Caracteristici principale:
- are capacitatea de 20 de rame Dadant și poate adăposti două familii de albine;
- ramele sunt așezate perpendicular pe urdiniș ( în pat rece);
- fundul stupului este solidar cu corpul acestuia;
- urdinișul este amplasat pe una din laturile lungi ale stupului;
- are aerisiri amplasate pe laturile scurte ale capacului și sunt acoperite cu plasa de sârmă;
- dacă în stup locuiesc două familii separarea lor se face printr-o diafragmă separatoare;
- Fundul stupului este fix și e realizat din scânduri de 20 mm încheiate în falț pe direcția lungimii stupului și are pe partea posterioară două șipci de suport (30x50x516 mm);
- Corpul stupului este făcut din scânduri de 24 mm, cu pereții îmbinați în falț, încheiați cu cuie. Pereții din față și din spate au falțuri care permit fixarea scândurilor de podișor și a ramelor.
- pe exterior: 516x828x400 mm;
- pe interior: 450x780x380 mm
Podișorul este compus din 6 scânduri de 484x130x10 mm și se așează una lângă alta deasupra ramelor.
Ramele sunt în număr de 20 și au 435x300 mm la exterior și 415x270 la interior.
Avantaje:
- este ușor de exploatat și de aceea se recomandă începătorilor;
- asigură condiții optime de iernare atât în cazul adăpostirii unei singure familii cât și în cazul adăpostirii a doua familii de bază sau a unei familii de bază și a unei familii ajutătoare;
- are capacitate utilă mare;
- e simplu de construit;
- asigură o ventilație optimă;
- permite creșterea mătcilor ajutătoare lângă familia de bază.
- are greutate mare;
- spațiul este limitat în condițiile dezvoltării maxime a familiilor de albine (randament scăzut);
- volumul mare de timp ocazionat de lucrul cu rama pentru verificarea cuibului;
- curățarea greoaie a fundului de stup în sezonul rece;
- nu permite aplicarea tehnologiilor moderne de stupărit intensiv;
- nu se pretează stupăritului pastoral.
Caracteristici principale:
- capacitatea corpului este de 10 rame Dadant care pot fi așezate în pat rece sau cald (paralel cu urdinișul);
- elementele stupului sunt independente între ele și sunt fixate prin tije metalice;
- urdinișul poate fi amplasat pe latura scurtă sau lungă a corpului.
- Fundul stupului se folosește pe ambele părți astfel că înălțimea urdinișului poate fi de 18 mm în timpul culesului și 8 mm iarna. Scândura de zbor este detașabilă și poate fi folosită la închiderea urdinișului
- Corpul stupului este compus din 2 pereți laterali de 25 mm grosime și alți doi de 33 mm. Laturile exterioare au dimensiunile de 524x436x312 mm iar cele interioare de 450x386x312 mm. Interiorul are de o parte și de alta falțuri care permit suspendarea ramelor iar în exterior există scobituri care ușurează manipularea stupului.
- Magazinele sunt asemănătoare corpului, diferența constând doar în înălțime: 175 mm.
- Capacul este prevăzut cu deschideri pentru ventilație.
- Podișorul este reversibil, pe o parte este plan iar pe cealaltă prezintă un spațiu de 5 mm.
- Ramele au dimensiunile de 435x300 mm la exterior și 415x270 mm la interior pentru corpul stupului și 435x162 mm la exterior și 415x134 mm la interior pentru magazin.
- productivitate ridicată datorită condițiilor asemănătoare celor naturale (dezvoltarea pe verticală) și datorită posibilității de mărire a capacității de producție prin adăugarea de magazine;
- mierea din magazine are calitate superioară;
- economie de timp întrucât se lucrează cu corpul stupului și nu cu rama;
- facilitează formarea ghemului de iernat sub formă de sferă iar albinele încep să clădească fagurii mai devreme primăvara;
- mierea se extrage fără deranjarea cuibului.
- necesită efort în cazul pregătirii pentru transport;
- în timpul culesului cuibul are tendința de a se bloca motiv pentru care trebuie verificat mai des.
Caracteristici principale:
- toate elementele stupului sunt independente unele față de altele;
- spațiul productiv poate fi mărit prin suprapunerea unui număr mare de corpuri;
- ramele se așează în pat rece;
- capacitatea corpurilor este de 10 rame.
- Fundul stupului este mobil și reversibil și are grosimea de 20 mm, lățimea la exterior de 420 mm, lungimea de 550 mm.
- Corpul stupului se compune din 3 părți identice, fiecare parte cu dimensiunile 490x420x245 mm la exterior și 450x380x245 mm la interior. Pereții au grosimea de 20 mm și sunt încheiați la capete cu cepuri. Pereții laterali au un orificiu de 10 mm prin care se introduc tijele pentru fixarea corpurilor. Primul corp stă pe fundul stupului.
- Magazinele sunt asemănătoare corpului și au dimensiunile la exterior 490x420x172 mm, iar la interior 450x380x172 mm.
- Capacul este telescopic, dimensiunile interioare fiind identice cu cele exterioare ale corpului pe care îl îmbracă, iar dimensiunile exterioare 534x463x101 mm și e acoperit cu tablă zincată.
- Podișorul este confecționat din scânduri de 10 mm și e încadrat de o ramă cu înălțimea de 30 mm. Rama de ventilație este o ramă obițnuită peste care se întinde o plasă de sârmă cu ajutorul căreia se realizează aerisirea stupului.
- Tijele de fixare sunt confecționate din oțel cu diametrul de 7,5 mm, au o lungime de 991 mm și sunt prevăzute cu filet în partea de sus, iar în partea de jos găuri de 3,3 mm prin care se introduc niște siguranțe de fixare.
- Ramele au dimensiunile de 435x230 mm la exterior și 415x202 la interior pentru cuib și 468x162 mm la exterior și 415x134 mm la interior pentru magazin.
- are un volum util mare, spațiul putând fi ușor de variat în funcție de condiții;
- se obține o miere de calitate superioară datorită ramelor mici ce pot fi completate rapid de albine;
- imită condițiile naturale de dezvoltare a familiei de albine;
- are productivitate ridicată;
- este ușor transportabil deci practic în culesul pastoral.
- ghemul de iernare are formă de elipsă și determină un consum mai ridicat de hrană pe timp rece.
Bibliografie: CREȘTEREA ALBINELOR. Liviu Munteanu