POLENIZAREA CU BONDARI, AVANTAJE, PARTICULARITĂȚI ÎN FUNCȚIE DE CULTURĂ

27 apr 2023
Bondarii au nevoie de polen ca sursă de proteine pentru întreținerea coloniei. De asemenea, au nevoie de nectar pe post de sursă energetică, de carbohidrați (zaharuri). Acest lucru face ca ei să ajungă la fiecare floare și să o polenizeze. Polenizarea cu bondari este des utilizată în spații protejate, dar, în anumite condiții, și în livezi sau pe câmp deschis.
 

AVANTAJELE POLENIZĂRII CU BONDARI

  1. Polenizarea cu Bondari este biologică, excelentă în condiții dificile. Spre deosebire de albine, bondarii sunt activi şi la temperaturi joase (5grade C), în condiții de vânt și cer înnorat. Bondarii sunt indicați atât pentru polenizarea culturilor timpurii, cât și a celor târzii.
  2. Muncitori ușor adaptabili. Bondarii nu sunt doar polenizatori excelenți în câmp deschis, ei sunt cu adevărat valoroși și în sere și solarii.
  3. Nu e nevoie de multă forță de muncă. Polenizarea biologică cu bondari poate înlocui în totalitate munca manuală și folosirea hormonilor la polenizare
  4. O creștere a producției și calității fructelor. În culturi cum ar fi cea de tomate, ardei, afine și altele, polenizarea cu bondari duce la creșterea producției și la fructe mai mari și mai calitative.

Polenizarea cu bondari la tomate

Bondarii pot înlocui în totalitate folosirea polenizării manuale și a hormonilor, cu condiția ca plantele să producă polen viabil. Bondarii prind floarea de tomate și datorită vibrației toracelui polenul se desprinde. Aceasta lasă o urmă mică și maro pe pistil, făcând astfel posibilă monitorizarea activității acestora.

O colonie poate poleniza între 1000 și 3000 de metrii pătrați de cultură pentru 6 până la 8 săptămâni. Numărul coloniilor necesare variază în funcție de tipul de seră sau solar, de anotimp, de varietate, de numărul de plante pe metru pătrat și de competiția oferită de florile sălbatice.

Polenizarea cu bondari la ardei dulci

Ardeii dulci polenizați de bondari vor conține mai multe semințe, ducând astfel la o formă mai frumoasă și un pericarp mai gros. O colonie este suficientă pentru polenizarea a 3000 până la 5000 de metrii pătrați pe durata a 6 până la 8 săptămâni.

Polenizarea cu bondari la căpșuni

Bondarii pot transporta cantități mari de polen. Ei aterizează la baza florii de căpșuni  (receptacolul) și polenizează toate pistilurile. Aceasta conferă garanția ca baza florii se va dezvolta într-un fruct frumos și neted. Eficiența bondarilor rezultă în scăderea numărului de fructe deformate.

Polenizarea cu bondari la fructe mici (merișoare, zmeură, mure, afine, coacăze roșii și negre)

Bondarii asigură un ansamblu de fructe excelent, mai ales în perioadele când albinele nu sunt active, cum ar fi în timpul iernii sau primăverii, în timpul perioadelor reci, vântoase sau înnorate. Nu doar că s-a îmbunătățit considerabil calitatea fructului, dar și culturile comerciale au crescut substanțial prin folosirea bondarilor.

Polenizarea cu bondari la livezi (meri, peri, etc.)

Bondarii sunt mult mai puțin dependenți de condițiile meteorologice din perioada de înflorire. Ei zboară la temperaturi joase și în condiții de vânt și cer înnorat. Bondarii sunt, de asemenea, rezitenți la parazitul Varroa mite.
Datorită morfologiei bondarilor, ei sunt polenizatori excelenți și pot fi introduși în multe feluri de culturi.

Sursă: Depozitul de semințe
 
loading ...