vrea să fim și noi parte din brandul  “MILU artisan honey”. Dar cum au reacționat folowerii afacerii de pe rețelele de socializare?

“Au urmat reacții diverse. Toată lumea vine cu feed-back-ul wow, ce bine, ce fain, vreau și eu! Dar când începem să purtăm niște discuții mai practice, să le explicăm ce înseamnă asta, că există un șir de responsabilități, riscuri, lumea se cam eschivează. Cred că începutul e mai complicat. Eu mizez pe evenimentul de mâine, pentru că vom arăta din punct de vedere practic cum are loc adopția. Oricine va avea posibilitatea să înțeleagă cum se derulează momentele în realitate, pentru că nu este de glumă. Nu e atât de simplu, că ai luat stupul, l-ai plasat în curte sau grădină și nu ai nicio treabă. Sunt și ele insecte destul de periculoase, care pot înțepa. Trebuie să îți asumi că au nevoie de o îngrijire elementară”, ne-a răspuns Iuliana.
 
Dacă sunteți cumva într-o dilemă, e cazul să vă spunem următoarele: familia de albine este oferită gratis! Vine cu tot cu stup și rame pline de miere. Singurul moment financiar va urma atunci când va fi extrasă mierea din stupul adoptat. Noii stăpâni vor putea procura mierea contra unei reduceri considerabile. Dar nu gratis, pentru că prisaca MILU percepe anumite cheltuieli pe care trebuie cumva să și le asigure. Așa că banii din produsul apicol vor merge direct la angajații stupinei plus pentru alte cheltuieli de rutină – preparate, ustensile etc.
 
Există reguli care trebuie respectate
 

Ce faci tu, ca proaspăt  “părinte” al familiei de albine? Respecți intimitatea noilor “membri”, nu le deranjezi, nu ridici capacul la stup, nu stai în fața lor, nu intri în  “casa” lor fără haine de protecție și nu uiți că albine are ac și înțeapă. Și doare. Așa că cel mai bine e să nu o enervezi. Urmărește-o cum polenizează florile din grădină și încearcă să înțelegi care este rolul acestei insecte la nivel global și local.
 
Cine va avea grijă de ele? Iuliana însoțită de un apicultor de la prisaca familiei sale va efectua vizite periodice, pentru a vedea care este situația din stup și dacă acele condiții discutate anterior între ambele părți sunt respectate.

“Cu fiecare familie adoptivă vom semna o înțelegere, un fel de acord, unde vor fi stipulate toate angajamentele asumate. E pentru liniștea fiecăruia. Oricine adoptă o familie de albine își ia niște responsabilități ca în cazul care – Doamne ferește! – se întâmplă ceva și  nu au respectat condițiile asupra cărora am convenit, sunt agresivi cu albinele sau scot capacul și albinele ies din stup, roiesc sau îi atacă... Noi nu putem dirija aceste momente, așa că toți vor fi informați detaliat despre orice moment”, a specificat Iuliana.
 
Cât va dura campania? “Noi planificăm ca adopția să fie per sezon, adică începe primăvara și ține până toamnă târziu. Dar campania să dureze tot timpul de acum încolo”, ne-a răspuns autoarea inițiativei.
 
Mâine vezi LIVE toată procedura de adopție!
 
Cum a ajuns studenta de la Cluj în albinărit?

“Am devenit apicutori din marea dorință a părinților mei. Au fost emigranți mai bine de 15 ani și ne-am dorit foarte mult să pornim o afacere acasă, care să ne țină împreună, să ne unească. Nimeni dintre noi nu a fost vreodată apicultor. Nici măcar rudele. A existat o frumoasă întâmplare să cunoaștem oameni minunați din acest domeniu, fac asta toată viața lor, din generație în generație. În 2018 am înființat stupina și este o afacere de familie care are pretenția să rămâna așa și să fie transmisă și urmașilor. Avem două stupine, una se află în satul Frumoasa din raionul Călărași, iar cealaltă este în pădurile de la Edineț. Avem acum 550 de familii, nici mult, nici puțin. Pentru a face din albinărit o afacere, e nevoie, bineînțeles, și de cantitate, dar contează foarte mult calitatea stupilor. Încă nu avem venituri, nici măcar ce am investit nu ne-am restituit în cea mai mică proporție, nici chiar jumătate din profitul preconizat. Avem însă multă încredere în ceea ce facem și știm că vom reuși”, a încheiat Iuliana.  
 
Așadar, AGROMEDIA amintește că mâine, 7 iulie 2021, oricine vrea să “adopte” o familie de albine are șansa să vadă pe viu cum are loc procedura. Și nu uita: dacă vrei să devii apicultor, începe de la un stup, dragoste și multă responsabilitate!
 
loading ...