PĂSTURA – cel mai valoros produs apicol, care ascunde numeroase beneficii pentru sănătatea noastră

11 jul 2022
Păstura este unul dintre cele mai complexe remedii pe care le are de oferit natura. În păstură, găsim majoritatea substanțelor nutritive importante pentru o funcționare optimă a organismului nostru. Conține multe minerale esențiale, proteine, aminoacizi, acizi grași, coenzime, carbohidrați și vitamine de bază care îi conferă o valoare nutritivă ridicată și o plasează în categoria alimentelor complete care ajută la rezistența pe termen lung a organismului.

Dar, păstura nu este doar a noastră, ea reprezintă hrana de bază a familiei de albine și are un rol esențial în producerea celorlalte apicole – în lipsa păsturii, scade producția de miere, ceară și lăptișor de matcă. De aceea, recoltarea păsturii este foarte rară!

Păstura sau, cum mai este numită – pâinea albinelor este unul dintre cele mai valoroase produse apicole care se găsesc în stup. El rezultă din polenul adus de albine și depozitat în celulele fagurelui care, sub influența microorganismelor, a temperaturii și umidității ridicate din stup, trece prin numeroase transformări biochimice care îi schimbă structura:
  • dispare capacitatea germinativă
  • zaharoza se transformă în monozaharide
  • monozaharidele se transformă parțial în acid lactic, crește conținutul de vitamina K
  • se mărește gradul de conservabilitate a produsului
  • se eliberează un număr mai mare de granule de polen
După trei luni de fermentație naturală, se dezvoltă un produs diferit de polenul inițial și cu un efect terapeutic superior: păstura.

COMPOZIȚIA PĂSTURII

Datorită provenienței sale, păstura are aceleași elemente în compoziție ca și polenul: proteine, lipide, enzime, coenzime, aminoacizi, vitamine, minerale și acid lactic, dar într-o cantitate mai mare.

De asemenea, conține și acid decanoic, gamaglobuline, acizi nucleici, polifenoli, ce au efecte antioxidante, precum și hormoni naturali (testosteron, progesteron), factori antibiotici și de creștere.

PROPRIETĂȚILE TERAPEUTICE ALE PĂSTURII

Superioritatea păsturii față de polen, dovedită atât din punct de vedere calitativ, cât și cantitativ, se datorează faptului că:
  • are o valoare nutritivă de până la 3 ori mai mare
  • acțiunile antibiotice sunt de 3 ori mai puternice
Conform cercetătorului si apiterapeutului dr. Mircea Ialomiteanu, păstura este, în general, indicată în toate cazurile în care este recomandat și polenul și, în special, atunci când este nevoie de obținerea unor efecte puternice într-o perioadă scurtă de timp.

Astfel, potrivit apiterapeuților, păstura are proprietatea de a vindeca:
  • afecțiuni hepatice
  • boli oculare
  • boli cardiace
  • boli respiratorii
  • boli de prostată
  • tulburări digestive
  • tulburări de creștere la copii
  • tulburări de memorie
  • anemie
  • rahitism
  • osteoporoză

MOD DE ADMINISTRARE

Doza de păstură recomandată de specialiști este de 10-20 g/zi, fie în doză unică, fie în două prize, administrată la 30 de minute după masă, pentru a nu produce disconfort gastric.

În cazul afecțiunilor mai severe, precum hepatita, doza trebuie crescută la 30 g/zi, administrată în trei prize, între mesele principale.

Considerată un hiperaliment, păstura reprezintă o sursă excelentă de energie și vitalitate, contribuind la refacerea organismului și la buna funcționare a organelor vitale.

Atenție, însă! Păstura, la fel ca polenul, este contraindicată persoanelor cu diabet zaharat, excepție fiind cazul în care consumul este urmărit de un medic. De asemenea, nu este indicat persoanelor cu afecțiuni acute ale tractului digestiv.

Surse:
fagurelecumiere.ro
zumzet.albeena.ro
doc.ro


 
 
loading ...