În anul 2024, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a colaborat intens cu producătorii și exportatorii din sectorul apicol pentru a pune în aplicare noile modificări din legislația europeană.
La momentul actual, deja 10 producători de miere de albini din Republica Moldova au drept de export pe piața Uniunii Europene, fiind listați în sistemul TRACES NT al UE.
Venim cu un apel către producătorii de miere de albini și produse apicole din Republica Moldova, care intenționează să exporte în Uniunea Europeană, să depună solicitare la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor pentru autorizare la export pe piața comunitară, scrie ANSA.
Producția apicolă din Republica Moldova este în continuă dezvoltare. Este cert faptul, că piața Uniunii Europene este prioritară pentru producătorii de miere de albini și produse apicole de origine moldovenească.
Anual, sectorul apicol produce în mediu 3700 tone de miere de albini. Din acestea, se exportă producție în valoare de cca 70%. Piața principală pentru desfacerea producției apicole din Republica Moldova constituie Uniunea Europeană, unde anual ajung aproximativ 90% din exporturile moldovenești, adică cca 2200 tone de miere (conform evaluărilor pentru ultimii 3 ani).