CUM ALEGEM OUĂLE PENTRU INCUBATOR? După ce semne exterioare ne ghidăm

08 mai 2023
Trebuie înțeles că materialul de incubație este, în primul rând, un organism viu, care trebuie manipulat cât mai atent. În acest caz, dezinfectarea va proteja urmașii de boli, care pot fi cauzate de viruși și bacterii, ce se înmulțesc intens pe coajă.
 

Cum alegem ouăle pentru incubație?

După cum știți, nu toate ouăle sunt potrivite pentru incubație. Principalele proprietăți ale materialului de incubație sunt prospețimea și fertilitatea acestuia. În plus, dimensiunea sa este luată în considerare: mărimea medie a puiului este de 60 g, rață - 90 g, gâscă - 140 g. Nu este recomandat să puneți ouă mai mici în incubator, deoarece este puțin probabil să obțineți urmași din ele.

Semne exterioare ale oului fertil: oul are o suprafață netedă, destul de durabilă, fără fisuri, zgârieturi, deteriorare mecanică; suprafața mată vorbește despre prospețimea produsului, iar strălucirea, dimpotrivă, indică faptul că este vechi; produsul are o formă ovală: așa cum arată practica, puii slabi eclozează din ouă alungite sau prea rotunde.

Știați? Puteți verifica prospețimea materialului cu apă obișnuită. Pentru experiment, oul trebuie pus într-un pahar cu apă: cele proaspete se întorc lateral în partea de jos, cele vechi de două sau trei săptămâni - se ridică complet. Pentru incubație, trebuie selectat doar produs proaspăt, 2-3 zile.

După inspecția vizuală, este necesar să verificați exemplarele alese cu un ovoscop. Acest dispozitiv poate fi achiziționat în magazine specializate sau făcut singur dintr-o lampă obișnuită. Când examinați cu un ovoscop, trebuie să acordați atenție următoarelor semne: într-un produs de înaltă calitate, gălbenușul are o formă neclară și este situat aproximativ la mijloc, în plus, când oul este proaspăt, se mișcă puțin: un gălbenuș vechi se mișcă repede, are contururi clare, este situat lângă coajă; la capătul oului, trebuie să fie vizibilă o pată întunecată - o cameră de aer, cu dimensiunea de 2 mm - când produsul se întoarce, camera rămâne staționată; prezența dungilor de culoare deschisă pe coajă indică devieri în oviductul găinii; petele cu o nuanță mai deschisă pe coajă indică o deficiență de calciu; punctele negre din mijloc sunt semne de putrefacție a produsului, un astfel de material din incubator va exploda pur și simplu.

Sursă: supermg.com
loading ...