SFATURI UTILE PENTRU APICULTORI. Cum trebuie să pregătiți stupii de iernat

12 sep 2020
Albinile și-au terminat munca pentru acest an, iar apicultorii au acum o responsabilitate mare. Mai exact, ei trebuie să pregătească stupii pentru sezonul rece.
În mod normal, aceste lucrări se fac începand cu luna septembrie, însă pot fi amânate și până la venirea primului îngheț. Albinele au propriul lor mecanism de apărare împotriva frigului și se vor organiza într-un ghem atunci când temperaturile scad. Totuși, acest lucru nu este suficient pentru a proteja întregul stup, iar dacă nu se va interveni corect, apicultorii riscă să piardă o parte din albine, uneori chiar stupul întreg. Iată principalele aspecte de care trebuie de ținut cont:
 
Termoizolarea stupului
 
Cea mai indicată formă de împachetare a stupului este cea unilaterală, când se acoperă toate găurile din stup prin care ar putea pătrunde frigul. De asemenea, fagurii vor trebui poziționați pe peretele care beneficiază de cea mai multă căldură, pentru a fi feriți de îngheț.
 
Aerisirea stupului
 
Din dorința de a proteja cât mai bine albinele împotriva gerului, mulți apicultori neexperimentați efectuează o izolare prea strictă a stupilor, riscând însă să le sufoce. Astfel, când se izolează stupul, este important să fie lăsate două orificii deschise, pentru a permite aerului să circule în interiorul stupului. Specialiștii recomandă ca aceste orificii să fie de aproximativ 0,5 centimetri, în urdinișul și în podișorul stupului.
 
Introducerea hranei   (Mai multe despre nutriția albinelor vedeți aici...)

Hrana necesară albinelor pentru iernat se va introduce întotdeauna în faguri, care vor fi plasați pe pereții stupului. Dacă fagurii sunt puși în partea inferioară a stupului, albinele vor întâmpina probleme atunci când își vor forma ghemul și nu se vor putea hrăni corespunzător. Dacă nu se dorește hrănirea albinelor cu miere, va trebui să fie creat un sirop pe bază de zahăr. Amestecul va fi compus din 2 kilograme de zahăr și un litru de apă, care trebuie pus la încălzit și lăsat până când întreaga compoziție este omogenizată și are o textură asemănătoare mierii. Plasarea acestui sirop în stup se face la fel ca mierea.
 
Lucruri importante pe perioada iernii
 
Odată cu finalizarea pregătirii stupilor și cu venirea sezonului rece, lucrările propriu-zise în apicultură au luat sfârșit. Cu toate acestea, este important ca apicultorii să viziteze stupii ocazional, pentru a observa orice neregulă apărută ca să poată interveni la timp. Specialiștii susțin că în funcție de zumzetul albinelor, ne putem da seama de anumite evenimente care se petrec în interiorul stupului.
 
Dacă albinele scot un zumzet slab și apatic, înseamnă că au rămas fără mâncare și trebuie de intervenit urgent pentru a le plasa hrana. Cand se aude un zumzet discontinuu și dezorientat, înseamnă că albinele din acel stup tocmai au rămas fără matcă. Atunci când sunetele scoase de albine sunt moderate în intensitate și continue, este semn că totul este în ordine și nu sunt motive de îngrijorare. Totuși, apicultorii care nu au experință în acest sens ar trebui să ceară sfatul unui specialist.
 
Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VIDEO: PRODUSELE WUXAL DE LA UNIFER X, partenerul optimal al producătorilor agricoli. Ce spune compania „VIORIX-AGRO”

27 dec 2021

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022
Din aceeași categorie

PRIMUL LABORATOR DE ÎNSĂMÂNȚARE ARTIFICIALĂ A REGINELOR: Va produce material genetic autohtnot rezistent la boli

12 jan 2022

PASTEURIZAREA MIERII, UN KNOW-HOW ÎN APICULTURA MOLDOVENEASCĂ. Anatol Rusu de la Apifera despre inovație

17 dec 2021

Până la 31 decembrie, APICULTORII TREBUIE SĂ DECLARE NUMĂRUL FAMILIILOR DE ALBINE. Detalii de la ANARM

08 dec 2021

UN COMPLEX APICOL LA ORHEI: Aici va fi colectată, procesată, ambalată și depozitată mierea de la albinarii din raion

25 nov 2021

APICULTOR: Nimeni nu estimează pagubele suportate de pe urma intoxicării albinelor cu produse de uz fitosanitar

25 nov 2021

SFATURI UTILE PENTRU APICULTORI. Cum trebuie să pregătiți stupii de iernat

SFATURI UTILE PENTRU APICULTORI

Cum trebuie să pregătiți stupii de iernat

SFATURI UTILE PENTRU APICULTORI. Cum trebuie să pregătiți stupii de iernat

loading ...