VAROOZA ALBINELOR. Tratament cu acid formic și alte substanțe active recomandate

30 jun 2022
Boala este produsă de un acarian, Varroa Jacobsoni, care atacă albinele în toate fazele vieții. Infestarea coloniilor are loc treptat, pe o perioadă de 2-3 ani, ducând în final la distrugerea acestora, transmite AGROMEDIA, cu referire la miere-bucovina.ro.

Manifestarea clinică: Albinele și trântorii prezintă malformații, puietul este pestriț, larvele mor în poziții nefirești, albinele nu se mai ocupă de puiet și chiar părăsesc stupul, mortalitate mare în faze avansate.

Răspândirea bolii se face prin rătăcirea albinelor infestate, furtișag, pătrunderea în stupină a materialului genetic fără certificat sanitar etc.

Depistarea bolii: La începutul infestării prezența acarianului nu se face remarcată. Pentru a depista la timp boala și a stabili gradul de infestare procedăm în mai multe feluri: o metoda ar fi examinarea foii de control și constatarea numărului de acarieni morți și căzuți pe ea; daca în lunile iunie și iulie cad intre 5-10 bucăți/zi, trebuie să știm că albinele sunt în suferință. O altă metodă este examinarea celulelor ce conțin puiet de trântor; acarianul are o predilecție pentru acest puiet și apicultorul, desfăcând câteva celule, poate constata cu ușurință cât de gravă e situația. În ultima fază de infestare, acarienii pot fi observați și cu ochiul liber pe albine și trântori dacă privim cu atenție.

Când tratăm albinele, obținem numai o reducere masivă a numărului de acarieni, aflata la limita înlăturării pericolului.

TRATAMENT VAROOZA – VARACHET : Substanța activă, răspândită prin fumigații, acționează asupra paraziților prin contact molecular. Este un medicament de sinteză, cu un bun randament, care administrat corect, duce la reducerea masivă a paraziților. Un dezavantaj: Prin modul de administrare(fumigații), nu acționează și asupra puietului căpăcit. De aceea, cele mai eficiente tratamente sunt cele de toamnă, când în stupi nu mai există acest puiet căpăcit.

Modul de administrare: Toamna, la sfârșit de septembrie (sau în funcție de vreme), când puietul căpăcit a dispărut, se fac 3 tratamente. Este permisă existența unei cantități mici de puiet la primele două tratamente, însă cel de-al treilea se face neapărat fără prezența acestuia. Intervalul între tratamente este de 7 zile, iar temperatura exterioară, să fie peste 12 grade C.

Prin urdiniș, așezată pe o tăbliță, se introduce o bandă specială, aprinsă, pe care picurăm substanța activă: 2 picături pentru un corp multietajat, 3 picături pentru un corp Dadant și 4 picături pentru un stup orizontal. Atenție la aprinderea benzii: nu inhalați fumul și mai ales, supravegheați stupii pentru că este pericol de incendiu. Tratamentele se fac dimineața devreme sau seara când majoritatea albinelor sunt în stup. Nu măriți doza de substanță activă pentru a nu intoxica albinele.

Astfel tratate și scăpate de majoritatea acarienilor, familiile vor ierna în bune condiții. În primăvară, se mai face un tratament (o singură administrare), profitând de faptul ca puietul este puțin extins. Unii autori mai indică și un al treilea tratament, după extragerea mierii de salcâm, însă având în vedere eficiența scăzută, și pericolul mare de contaminare, rămâne la decizia fiecăruia daca e bine sau nu.

TRATAMENT VAROOZA – MAVRIROL: Mavrirolul este destinat combaterii varozei cât și a braulozei la albine. Substanța activa este „mavrik” și se administrează sub formă de benzi textile impregnate, acționând prin contact. Prezentarea este în role de 5 m, o cutie fiind folosită la 10 familii.

După terminarea tratamentului cu Varachet și înainte de strângerea albinelor în ghemul de iernare, se introduc fâșii de Mavrirol în mijlocul cuibului și având grijă ca acestea să nu intre în contact cu fagurii(pe cât posibil). Acestea vor rămâne 3-4 luni în cuib, acționând latent prin contact. Mare atenție însă, la începutul primăverii să scoateți benzile(și pe cele căzute pe fundul stupului), pentru că riscați să contaminați mierea. Se poate afirma că tratamentul cu Mavrirol este o prelungire fericită a celui cu Varachet, astfel fiind eliminați și paraziții care eventual au scăpat în toamnă.

TRATAMENT VAROOZA – ACID FORMIC : În Occident, pentru a limita cât mai mult efectul nefast al medicamentelor de sinteza asupra produselor stupului se practică așa numita „chimie biologică”. Acidul formic fiind o componentă care se găsește în multe alimente a devenit un produs preferat. Tratamentul cu acid formic nu se face înainte sau în timpul culesului, cea mai bună perioadă de aplicare fiind la sfârșitul verii, după ce ridicăm mierea din stupi. Conform literaturii de specialitate, și tratamentele de primăvară duc la creșterea procentului de reziduuri din miere și ceară.

Modul de administrare :O plăcuță de carton de 20/30 cm și 1,5 mm grosime, se îmbibă cu acid formic în concentrație de 60%. Pentru un fagure standard, se folosesc 2 ml acid formic diluat, deci pentru un corp Dadant aprox. 20 ml. Este recomandat ca plăcuța de carton să fie așezată pe fundul stupului și acoperită cu o plasă de sârmă cu ochiuri mici, pentru ca albinele să nu intre în contact cu substanța activă. Ținem plăcuța în stup 5-7 zile, facem o pauză de alte 7 zile, și apoi repetăm operațiunea de 3 ori, în total fiind făcute 4 tratamente. Temperatura la care se face tratamentul este de 12-25 grade C.

În urma folosirii acestui tratament se obțin rezultate bune fiind distruși chiar și paraziții din celulele căpăcite. Așezarea plăcuței pe fundul stupului și nu pe partea superioară a ramelor, protejează matca.

TRATAMENT VAROOZA – METODA BIO: S-a afirmat că acarianul varooa are o mare preferință: puietul de trântor. Apicultorii trebuie să profite de această „slăbiciune” a parazitului și să procedeze astfel pentru a-l înlătura. O primă variantă ar fi aceea de a folosi rama clăditoare pe tot parcursul anului și după ce fagurii cu celule de trântor sunt construiți, însămânțați și căpăciti să fie recoltați. Cealaltă variantă constă în introducerea unei rame cu celule de trântor în toamnă, la marginea cuibului și ridicarea acesteia în primăvară, după ce a fost însămânțată și căpăcită. Trebuie spus că aceste metode nu ne scapă de acarieni însă pot fi un mijloc eficient de a mai reduce din ei.
loading ...