CUM SE UTILIZEAZĂ GUNOIUL DE PASĂRE CA ÎNGRĂȘĂMÂNT PENTRU LEGUME ȘI POMI. Maceratul de găinaț

27 dec 2022
Gunoiul de pasăre este un excelent fertilizator, mărește nivelul de nutrienți din pământ și capacitatea solului de a reține apa. Gunoiul de pasăre este foarte bogat în azot, fosfor și potasiu și este bun pentru legume dar și pentru pomii fructiferi. Mai mult, gunoiul de păsări conține de patru ori mai mulți nutrienți decât gunoiul de grajd.

Nu încerca să folosești gunoi proaspăt, pentru că acesta poate arde rădăcinile plantelor sau tulpinile. Cea mai bună metodă pentru a obține un îngrășământ din gunoiul de pasăre este să îl lași să putrezească.

De asemenea, și păsările de la care strângi gunoiul trebuie să fie hrănite cât mai natural. Astfel, vei obține un îngrășământ de calitate. Cel mai bun gunoi este cel de găină, cel de rațe și cel de gâște.

Cum se face îngrășământul din găinaț

Gunoiul de pasăre nu poate fi folosit ca atare, pentru că este acid și va arde rădăcinile sau tulpinile plantelor. Tocmai de aceea, o să fie nevoie să îl lași să se descompună.

Găinațul de pasăre este bogat în azot, așa că ar trebui să îl adaugi împreună cu paie sau rumeguș ori bălegar de vacă, în grămada de compost. Ar trebui să pui o parte gunoi de pasăre la 4 sau 5 părți rumeguș, paie sau bălegar de vacă.

Ai grijă ca grămada de compost să fie în permanență umedă, deoarece dacă nu se va întâmpla asta, procesul de descompunere va dura mai mult. Totuși, nu exagera cu cantitatea de apă, pentru că s-ar putea să miroase prea rău.

Macerarea gunoiului de pasăre

Acest lucru se poate face într-un butoi sau o găleată, în funcție de cantitatea pe care dorești să o obții. Procesul este destul de simplu, amesteci găinaț proaspăt sau uscat cu apă, până ce obții o soluție cu consistența laptelui bătut. După aceea, lași totul la macerat timp de 30 de zile și amesteci o dată la 3 zile.

După ce trece perioada de macerare, soluția nu poate fi aplicată ca atare, ci diluată în apă. O cană de gunoi macerat se amestecă împreună cu 20 de căni de apă. După aceea, aplică aproximativ 200 ml de soluție la fiecare plantă. Aplicarea acestei soluții se face la 10 zile după plantarea răsadurilor, iar apoi o dată pe săptămână.

Mare atenție! Atunci când temperaturile vor crește peste 25 de grade Celsius, soluția nu va mai fi administrată la plantele din grădina ta pentru că le poate arde.

Totodată, cu 30 de zile înainte de coacerea fructelor, fertilizarea cu gunoi de pasăre se va întrerupe.

Sursa: cumsa.ro
 
 
loading ...