ATENȚIE! Au fost depistate cazuri de Pesta Porcină Africană

02 aug 2023
Două cazuri de pestă porcină africană (PPA) au fost înregistrate pe teritoriul Republicii Moldova. Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, infecțiile au fost înregistrate într-o fermă de porci și în gospodăria unui localnic din raioanele Ungheni și Cahul.
 
Astfel, la data de 31 iulie curent, prin testări de laborator a fost confirmată prezența virusului PPA, în probele recoltate de la porcii domestici, în exploatația comercială de porcine, amplasată în extravilanul localității Petrești, raionul Ungheni și în exploatația non profesională din extravilanul localității Câșlița Prut, raionul Cahul.
 
ANSA a luat măsuri de protecție și eradicare
În jurul focarelor, au fost stabilite zonele de restricții (zona de protecție 3 km şi zona de supraveghere 10 km), fiind restricționată mișcarea porcilor din fermele comerciale din aceste zone, precum și mișcarea porcilor din exploatații non profesionale din întreg arealul raioanelor afectate, dar și comercializarea cărnii obținute de la aceștia.
 
Comisiile pentru Situații Excepționale ale r. Ungheni și r. Cahul au aprobat planuri de măsuri complexe de combatere, fiind în desfășurare acțiunile de eradicare a focarelor, cu implicarea tuturor structurilor raionale și specialiștilor, informează ANSA.
 
Agenția solicită proprietarilor de porcine, să informeze urgent subdiviziunile teritoriale pentru siguranța alimentelor, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor sau a depistării cadavrelor de mistreți.
 
Evitați hrănirea porcilor cu cereale proaspăt recoltate!
De asemenea, în contextul desfășurării procesului activ de recoltare a cerealelor, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, îndeamnă fermierii să evite hrănirea porcilor cu cereale proaspăt recoltate. Acestea ar putea fi potențial contaminate de către mistreți cu virusul PPA. Evitați utilizarea în hrana animalelor a resturilor culinare și respectați cerințele minime de biosecuritate.
 
Solicităm cetățenilor să nu procure animale fără certificate sanitar- veterinare și produse alimentare din locuri neautorizate. Să nu cumpere produse alimentare din carne de porc din țările vecine, în scopul aducerii acestora în Republica Moldova, deoarece vor fi confiscate și distruse, din motivul riscului pe care îl reprezintă.

Reiterăm că, în cazul morții și nimicirii porcilor din cauza PPA, despăgubiri vor primi doar proprietarii a căror animale au fost identificate și înregistrate în conformitate cu prevederile Legii nr. 231/2006 privind identificarea și înregistrarea animalelor, atenționează ANSA.
 
De asemenea, ANSA este dispusă să acorde persoanelor, care au notificat despre depistarea unor cadavre de mistreți și locul amplasării acestora, recompense în mărime de 50 euro, pentru fiecare cadavru notificat.
loading ...