INCUBAREA OUĂLOR ÎN FUNCȚIE DE SPECIE. Condiții pentru pui sănătoși

23 mar 2023
Incubaţia este unul dintre segmentele principale ale industriei avicole. Desfăşurarea în bune condiţii a procesului tehnologic şi respectarea regimului de incubaţie au o importanţă deosebită pentru rezultatele ce se doresc a fi obţinute. În mare măsură, succesul incubaţiei depinde de calitatea ouălor puse la incubat. Masa ouălor, integritatea şi durata de păstrare sunt indici principali care trebuie avuţi în vedere la pregătirea ouălor pentru incubaţie.

Limitele optime de temperatură la care embrionul se dezvoltă în mod normal sunt 37-40°C. Cu cât temperatura este mai aproape de limita superioară, cu atât mai intens are loc dezvoltarea embrionului.

Cu toate acestea, o încălzire foarte puternică duce la dezvoltarea anormală a embrionilor. În primele 12 ore de incubare a embrionului îi este relativ ușor să tolereze căldura, însă în a două zi sau a treia supraîncălzirea este periculoasă.

Temperatura sporită în această perioadă poate cauza malformaţii ale capului, iar la a patra zi efectele nocive se manifestă prin hipoplazia cavitații abdominale și deplasarea organelor interne. În a două jumătate a termenului de incubație căldura nu accelerează și nici nu inhibă creșterea embrionului.

Temperatura scăzută, în orice perioadă de incubație, întârzie creşterea şi dezvoltarea embrionilor. Dacă embrionii sunt transferaţi şi răciţi la temperatura camerei timp de până la două zile, aceasta reduce eclozarea și prelungește perioada de incubare. În timpul incubației crește activitatea respiratorie a embrionilor, ceea ce înseamnă că lipsa de circulație a aerului reduce conținutul de oxigen. Lipsa de oxigen afectează creșterea și dezvoltarea embrionului.

Analizând masa ouălor de diferite specii, s-a constatat că acest indice a avut valori normale, corespunzătoare speciei şi rasei luate în studiu:
  • la ouăle de găină – 58,6 g,
  • la ouăle de curcă – 82,2 g
  • la cele de prepeliţă – 12,03 g.

INCUBAREA OUĂLOR DE GĂINĂ

Incubare 21 zile la temperatura (la suprafața ouălor) de 38.3 grade C. Umiditatea – primele 10 zile 45%. Dupa 18 zile 55%.

Din ziua a 3-a până în a 18-a zi se întorc ouăle și se răcesc 10 minute zilnic. Control ovoscopic în zilele de 7 și 14.

Din ziua a 19-a, cu un pulverizant cu apă fiartă și răcită, să aibă temperatura de 36-38 grade se pulverizează pe ouă din 2 în 2 ore de la 50 cm înălțime, câte un puf ușor, ouăle nu se mai întorc, puii încep să ciocnească.
Se ascultă ouăle la ureche, dacă puișorii sunt mai leneși și nu sparg coaja, sunt ajutați, acolo unde se aude că ciocănește se sparge ușor coaja până se vede ciocul, apoi circular se apasă ușor pe ou, spărgând astfel coaja. Nu se scoate puiul din ou decât în faza finală, dacă nu iese singur, el trebuie să asimileze singur gălbenușul. Puiul rămâne în incubator până când se usucă.

În primele 3 zile de viață se dă zilnic câte o jumătate de pastilă de romigal (se introduce ușor pe cioc). Se dă mâncare pe faze de creștere, prima fază de la ziua 1 la 21, a doua fază - de la 21 la 35, ultima fază - uruiala amestecată cu grâu, porumb uruit (asta dacă creștem păsările pentru reproducție, nu pentru sacrificare). În apa de băut se pun mereu vitamine și albastru de metilen.

INCUBAREA OUĂLOR DE RAȚĂ

Incubare 28-33 zile la temperatura de 38.3 grade C primele 21 zile, după aceea - 38.9 grade C (la suprafața ouălor).

De la început, canalele 1 și 2 pline cu apă, pentru 65% umiditate. Din ziua a 3-a, se întorc până în ziua a 26-a. Din ziua 7 până în cea de-a 21-a, se răcesc câte 20 de minute zilnic. Control ovoscopic în zilele 7 și 14.

Ultimele 3 zile, cu un pulverizant cu apă fiartă și răcită, să aibă temperatura de 36-38 grade se pulverizează pe ouă din 2 în 2 ore de la 50 cm înălțime, câte un puf ușor, ouăle nu se mai întorc, puii încep să ciocnească. Se asculta ouăle la ureche, daca puișorii sunt mai leneși și nu sparg coaja, sunt ajutați, acolo unde se aude că ciocane se sparge ușor coaja până se vede ciocul, apoi circular se apasă ușor pe ou, spărgând astfel coaja. Nu se scoate puiul din ou decât în faza finală, dacă nu iese singur, el trebuie să asimileze singur gălbenușul. Puiul rămâne în incubator până când se usucă.

În primele 3 zile de viață se dă zilnic câte o jumătate de pastilă de romigal (se introduce ușor pe cioc). Se dă mâncare pe faze de creștere, prima fază de la ziua 1 la 21, a doua fază de la 21 la 35, ultima fază uruială amestecată cu grâu, porumb uruit (asta dacă creștem păsările pentru reproducție, nu pentru sacrificare). În apa de băut se pun mereu vitamine și albastru de metilen. Puii de rață nu sunt lăsați la bazin sau afară să-i prindă intemperiile (ploi, furtuni) până la vârsta de 3 săptămâni.

INCUBAREA OUĂLOR DE GÂSCĂ

Incubare 28-30 zile la temperatura de 38.3 grade C primele 27 zile, după aceea 38.9 grade C (la suprafața ouălor). De la început, canalele 1 și 2 pline cu apă, pentru 75% umiditate. Din ziua a 3-a se întorc până în ziua 28. Din ziua 10 se răcesc câte 30 minute zilnic. Între zilele 15 și 26 o dată la 3-4 zile câte o jumătate de minut se scufundă în apă caldă 38 grade C. Control ovoscopic în zilele 7 și 14.

Din ziua a 28-a, cu un pulverizant cu apă fiartă și răcită, să aibă temperatura de 36-38 grade se pulverizează pe ouă din 2 în 2 ore de la 50 cm înălțime, câte un puf ușor, ouăle nu se mai întorc, puii încep sa ciocnească. Se ascultă ouăle la ureche, dacă puișorii sunt mai leneși și nu sparg coaja, sunt ajutați, acolo unde se aude că ciocanește se sparge ușor coaja până se vede ciocul, apoi circular se apasă ușor pe ou, spărgând astfel coaja.

Nu se scoate puiul din ou decât în faza finală, dacă nu iese singur, el trebuie să asimileze singur gălbenușul. Puiul rămane în incubator până când se usucă. În primele 3 zile de viață se dă zilnic câte o jumătate de pastilă de romigal (se introduce ușor pe cioc).

Se dă mâncare pe faze de creștere, prima fază de la ziua 1 la 21, a doua fază de la 21 la 35, ultima fază - uruială amestecată cu grâu, porumb uruit (asta dacă creștem păsările pentru reproducție, nu pentru sacrificare). În apa de băut se pun mereu vitamine și albastru de metilen. Puii de gâscă nu snt lăsați la bazin sau afară să-i prindă intemperiile (ploi, furtuni) până la vârsta de 3 săptămâni.
 
Bibliografie: Incubația ouălor de diferite specii de păsări în incubatorul de suprafață. Elena Scripnic, Iurie Scripnic, Cecilia Pop
loading ...