SEPTICEMIA – Boala adusă în stup de albinele ce transportă apa. Cum o deosebim de infecțiile cu pesticide? Semne clinice și tratament

29 aug 2022
Septicemia este o boală infecțioasă, produsă de Pseudomonas apiseptica şi Spiroplasma apis (având o formă acută si cronică ). Septicemia albinelor este o boală care nu are un caracter epizootic. S-a stabilit că agentul patogen este un bacil aerob facultativ denumit Bacillus apisepticus ce are forma unui bastonaș.

El nu se transformă în spori și moare la 100 de grade Celsius, în 3 minute, fiind sensibil la razele solare și vaporii de formol. Germenul bolii se află în natură, în apele stătătoare infectate și este adus în stup de albinele ce transportă apa.

Calea de pătrundere în organismul albinelor este aparatul respirator, prin stigmatele toracice, de unde trece ușor în sânge, unde se înmulțește provocând o infecție generală (septicemia).

Uneori, pătrunde în sânge și pe cale digestivă, când albinele sunt slăbite de alta boala infecțioasă (nosemoza), rezistența lor organică fiind minoră.

După cercetătorul Burnseide, simptomele caracteristice bolii sunt:
  • Tulburarea și înălbirea sângelui care devine lăptos;
  • alterarea rapidă și profundă a cadavrelor, mai ales pe timp cald, emanând un miros pronunțat de putrefacție;
  • capul, toracele și abdomenul își pier legătura între ele și se desprind.
Boala atacă albinele adulte și în funcție de bacteria ce acționează, poate avea semne clinice puțin diferite.

Principalele semne clinice la infecția cu Pseudomonas apiseptica:
  • albinele moarte în faţa stupului care se desfac în părţi componente la cea mai mică atingere;
  • albinele sunt incapabile de zbor sau părăsesc stupul cu manifestări nervoase;
Semnele clinice in cazul infectiei cu Spiroplasma apis:
  • albinele au abdomen mărit și sunt incapabile de zbor, prezentând tremurături musculare;
  • albinele incapabile de zbor merg în jurul stupului şi apoi mor;
Diagnosticul poate fi pus de către apicultor pe baza semnelor clinice sau se poate analiza o probă de 30-50 albine vii sau muribunde (în acest caz, diagnosticul fiind unul exact).

Simptomele se aseamănă mult și cu cele din septicemiile produse de virusuri, rickettsii, nosemoza acută, virozele cu simptomatologie nervoasă şi intoxcaţiile cu pesticide.

Boala se manifestă în tot sezonul activ (în cazul infecției cu Pseudomonas) și în special, în luna mai (când agentul patogen este Spiroplasma).

Substanța utilizată pentru tratament este Oxitetraciclină, 0,5 g / litru sirop în porţii de 250 – 500 ml, 4 -5 administrări, la interval de 4 -5 zile.

Combaterea se realizează prin îndepărtarea albinelor moarte de pe fundul stupului şi din faţa acestuia, dezinfectarea stupului.

Mai important este ca această boală poate fi prevenită prin menținerea unei stări normale în familia de albine, aerisirea stupului și prevenirea condensului, asigurarea de material genetic corespunzător (mătci de calitate).

Surse: cultivaprofitabil.ro, miere-bucovina.ro
loading ...