TESTELE DE LABORATOR TOT MAI “AMARE” PENTRU APICULTORI. Ce soluție propune Asociația Națională a Apicultorilor

05 mar 2021

Tarife exagerate, lipsa unui echipament pentru determinarea reziduurilor de pesticide sunt doar câteva dintre problemele, pe care le întâmpină apicultorii atunci când merg cu marfa la laborator. Pentru că nu fiecare producător din domeniu are posibilitatea să își deschidă un laborator privat, majoritatea albinarilor se adresează, conform protocolului, la I.P. ”Centrul Republican de Diagnostic Veterinar” (CRDV).
 
Potrivit statutului, CRDV este o instituție publică, în care Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) exercită funcția de fondator. Conform Hotărârii de Guvern Nr.1211 din 05.12.2018 cu privire la aprobarea Statutului Instituției publice,  CRDV este o instituție cu autonomie financiară. Actele legislative - LP Nr. 221/2007 privind activitatea sanitară veterinară, Cap.II, Art.3, p. 2 b), și HG Nr. 1211/2018 cu privire la aprobarea Statutului Instituției publice „Centrul Republican de Diagnostic Veterinar” Cap. II, p.6, stipulează că CRDV este declarat  laboratorul naţional de referinţă în domeniul veterinar şi al siguranţei produselor alimentare și a hranei pentru animale.
 
În același timp, în domeniul sănătății animalelor, în cadrul Laboratorului de Diagnostic Sănătate animală se efectuează testări pentru boli parazitare la albini: Varooza, Nosemoza. În domeniul siguranței alimentare, în cadrul Laboratorului de Încercări a produselor alimentare se efectuează probe de laborator privind indici de calitate, reziduuri de medicamente, contaminanți, indici microbiologici pentru mierea de albini și produse apicole.

Există laboratoare, avem și legi, doar că afacerea cu miere capătă un gust tot mai amar.  Ion Maxim, președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din R. Moldova a comunicat pentru AGROMEDIA că e jale mare la capitolul testarea produselor în laboratoare.

“CRDV susține că nu este dotat cu echipamentul necesar pentru determinarea reziduurilor de pesticide, și ca instituție cu autonomie financiară, la moment nu dispune de surse financiare necesare pentru dotarea cu echipament corespunzător (echipament pentru determinare multireziduală)”, declară sursa citată.
 
De menționat că, pentru implementarea metodei de determinare multireziduală a pesticidelor, inclusiv insecticide, fungicide etc. sunt necesare surse financiare considerabile, care bat nu doar la buzunar, dar și la ușa stupilor. E nevoie, în primul rând, de echipament, prețul căruia este de aproximativ 250-300 mii euro, pentru standarde, apicultorii sunt obligați să achite anual 50-100 mii lei, pentru consumabile – anual 50-80 mii lei. Instruirea personală și testele de competentă valorează 20-30 mii lei anual, iar acreditarea și menținerea – 10-15 mii lei.
 
Asociația vine cu o soluție.

“ANSA este și fondatorul I.P.”Laboratorul central fitosanitar”, care, conform HG 1209/2018 cu privire la aprobarea Statutului Instituției publice „Laboratorul central fitosanitar” este desemnat în calitate de laborator național de referință pentru domeniile sale de competență. Acesta dispune deja de metoda multireziduală de determinare a pesticidelor  implementată și acreditată și anume acest laborator ar putea efectua investigațiile în scopul determinării preparatelor fitosanitare”, se arată într-o notă informativă a organizației menționate.
 
Până la 40 mii euro pentru un minilaborator
 
Conform HG 815/2020, produsele apicole trebuie să corespundă cerințelor normative stipulate pentru indicii respectivi, dar metode pentru investigarea acestor indici, aprobate la nivel național nu sunt. Or,  Institutul național de Standardizare (INS) nu dispune, pentru moment, de  Standarde de referință aprobate pentru diferite metode de investigare a produselor apicole. La nivel internațional (iso.org) standardele de referință ISO privind produsele apicole sunt la etapa de elaborare.
 
Membrii Asociației consideră că ar fi binevenită solicitarea autorităților și actorilor implicați, către Institutul Național de Standardizare (INS), de aprobare a standardelor GOST (GOST 2888, GOST 21179, GOST 28886, GOST 28887), în care sunt descrise metode de referință pentru determinarea indicilor de calitate a produselor apicole. Apicultorii sunt convinși că acest fapt ar eficientiza activitatea laboratorului și investigarea produselor apicole se va efectua conform unor standarde de referință,  aprobate la nivel național.
 
Și Petru Secară, președintele Asociației „MoldApis”, a confirmat faptul că apicultorii sunt nevoiți să scoată din buzunar de la 3 până la 5 mii pentru o singură analiză.

„Tarifele s-au majorat semnificativ în acest an. Personal cred că acestea ar trebui stabilite în funcție de volumul total al mărfii. Or, nu poți achita aceeași sumă și dacă ai 100 kg miere, și dacă ai adunat 10 tone. Noi exportăm miere și produse apicole, iar țările destinatare ne obligă să efectuam analize de laborator și acolo, pe loc, pentru că importatorul german sau polonez nu recunoaște testele de la laboratoarele noastre. Și, a propos, le achităm tot noi, dar deja în euro”, subliniază sursa.

Unii albinari, potrivit lui, au deja propriile minilaboratoare acreditate, dar nu orice producător și-l poate permite. Costul acestuia se cifrează în jur de 30-40 mii euro și are capacitatea să efectueze până la 7-8 probe.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
loading ...